Makeat herkut, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 3

Hedelmäiset ”nallekarkit”

Perjantai on karkkipäivä! Ja karkkipäivän kunnniaksi pistetään ”nallekarkit” jakoon. Tosin itselläni karkkipäivä taisi aikanaan olla lauantai. Mutta voihan näitä napostella vaikka lauantainakin. Itse asiassa, näitä voi napostella vaikka joka päivä!

On terveempiä herkkuja ja sitten on ihan oikeasti terveellisiä herkkuja. Joskin aidosti terveellisiä herkkuja lienee valikoimassa vähän vähemmän. Riippuu herkun määritelmästä. Kuten valmennettavani hyvin tietävät, niin banaanikin voi olla herkku.

Nämä ”nallekarkit” ovat nyt ihan aidosti ja oikeasti terveellisiä herkkuja! Voisin kuvitella niiden kelpaavan mukuloillekin. Ei mitään ylimääräistä, vain hedelmien, marjojen ja/tai muiden kasvisten oma mehu ja muutama ruokalusikallinen nesteen hyydykemakeisiksi taikovaa gelatiinia. Terveysruokaa sekin. Ja valmistus, sehän on helpompaa ja nopeampaa kuin heinänteko.

Voin myös kertoa, että itse napsin tuhat kertaa mieluummin hedelmäkarkkeja kuin keittelen samoja terveysvaikutuksia tarjoavaa luulientä. Gelatiinista voi saada apua mm. ruoansulatusvaivoihin ja se tekee hyvää myös iholle, hiuksille ja kynsille. Joten ladies, eat your gummies! Gelatiini tukee myös nivelten ja luuston hyvinvointia.

Olen viime viikkoina testaillut ”nallekarkkeja” jos jonkinlaisia. Toiset ovat olleet parempia kuin toiset, ja olen oppinut, että keep it simple tuottaa parhaimman ja maukkaimman lopputuloksen. Siksipä jaan nyt kaksi parhaimmaksi toteamaani ohjetta, mutta periaatteessa nallekarkkien makumaailmassa on rajana vain taivas ja oma mielikuvitus.

Ensimmäisen erän ”nallekarkkeja” valmistin isänpäiväksi. Isukki olisi ollut ehkä enemmän mielissään DaCapo -rasiasta, mutta yritän käyttää jokaisen mahdollisen tilaisuuden hyväkseni maistattaakseni näitä terveempiä herkkuja perinteisten sokeripommien sijaan. Menestys ei päätä huimannut, mutta se olisi varmasti ollut parempi, jos en olisi kikkaillut kookosmaidolla ja vaniljajauheella =D

Kuvien oranssit nallekarkit olen valmistanut tuorepuristetusta appelsiini-tyrnimehusta, punaiset granaattiomenasta. Nallekarkit kaipaavat hieman viinikumimaista hapokkuutta, joten jos perusraaka-aineet ovat makeita, niin kannattaa mukaan tuupata hieman sitruunaa tai muuta kirpeää (tyrni toimii hyvin!). Sitruuna auttaa myös säilyvyyteen. Nallekarkit säilyvät hyvin jääkaapissa, suljetussa rasiassa 1-2 vkoa. Jos vaikka haluaa tehdä kerralla hieman isomman satsin.

APPELSIINI-TYRNI NALLEKARKIT

 • ~2,5 dl tuorepuristettua appelsiini-tyrni-porkkanamehua
  • 2 appelsiinia
  • ~100 g sulatettuja tyrnimarjoja
  • 1 keskikokoinen porkkana antamaan lähinnä väriä
 • 3 reilua ruokalusikallista gelatiinijauhetta (esim. Great Lakes iHerbistä)

NALLEKARKIT GRANAATTIOMENASTA

 • ~2,5 dl tuorepuristettua granaattiomena-sitruunamehua
  • yhden tai kahden granaattiomenan siemenet (koosta riippuen)
  • 1/2 – 1 sitruunaa (granaattiomenan määrästä ja halutusta kirpeydestä riippuen)
 • 3 reilua ruokalusikallista gelatiinijauhetta

Valmistustapa on käytetystä nesteestä riippumatta sama.

