Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Paleokeittiön Parhaat, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 32

Fudgemainen suklaakakku (G,M)

Sen tietää, kun sitä on saatava! Tuhtia, täyteläistä, tiivistä ja sopivan syntistä suklaakakkua!

Ja kun sitä on saatava, niin on se paras tehdä itse. Olen aivan liian monta kertaa pettynyt kahviloiden ja ravintoloiden suklaakakkuina myytäviin höttöleivoksiin. Noh, nyt on sellasta suklaakakkua, joka ei ole höttöä nähnytkään. Ei välttämättä paras valinta kuumana kesäpäivänä, mutta synkkinä marraskuun aamuina ja pimeinä talvi-iltoina tämä avokadolla fudgeutettu suklaakakku ajaa asiansa paremmin kuin hyvin. Pienempikin palanen riittää.

Luit todellakin oikein, kakun täyteläisyys tulee paitsi tuhdin tummasta suklaasta, niin myös raikkaan(?) vihreästä avokadosta. Olen bongannut erilaisia avokadokakkureseptejä Ameriikan saiteilta jo aikapäiviä sitten ja tallennellut niitä inspiskansioon, mutta vasta nyt rohkenin tarttua avokadoleivonnaiseen. Jotenkin ei vaan tule ensimmmäisenä mieleen lykätä taikinaan avokadoa. Ajatus on jopa hieman puistattava. Mutta jos se toimii vallan mainiosti suklaamoussessa, niin toiminee se todennäköisesti suklaakakussakin! Paitsi että kuumennettu avokado sai edelleen hieman epäilemään…

Kun kokeilee, niin tietää! Tämä kokeilu osoitti jälleen kerran ennakkoasenteeni täysin vääräksi. Jos sinäkin mietit, että maistuuko se avokadolle, niin ei, se ei maistu avokadolle. Se maistuu suklaakakulle.

Ja kyllä, olen pahoillani fudge -sanan suomettamisesta, mutta suomen kielestä ei vaan löydy yhtä hyvää sanaa kuvaamaan kakun tiiviin täyteläistä, kermaisen sileää rakennetta tai yltäkylläistä makua. Fudgesta tulee mieleen ensimmäisenä kermatoffee. Sellainen kermatoffee, joka ainakin aikanaan oli kääritty lehmäpaperiin, ja jonka nimeä en nyt kuollaksenikaan enää muista. Myös irtokarkkilaareista on joskus saanut, ja saa ehkä vieläkin vaniljalta maistuvia fudge -kuutioita. Sellaiset mielikuvat leijuvat päässä, kun fudgemaista suklaakakkua puraisee. Mutta kermatoffeinen suklaakakku, se ei vaan kuulosta sopivalta =D

Entä taikina? Kuten kuvista näkyy, niin se on suklaaholistin täydellinen päiväuni ja toiveiden täyttymys. Pehmeää, kiiltävää.. suklaista. Koska siinä on vesihauteessa lempeästi sulatettua suklaata. Aika paljon, heh… Rich! Rich on myös täydellinen sana kuvaamaan sekä taikinaa, että valmista kakkua. Yläkuvassa taikina on vasta alkutekijöissään, sekaisin sulasta suklaasta ja kookosöljystä sekä parista kermaisesta eli hyvin kypsyneestä avokadosta. Alakuvassa sekaan on kopautettu vielä pari kananmunaa suklaamassaa notkistamaan.

Jos olet aito, oikea suklaafani, niin viimeistään tässä vaiheessa mielesi tekee kastaa pikkusormi lämpimään suklaakulhoon. Mun ainakin teki. Ja sen myös tein. Vielä kerta kiellon päälle ;). Sillä yksi leipomisen suurimmista iloista on ehdottomasti taikina. Kyllähän tuo taikina näyttää miljoona kertaa houkuttelevammalta kuin vasta uunista nostettu, höyryävän lämmin kakku. Kakku ei ehkä ole parhainta silmänruokaa, mutta kielen se kyllä vie mennessään.

Noh, joko olen kehunut supersuklaakakkua jo tarpeeksi, jotta voidaan mennä itse asiaan. Eli jälleen kerran helppoon ja nopeaan ohjeeseen =)

FUDGEMAINEN SUKLAAKAKKU à la avokado

Vain tilaajille

Avaa tilaamalla Paleokeittiön Parhaat -reseptit.


Tämä resepti myös ladattavassa PALEOKEITTIÖN PARHAAT 25 -reseptivihkosessa.

Anna kakun jäähtyä, leikkaa sopiviksi paloiksi ja nauti kylmänä tai lämpimänä. Sellaisenaan tai eksoottisten hedelmien kera.

