Juomat, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Nousee päivä, laskee päivä

Vaikka nyt jo aurinko on muutamina päivinä näyttäytynyt oikein kivasti, niin vielä viime viikolla elettiin aikaa, jolloin päivä ei sen enempää noussut kuin laskenutkaan. Pimeää, hämärää, pimeää vuorotellen aamusta iltaan. Kyllähän siinä kirkasvalolampun kelmeästä loimusta huolimatta alkaa mieli vähitellen madaltua…

Mutta jos ei aurinkoa löydy taivaalta, niin on sellainen parasta taikoa jostain esiin! Johan virkistyy mieli ja kehokin painaa tykkää -nappulaa. Eipä siinä muuta kuin aamulla auringonnousua ja illalla auringonlaskua lasiin. Kyllä näillä eväillä yksi pimeä talvi selätetään! =)

Mulla on jo ihan hirmu monta lempparimehua, mutta nämä kaksi ovat ehdottomasti kärkikahinoissa mukana!

SUNRISE ON THE TABLE

1 annos

  • 1 appelsiini
  • 2-3 porkkanaa
  • ~50 g tyrnimarjoja (pakaste)
  • hippu himalajansuolaa

Kuori ja pilko appelsiinit sekä porkkanat. Tyrkkää jäisten tyrnimarjojen kera puristimeen. Nauti viileästä, mutta virkistävästä auringonnoususta =)

Tyrnimarjoista täytyy jälleen kerran kiittää valmennettaviani, jotka toivat näitä ”ihmemarjoja” syksyllä tiluksiltaan Ahvenanmaan saaristosta. Kirpakka, mutta aivan mainio marja, joka piristää kivasti appelsiinin ja porkkanan makeutta. On myös ilo silmälle ja ennen kaikkea keholle. ”The holy fruit of the Himalayas” suoraan Suomesta tosin.

Tämä supermarja sisältää ihan kaikkea mitä kuvitella saattaa (190 eri ravintoainetta vitamiineista omegoihin, ORAC 70 000!!!), joten jätän listaamisen väliin. Ehkä serotoniinin voisi sieltä mielialaa nostavana ainesosana poimia. Mitä oivallisin marja keskelle kaamosta siis! Syökää tyrniä! Muulloikin kuin flunssan kourissa =)

SUNSET ON THE TABLE

1 annos

  • 1 appelsiini
  • 2-3 porkkanaa
  • ~50 g karpaloita (pakaste)
  • hippu himalajansuolaa

Samat ohjeet kuin yllä ja lasillinen vilpoista auringonlaskua odottaa pöydällä. Toimii hyvin myös keskikesällä ;)

Karpalon happamuus tasoittaa kivasti appelsiinin ja porkkanan makeutta ihan siinä missä tyrnin kirpeyskin. Karpaloita harvemmin tulee syötyä ihan sellaisenaan, mutta makeisiin hedelmämehuihin ja –pirtelöihin sen ujuttaa ihan huomaamatta. Ja lopputulos on ehdottomasti enemmän kuin 1+1.

Karpalolla on myös huikea lista terveysvaikutuksia, joista tunnetuin lienee sen positiiviset vaikutukset virtsatiealuiden tulehduksiin. Jos pissatulehdukset vaivaavat, niin karpaloa naamaan! Vertailun vuoksi mainittakoon, että karpalon ORAC -arvo (Oxygen Radical Absorbance Capacity, antioksidanttipitoisuus lienee ymmärrettävin suomennos termille) pyörii siinä 9000 kieppeillä eli samoissa lukemissa metsämustikan kanssa.

Mustikasta puheen ollen… sitäkin on tulossa. Jossain muussa kuin mehun muodossa ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.