Keitot, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 7

Paahteinen punajuurikeitto vuohenjuustolla

Viikon teema on punajuurien myötä tahattomasti ollut punainen ruoka. Punajuurimehua ja punajuurikeittoa vuoron perään. Vähän porkkanaa sekaan.. kotiomenoita ja kotiluumuja. Kauden kasviksia on tullut hyödynnettyä isolla kädellä! Hyvä niin, vaikka ensi viikolla en enää taida kestää yhtä ainutta punaista ruokaa tai mehua. Mittansa kaikella ;)

Mutta tässä tätä nyt olisi, aivan järkyttävän kaunista ja makoisaa syvänpunaista punajuurisosekeittoa! Hieman pidemmän kaavan mukaan eli uunin kautta tehoblenderiin (Omega BL632). Pidempi matka palkitsee paitsi täyteläisellä värillä, niin myös tummanpuhuvan paahteisella maulla. Suosittelen. Työtä sinänsä ei ole sen enempää kuin keitettyjä punajuuriakaan hyödyntäessä, vaikka valmistusaika saattaa venyä minuutilla kymmenellä tai parilla.

Tein punajuurikeittoa ensimmäistä kertaa ever, joten hiukan tuli maisteltua, poukkoiltua, viilattua ja sävellettyä lisää. Ensimmäinen lautasellinen maistui eriltä kuin toinen. Koska siinä välissä tuli vähän tuunattua. Parempaan suuntaan. Mutta pahoittelen, jos sinänsä yksinkertainen resepti näyttää monimutkaisemmalta kuin todellisuudessa onkaan. Ensi kerralla osaan edetä jo suoraviivaisemmin. Sinä voit tehdä sen jo ensimmäisellä kerralla ;)

PAAHTEINEN PUNAJUURISOSEKEITTO VUOHENJUUSTOLLA

3-4 annosta

 • ~1 kg punajuuria
 • 2 punasipulia
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • 1 prk kookosmaitoa (Kara)
 • ~1/2 l kanalientä (Puljonki)
 • 1 prk pehmeää vuohenjuustoa (+ ~1/4 pötkövuohenjuustoa)
 • oliiviöljyä
 • maustamiseen tuoretta basilikaa, kuivattua timjamia, suolaa ja mustapippurirouhetta
 1. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
 2. Kuori ja paloittele punajuuret, punasipulit ja valkosipulinkynnet uunivuokaan.
 3. Lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella timjamia. Laita uuniin kypsymään ~45-60 min tai kunnes punajuuret tuntuvat pehmeiltä. Välillä kannatta käydä vähän kääntelemässä kasviksia.
 4. Kaada uunissa kypsyneet kasvikset öljyineen tehosekoittimeen. Lisää joukkoon kanaliemi ja surauta suhteellisen sileäksi.
 5. Lisää soseen joukkoon purkki pehmeää vuohenjuustoa sekä kookosmaito. Tässä vaiheessa voi hieman tarkkailla nesteen määrää ja käyttää joko enemmän tai vähemmän kanalientä ja kookosmaitoa halutun koostumuksen mukaan. Itse pidän paksummasta keitosta, kuten kuvista ehkä näkyy. Surauta tasaiseksi ja tarkista suolan määrä.
 6. Lisää halutessasi maun mukaan tavallista vuohenjuustoa ja/tai tuoretta basilikaa, ja anna tehosekoittimen tehdä keitosta silkkisen samettista. Suosittelen poistamaan vuohenjuustosta valkoisen kuoren ennen tehosekoittimeen menoa. Tämä oli se mun tuunausvaihe, koska keitossa ei mielestäni ensimmäisen lautasellisen jälkeen olleet maut tasapainossa vaan kaatuivat aika vahvasti makean puoleen. Jatkossa saatan korvata pehmeän tuorejuuston kokonaan tavallisella. Koska täydessä tavarassa on enemmän makua!
 7. Koristele annos vuohenjuustolla ja silputulla basilikalla sekä parilla mustapippurimyllyn rouhaisulla.

Kyllä kuulkaas hiveli kaikkia aisteja tämä helppo keitto! Makea punajuuri, suolainen vuohenjuusto ja raikas basilika – match made in heaven! Tarjolla oli silmänruoan lisäksi mahtavasti makua sekä suussa sulavan silkkistä aistumusta kielennystyröille. Basilikaista tuoksua unohtamatta. Puhumaan se ei sentään ryhtynyt, mutta muuten puhutteli kyllä ;)

Pehmeän punaisia keittohetkiä, Sinulle!

7 Comments

 1. Merja says

  Punajuuri ja vuohenjuusto on kyllä mahtava pari! Basilika kuulostaa hyvältä lisältä. Kyllä on kauniin punaista!

 2. Päivitysilmoitus: Epäröintiä | Elämänmakua maistelemassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.