Minä tökkäsin kylkeen ensin raikasta passionhedelmää ja sen jälkeen granaattiomenan siemeniä. Jos oikein haluaa hifistellä, niin päälle voi ripotella ”huurretta” CocoVin lucuma– tai banaanijauheesta. Ja viitseliäimmät vääntävät tietysti kylkeen vielä pallon vaniljan makuista paleojäätelöä tai mangopehmistä.

Jos olet Fazerin sinisen ystävä ja pidät makeammasta suklaakakusta, niin käytä enemmän kookossokeria ja/tai vähemmän raakakaakaojauhetta. Ehkä suklaatakin pienemmillä prosenteilla. Tosin paleoihmiselle ei 70%:n pitäisi olla ongelma. Sokerin voinee korvata myös vaahterasiirapilla. Uskoisin koostumuksen säilyvän pienestä viilauksesta huolimatta aivan yhtä maukkaana. You try, you tell me!

Syntisen hyviä suklaakakkuhetkiä Sinullekin! <3

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

32 Comments

 1. Sami says

  Mmmmm. Vaikuttaapa hyvältä. Onko pakko käyttää cocovin tuotteita ;) Pirkka resepteissä vähän sama ongelma. Sori, mutta pistää silmään.
  Eiku testaamaan.

  • Ei ole pakko käyttää CocoVin tuotteita, Sami. Voi ja saa käyttää tuotteita, jotka itse parhaaksi kokee tai joita kaapista löytyy =). Minä käytin CocoVin tuotteita, koska teen blogiyhteistyötä CocoVin kanssa ja he tarjosivat osan raaka-aineista, kuten postauksen lopussa olen kertonut =)

   • Hei

    Onko kokemusta seuraavasta.. Muuttuuko maku kovasti jos pakastaa? Entä säilyvyys- kauanko ennen juhlia uskaltaa leipoa? Mietin tuota avokadoa..

    Kiitos ohjeesta :)

 2. Marionella says

  Voikohan tuota kakkua pakastaa? Siis jos sitä jää jäljelle.. nomnom.. ;) Mietin lähinnä, miten avokado käyttäytyy.. Mulla on tuohon aineet hankittuna ja nyt pitäis alkaa taikinaa tekeen. :) Tosin kookossokerin tilalla on vaan ruokosokeria, mutta menkööt nyt tälleen..

  • Moikka Marionella! Hyvin voi kakkua pakastaa. Tein niin itsekin; leikkelin sopiviksi paloiksi ja palat pakkaseen. Muutaman olen sieltä viikon mittaa käynyt napsimassa. 20 sekuntia mikrotusta ja lautasella on ”uunituore”, lämmin kakkupala! =) Ruokosokerikin kelpaa hyvin =)

   • Marionella says

    Piti tänne tulla vielä hehkuttaan tuota suklaakakkua! Taikina maistui vähän omituiselle ja vielä uunituoreena ja lämpimänäkin siinä oli epäilyttävä vivahde.. (avokadosta tykkään kyllä smoothiessa ja sellaisenaan, mutta ilmeisesti kakkutaikinaan oli jäänyt johonkin kohtaan avokadoa enemmän, eli sekoittunut huonosti…) Mutta jääkaappikylmänä.. aaaah!! Ihan mielettömän hyvää! Pienen palan kyllä lohkaisin ihan tavallista jäätelöä tuohon kylkeen ja toimii! Tuon jätskipuolenkin varmaan vois keksii jotenki järkevämmin toteutettavaksi, mutta mä en ookkaan yhtään pro tässä!

    Kiitos ihan loistavasta ohjeesta! Teen tätä toistekin ja aion syöttää myös pahaa aavistamattomille ”taviksille” ;).

    • Kiitos palautteestasi, Marionella! Kiva, että maistui sit kuitenkin =) Tietysti kakun makuun vaikuttaa myös monta tekijää, esim. käytetty suklaa ja avokadotkin tahtovat olla lajikkeesta ja kypsyysasteesta riippuen hieman erilaisia. Ei muuta kuin uutta kakkua tulille! =)

 3. Evak says

  Kiitos hyvästä ohjeesta, maistui myös ei paleo vieraille enemmän kuin hyvin. Joulun jälkiruoka on tässä.

 4. Iina says

  Minkälaista mantelijauhoa käytit? :) Entä käykö kookossokerin tilalle stevia? Kiitos!

  • Moikka Iina!