 1. Purista ja mittaa mehu (tai muu neste) pieneen kattilaan.
 2. Lisää gelatiinijauhe ja sekoita vispilällä.
 3. Kuumenna liedellä niin, että gelatiini on täysin sulanut ja neste on juoksevaa.
 4. Kaada kuuma neste muotteihin ja jäähdytä jääkaapissa, kunnes karkit ovat hyytyneet kokonaan.
 5. Poista karkit muoteista. Syö heti tai säilö ilmatiiviissä astiassa, jääkaapissa.

Hieman epäselvää mulle on, että tuleeko nesteen kiehahtaa vai ei. Olen kokeillut molempia ja mielestäni karkkien koostumus ja maku on ollut parempi kun neste höyryää, mutta ei varsinaisesti kiehu eli kupli. Nykyään en enää kiehauta nestettä vaan ainoastaan kuumennan sen.

Mehut olen puristanut tietysti jo miltei vuoden verran Paleokeittiössä ahkerasti ja moitteettomasti palvelleella Huromin mehupuristimella. Kyseisen, laadukkaan ja monipuolisen mehupuristimen voi nyt ostaa omakseen kampanjahintaan Paleokaupasta vuoden loppuun saakka. Ei muuta kuin joulupukille viestiä rustaamaan =). Ja jos vielä mietityttää, niin Huromin puristimesta on tulossa kattavampaa postausta tässä vielä ennen joulua.

Terveellistä ja maistuvaa karkkipäivää, Sinulle!


Nallekarkeista ja karkkipäivistä asiaan toiseen ja kolmanteen. Marraskuu vetelee viimeisiään ja maanantaina alkaa jo joulunodotus! Joulunodotukseen kuuluu tietysti joulukalenteri. Tänä vuonna ajattelin tarjota Paleokeittiön lukijoille paremman joulukalenterin kuin pari vuotta sitten. Katsotaan, kuinka emännän käy! Hyvin vai yhtä huonosti, hah hah! Mutta olet lämpimästi tervetullut avaamaan maanantaina ainakin kalenterin ensimmäisen luukun =)

Lopuksi vielä karkeista ja kalentereista PRINSESSOIHIN! Eikä ihan mihin tahansa prinsessoihin, vaan paleoprinsessoihin. Luonnollisesti ;)

Jos et ole vielä käynyt klikkaamassa ”tykkää” -nakkulaa Paleokaupan facebookissa, niin tee se viimeistään NYT! Etenkin, jos haluat vielä ennen joulunpyhiä painaa päähäsi oman, ihanan pehmeän ja tyylikkään prinsessapipon. Ensi viikolla siellä alkavat nimittäin arvonnat, joiden tuloksena yksi onnekas tykkääjä per joulunalusviikko voi piristää kanssakulkijoita prinsessapipollaan. Tule ja tykkää! 

Paleokauppa

Käy myös kaupassa. Ovi kauppaan aukeaa kuvaa klikkaamalla!

3 Comments

 1. Poppy says

  Voiko gelatiinijauheen tilalla käyttää liivatelehtiä? Mitenköhän monta liivatelehteä vastaisi tuota kolmea ruokalusikallista?

  • Moikka Poppy!

   Varmasti voi käyttää =) Itse en ole koskaan käyttänyt liivatelehtiä, mutta eiköhän niitä nestemäärän mukaan yleensä laiteta ja määrä löytynee paketin kyljestä. Ja kun ekalla kerralla menee pieleen, niin tokalla osaa jo ;)

   Onnea testailuun! =)

 2. Mara says

  Gelatiini tarkoittaa liivatetta suomeksi. Liivatejauhe on gelatiinijauhetta. Gelatin on englantia ja tarkoittaa liivatetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.