Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, Talvireseptit, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Paahteinen punajuuri-fenkolikeitto

Joko saa laittaa joulunpunaista pöytään?! Kysyy emäntä, joka ei edes joulusta mitenkään erityisen isosti innostu :D

Mutta punajuurikeitosta innostuin! Olen innostunut ennenkin, mutta nyt vipinää emäntään sai thefeedfeedin instagramissa vastaan tullut syvänpunainen soppakuva. Vähän väriä keskelle kaamosta jo kaipasinkin. Ja punajuuresta sitä lähtee. Väriä. Sai keittiökin samalla pirteän polka dot -kuosin.

Olen edelleen sitä mieltä, että ei ole vuohenjuustoisen punajuurikeiton voittanutta, mutta tässä on nyt oiva vaihtoehto silloin, kun maitotuotteet ovat syystä tai toisesta nounou. Piparjuurismetanan kun voi aina jättää pois. Paitsi jos maku ratkaisee. Soppa on nimittäin intensiivinen. Paitsi väriltään, niin myös maultaan. Makea ja juurekas. Mikä mainio tapa maadoittautua ruoan kautta.

Ajattelin fenkolin piristävän maanläheistä punajuurta, mutta fenkoli näyttelee sopassa aika vaisua sivuosaa ja näyttäytyy vain anismaisena vivahteena taustalla.

Raikkaalle piparjuurelle on paikkansa, enkä ehkä olisi itse kyennyt ainakaan näin sosemaista soppaa ilman sitä syömään. Lisänesteellä kevennetty keitto olisi saattanut auttaa, mutta pidän yhä paksummista, syötävistä sosekeitoista. Myös pelkkä kookoskerma kanaliemen sijaan (kuten alkuperäisessä ohjeessa) olisi todennäköisesti pehmentänyt makumaailmaa.

Ehkä piparjuuri olisi myös toiminut raasteena keiton päällä? Kookoskermaakin mietin piparjuuren kaveriksi, mutta en vain saanut päässäni näitä kahta soittamaan samaa säveltä.

PAAHTEINEN PUNAJUURI-FENKOLISOSEKEITTO

3-4 annosta

  • ~½ kg punajuuria kuorittuna
  • oliivi- tai muuta juoksevaa öljyä
  • 1 fenkoli
  • 1 sipuli
  • 1 vihreä omena kuorittuna
  • ~2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • ~5-7 ½ dl kana- tai kasvislientä (menin itse viidellä)
  • ~1 dl kookoskermaa
  • 2 rkl kookosöljyä kuullotukseen
  • mausteeksi suolaa, rouhittua mustapippuria ja ripaus cayennepippuria
  • tarjoiluun piparjuurella maustettua smetanaa (tai ranskankermaa) ja tuoreita yrttejä, esim. rakuunaa tai timjamia
  1. Kuori ja paloittele punajuuret. Laita sopivaan uunivuokaan. Lurauttele päälle öljyä, mausta suolalla sekä mustapippurirouheella. Kypsennä 200 asteisessa uunissa ~45 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä.
  2. Valmistele sillä aikaa muut ainekset. Siivuta sipuli ja fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuori ja paloittele omena. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota kasviksia kookosöljyssä, isohkossa kattilassa keskilämmöllä ~15 minuuttia.
  3. Lisää liemi ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä, kunnes punajuuret ovat kypsyneet uunissa.
  4. Kaada uunipunajuuret muiden kasvisten joukkoon kattilaan. Anna hautua ~5 minuuttia. Sekoita tehosekoittimessa sileäksi. Lisää kookoskerma. Sekoita ja mausta suolalla sekä ripauksella cayennepippuria. Sekoita maut tasaiseksi. Tarkista maku ja keiton koostumus. Lisää tarvittaessa mausteita ja/tai nestettä.
  5. Kaada valmis keitto takaisin kattilaan. Mausta mustapippurirouheella ja kiehauta.
  6. Tarjoile piparjuurismetanan ja tuoreiden yrttien kera.

PIPARJUURISMETANA

  • 1 prk smetanaa (tai creme fraichea)
  • ~1 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
  1. Sekoita smetana ja piparjuuriraaste. Anna maustua jääkaapissa.

Pirteän punaisia keittohetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.