Gluteeniton, Joulu, Kananmunaton, Maidoton, Pähkinätön, Pirtelöt, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Piparkakulle maistuva hedelmäinen pirtelökuppi (+ kurpitsasose)

Vaikka eilen valittelin, että joulu tulee jo korvista, niin olenpa kuitenkin muutaman palan joulua maistanut ja pari kipollista suuhuni lusikoinut. Piparille maistuva, hedelmäinen pirtelökuppi on ollut oiva avaus jouluisiin makukarkeloihin. Ja tulipa siinä samalla hyödynnettyä pari kauden kasvistakin =)

What a lovely depth of colours! Vai mitä tästä parista sanotte? Kupissa uunissa kypsennettyä kurpitsasosetta ja vieressä muutamat siivut persimonia. Kuin samalla värikynällä väritetty! Ei joulunpunaa, mutta joulunnoranssikin käynee. Sopivat aika kivasti myös samaan pirtelökuppiin.

Hedelmäinen, joululle maistuva smoothie bowl syntyi siis piparkakkumausteella sävytetystä kurpitsa-persimon-banaani -pirtelöstä. Ainakin Ameriikoista saa kurpitsasosetta valmiina marketista, koto-Suomessa ei vastaava ole silmään osunut.

Onneksi kurpitsasoseen valmistus on hyvin helppoa. Tosin kannattaa samalla tuupata uuniin useampikin kurpitsa ja säilöä valmis sose vaikka minigrip -pussukoissa pakastimeen. Syntyy seuraava kurpitsapirtelö tai -kakku hippasen nopsempaan ja yhdellä uunin lämmityksellä.

Smoothie bowlissa olennaisessa osassa ovat päälliset. Tällä kertaa ei kaapista kauheasti koristusta löytynyt, mutta vähemmilläkin härpäkkeillä pärjää ja saa aikaiseksi ihan kelpo kupin. Aika usein vähemmän on enemmän anyway…

PIPARKAKUNMAKUINEN, HEDELMÄINEN SMOOTHIE BOWL

2 annosta

PIRTELÖPOHJA

 • 2 – 2 1/2 dl kurpitsasosetta
 • 1 pieni banaani (tai puolet isommasta,  ~100 g)
 • 1/2 – 1 persimoni
 • 1 dl kookosmaitoa
 • 1 dl vettä
 • 1 rkl CocoVin chiasiemeniä
 • 1-2 tl piparkakkumaustetta
 • hyppysellinen himalajansuolaa

PÄÄLLISET

 • siivutettua persimonia
 • hasselpähkinä- tai muuta pähkinä-/mantelirouhetta
 • hieman chiasiemeniä
 • luraus kookosmaitoa tai -kermaa
 • (ceyloninkanelia)
 1. Valmista kurpitsasose halkaisemalla myskikurpitsat pitkittäin, poistamalla siemenet lusikalla ja paahtamalla kurpitsaliha pehmeäksi 175 asteisessa uunissa ~45 min tai kunnes tuntuvat pehmeiltä. Aseta kurpitsat leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin ja testaa kypsyys haarukalla.
 2. Poista kypsistä kurpitsoista kuori ja soseuta sileäksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tehosekoittimen avuksi.
 3. Valmista pirtelöpohja mittaamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surautamalla sileäksi.
 4. Kaada paksuhko pirtelö sopivaan kulhoon ja lisää päälliset. Syö heti tai säästä jääkaapissa myöhemmäksi.

Ihan kiva piparkakkupirtelö! Joskin bansku hyökkii alkuun hippasen turhan paljon meikäläisen silmille, mutta makeus on kohillaan ja banaani antaa kivaa tekstuuria. Mutta saattaisipa tuo maistua ihan vaan persimonistakin valmistettuna…. Kuka kokeilee ensin?!

Joulun makuisia, lusikoitavia pirtelötuokioita Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.