Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO
Jätä kommentti

Sitruunalla virkistetty punajuuri-kookosmousse

Aloitin viime viikolla oman henkilökohtaisen haasteeni, jonka tavoitteena oli tuhota viikon aikana kilon pussi punajuuria. Onnistuin! Melkein. Pari päivää päälle viikko ja kaikki punajuuret oli syöty. Aloitin salaatilla, jatkoin lämpimällä lisukkeella ja viimeistelin ”viikon” tällä makealla jälkiruoalla.

Tämä viikko alkoi ja punajuuriviikko päättyi melko mainioon punajuuri-kookosmousseen. Mousse sai päällensä vielä virkistävän ”lemon curd” -sitruunakerroksen, vähän suolattuja pistaasipähkinöitä sekä Paleokeittiön pajunkissoja eli persikankukkia. Väliin mahtui muutamia jännittäviä hetkiä ja vähän viilausta, hah hah! Joo, kaikki ei aina mene aivan putkeen, joten viila on hyvä pitää takataskussa. Ensin jännitin moussen hyytymistä. Alkuun näytti pahalta, mutta maltti oli valttia! Kannatti nukkua yön yli eikä lähteä suin päin lisäämään gelatiinia. Seuraavana aamuna jääkaapissa nimittäin odotteli rakenteeltaan melko täydellinen mousse! Sitten vaan sitruunakerroksen kimppuun, jonka kanssa yhteistyö sujui ihan mukavasti siihen saakka, kunnes sitruunatahna oli tarkoitus sekoittaa vaahdotettuun kookoskermaan. Koska sitä ei ollut. Kookoskermaa. Noh, ilmankin pärjättiin. Vähän vähemmällä määrällä ja makeammin.

PUNAJUURI-KOOKOSMOUSSE SITRUUNATAHNALLA/-VAAHDOLLA

3 isohkoa annosta Punajuuri-kookosmousse

  • 1 dl tuorepuristettua tai valmista punajuurimehua
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl gelatiinijauhetta + 2-3 rkl vettä
  • hieman suolaa
  1. Mittaa punajuurimehu, kookoskerma, hunaja ja suola pieneen kattilaan.
  2. Sekoita gelatiinijauhe pieneen määrän vettä.
  3. Kuumenna mehu-kookosseos kiehumispisteeseen. Ota pois liedeltä ja vispaa joukkoon gelatiini.
  4. Annostele tarjoiluastioihin ja jätä jääkaappiin jähmettymään useammaksi tunniksi tai mielellään yön ylitse.

Sitruunatahna (/-vaahto)

  • reilu 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • ~0,5 dl sitruunamehua
  • 2 rkl + 1 rkl voita (tavallista ei ollut, joten käytin kirkastettua)
  • 0,25 dl + 0,25 dl kookossokeria
  • 2 munankeltuaista
  • 1 kokonainen muna
  • (reilu 0,5 dl kookoskermaa vaahdotettuna)
  1. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu.
  2. Kiehauta sitruunamehu, raastettu kuori, 2 rkl voita ja 0,25 dl kookossokeria pienessä kattilassa keskilämmöllä niin, että sokeri sulaa nesteen joukkoon. Ota kattila pois liedeltä.
  3. Vaahdota kananmuna, munankeltuaiset sekä 0,25 dl kookossokeria kunnes seos muuttuu vaaleammaksi ja paksuksi.
  4. Lisää kuuma sitruunaseos vähitellen vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.
  5. Kaada seos takaisin kattilaan, kiehauta ja jatka kuumentamista keskilämmöllä samalla vatkaten, kunnes seos sakenee niin, että vispilän jäljet jäävät näkyviin (~5 min).
  6. Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon vielä 1 rkl voita. Jatka vatkaamista, kunnes voi on sulanut ja tahna on sileää.
  7. Siirrä tahna sopivaan kulhoon, peitä pinta kelmulla ja laita jääkaappiin jähmetymään ainakin pariksi tunniksi.
  8. (Vatkaa kookoskerma vaahdoksi ja sekoita vaahto tarjoiluvaiheessa varovasti sitruunatahnan joukkoon.)
  9. Lusikoi sitruunatahna/mousse jähmettyneen punajuurimoussen päälle. Koristele karkeasti rouhituin, suolatuin pistaasipähkinöin ja tarjoa samantien.

Punajuurimoussea ja sitruunatahnaa voi säilyttää jääkaapissa erillisinä muutamia päiviä. Kookoskerma kannattanee lisätä sitruunatahnaan vasta tarjoiluvaiheessa, jotta säilyttää se kuohkeutensa. En ole kokeillut, mutta näin kuvittelisin ;)

Jos haluaa hieman kauniimpaa sitruunatahnaa/-moussea, niin suosittelen käyttämään valkoista sokeria. Paleokeittiöstä ei löydy muuta kuin kookos- tai raakaruokosokeria, joten ruskealla mentiin. Lopputulemana oli tällainen vähän tunkkainen, toffeeta muistuttava tahna, joka maistuu kuitenkin, surprise surprise!, sitruunalta! Tästä riittää tosiaan kolmeen isohkoon annokseen. Useampaankin, jos annosastiat ovat pienempiä. Nämä lasit vetävät parisen desiä. Hieman harmittavasti jäi sitruunakerroksen osuus annoksessa hieman pieneksi, mutta toisaalta oli kyllä maultaan sen verran intensiivistä, että enpä olisi ainakaan maun puolesta enempää kaivannutkaan.

Makeeta keskiviikkoa Sinulle!


P.S. Vielä on viisi päivää aikaa osallistua Healthy Bowl -haasteeseen! ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s