   Yleensä käytän ihan Sallisen mantelijauhoa isosta pussista, mutta tässä jossain välissä oli pussukka päässyt lopahtamaan ja kävin hakemassa lähikaupasta muutaman pienen pussin. Merkkiä en muista, enkä kyllä muista enää sitäkään, mitä mantelijauhoa käytin juuri tässä. Mutta Sallista yleensä, ja jos uudelleen nyt tekisin, niin sillä mentäisiin =)

   Steviaa en itse käytä ollenkaan, joten siitä en osaa sanoa. Jos joku muu on kokeillut makeuttaa Stevialla, niin kokemuksia, kiitos! =)

 5. Jovian says

  Voikohan tuota ohjeessa olevaa kananmunaa korvata jollakin toisella ainesosalla? Niin ihanalta kuin kakku kuulostaakin, olisi vähän tylyä leipoa jotain hyvää, jota pieni kananmuna-allergikko ei voi syödä…

 6. Päivitysilmoitus: TTSK = Tuhti ja terveellinen suklaakakku | McRaw

 7. Päivitysilmoitus: Keväinen mangosorbetti - Elämänmakua maistelemassa

 8. Reetta says

  Pystyykö Avocadoa korvaamaan millään? Ei sovi IBS:n kanssa elävälle tuommoinen määrä välttämättä, enkä haluis ottaa riskiä että maha turpoo!

 9. Ulla says

  Ahhh! Herkulliselta näyttää! Saisikohan kananmunan korvattua jollain? Suurin murheeni paleoleivonnaisissa on kananmuna, sitä on jokaisessa reseptissä ja paljon. Paleoleivontaa ilman kananmunaa, onnistuuko?

 10. jessica says

  Voisikohan mantelijauhon korvata jollain muulla, kun pähkinät ja manteli eivät sovi allergian takia?

 11. Tämä resepti on ollut puhelimeni kirjanmerkeissä jo pitkän aikaa, ja vasta tänään päädyin kokeilemaan sitä. Ja miten iloinen olenkaan että kokeilin, olen niin haltioissani lopputuloksesta (ja olisi pitänyt tehdä koko resepti eikä puolikasta)! Todellakin fudgemaisen ihana suklaakakku! Täytyy myöntää, että tämä on ensimmäinen avokadokakkuresepti jota olen testannut, vaikka avokadoa rakastankin ja kaikkia erikoisia leivonnaisia on tullut näperreltyä jo pari vuotta. Mutta ah, tämä kakku. Koostumus. NAM. Eka pala meni sellaisenaan hurmioituneena sen mausta, seuraavat palat söin kinuskijäätelön kanssa, ei muuten huono ;) kiitti reseptistä!

 12. Päivitysilmoitus: Suklaafudgeunelma | Taste of goodness

 13. anni says

  Voisikohan tumman suklaan korvata pelkällä kaakaomassalla?

  • Moikka Anni! Kokeilemallahan tuo selviää! Mutta villi veikkaukseni on, että kaakaomassan kaveriksi tarvitaan vähän enemmän sokeria (tai muuta makeuttajaa) ;)

 14. Suski says

  Moikka! Jessica tuossa aiemmin kysyy mantelijauhon korvaamisesta ja minäkin sitä mietin. En vain huomannut, onko tähän jo kommentoitu aiemmin. Voisiko mantelijauhon tilalla käyttää kookosjauhoa, vai muuttaakohan koostumusta/makua liikaa? Kiitos jo etukäteen vastauksesta! :)

 15. E says

  Maistuu kyllä suklaalle ja rakenne on miellyttävä, mutta korvaisin kookosöljyn jollain muulla. Maistuu liikaa kookokselle, mitä en *suklaakakussa* kaipaa.

  • Kiitos kommentistasi, E! Pääasia, että suklaa maistuu ;D En ole testannut, mutta ensimmäisenä kookosöljyn korvaajaksi leivonnaisissa tulisi mieleen se ihan perinteinen voi. Ehkä avokado- tai jokin pähkinäöljykin (macadamia?) passaisi, jos maitotuotteet ovat täysin nounou…

 16. Anja says

  Kuinka tarkka on avokadojen kypsyysaste? Nyt kun kaupassa on noita ”syöntikypsiä”, tulee entistä useammin kannettua kotiin ylikypsiä ja raakoja. Raa’at käytän keittoon ja pastaan (tai joskus harvoin munanpaistoon), mutta ylikypsille en ole toistaiseksi keksinyt muuta kuin lusikoida suoraan suuhun niin paljon kuin sielu sietää. Eikä sielu yleensä siedä kuin yhden minin tai puolikkaan normaalikokoisen. Loput menee roskiin. – Tässä reseptissähän ei ylikypsän avokadon väri ainakaan haittaa!

  • Hei Anja! Kypsät avokadot toimivat mainiosti niin kauan, kun niissä on vielä maku hyvä. Sisältä tummuneet tahtovat välillä maistua jo eltaantuneilta… Mutta jos sellaisenaan syödä kelpaa, niin kelpaavat kyllä kakkuunkin :)

 17. Sini says

  Oi että tuli mehevää ja hyvää! Korvasin tosin mantelijauhon gluteenittomalla jauhoseoksella ja kookossokerin intiaanisokerilla.
  Lisäksi pistin taikinan sekaan puolikkaan chilin pieninä palasina, antoi mukavan säväyksen makeuden vastapainoksi. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.