Gluteeniton, Kananmunaton, Liha, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Talven uusi ruokahitti – Viljaton jauheliha-spagettivuoka!

Se on siinä! Tai tässä. Tämän talven ehdoton ruokahitti!

No okei, hiukan voisin muotoilla uudelleen. Kyseessä on siis talven TERVEYSruokahitti numero uno! Mun mielestä. Toivottavasti myös monen muun mielestä. Ja jos ei ole, niin TEHDÄÄN siitä sellainen.  Vaikka teemalla ”taivaallinen terveysruoka tapetille”. Hmmm… ehkä maukas riittänee taivaallisen tilalle?

Niin tai näin, mutta testatkaa anyway ja pistäkäähän reseptiä vinhasti jakoon. Ja instagramiin paljon kivoja vuokakuvia tägeillä #talvenruokahitti2016 #terveysruokahitti2016 #maukasterveysruokatapetille (+ @paleokeittio, jotta emäntäkin pääsee painamaan paljon punaisia sydämiä ;)).

Ja joo, ennen kuin menen yhtään pidemmälle, niin myönnän osallistuneeni huijaukseen. Kyse kun ei oikeasti ole jauheliha-spagettivuoasta vaan jauheliha-kurpitsavuoasta. Täysin laskelmoitua toimintaa. Tunnustan, enkä ole edes pahoillani. Spagetti vaan puree paremmin kuin kurpitsa. Eikä terveemmän vaihtoehdon puolesta valkoisten valheiden lateleminen tunnu synniltä suurimmalta.

Jo useamman vuoden olen kuolannut spagettikurpitsan perään. Ilo olikin ylimmillään kun sellainen sattumalta osui silmiin paikallisessa marketissa. Kaipa näitä on kotomaastakin jo jokusen vuoden löytynyt, jos apajat ovat olleet oikeat. Mutta nyt tuntuu, että spagettikurpitsa on vihdoin löytänyt tiensä vihannesosastolla tutumman myskikurpitsan viereen.

Ostin siis spagettikurpitsan tietämättä yhtään mitä sillä tekisin. Siellä se viileäkaapissa kiltisti odotteli viikon verran ennen kuin emännälle valkeni. Jauhelihasta ja spagetistahan tykkää kaikki! Todennäköisesti nekin, jotka eivät kykene tai eivät halua vehnä-, vilja- tai muuta gluteenitonta spagettia pupeltaa.

Tämän lähemmäksi spagettia aidoilla, prosessoimattomilla raaka-aineilla tuskin pääsee. Eikä arkinen jauheliha-spagettikurpitsavuoka jättäisi ketään talvipakkasellakaan kylmäksi. Etenkään kun pinnalle levittää lasagnemaiseen tyyliin kermaista valkokastiketta. Viljatonta sekin. Tietty.

Aika teki tehtävänsä ja ajatuksenjuoksu onnistui. Siinä missä jauheliha-kurpitsavuokakin. Kuten Paleokeittiön facebook -kaverit saivat heti tuoreeltaan todistaa =D Kyllä mä ihan ekstaasissa olin. Parasta heti valmistuttua, mutta hyvin kelpasi pannulla lämmitettynä vielä kolme päivää putkeen. Joku viksu olisi pistänyt pakastimeen. Laiska emäntä ei.

Miksi mä niin kovasti kurpitsavuokaan tykästyin?

Monestakin syystä. Ensinnäkin se ON hyvää. Toisekseen siitä tulee pienemmälläkin annoksellla täyteen. Ja kolmanneksi kasvikset!

Väittäisin liha-kasvissuhteen olevan aika kohillaan. Löytyy kurpitsan lisäksi tomaattia, varsiselleria, porkkanaa, sipulia, kukkakaalia, basilikaa ja vähän pähkinääkin. Ei tosin purtavaksi saakka. Jos tuntuu, että nyt iski veggie overload, niin yksinkertaistaminen on sallittua ja vähemmälläkin pärjää.

Mikään maailman nopein ruoka tämä ei ole, mutta onneksi yhdellä kokkauksella syntyy isompikin satsi. Ja kurpitsan köllötellessä uunipellillä ehtii väsätä muut ainesosat valmiiksi.

Löpinät sikseen ja ohjetta kehiin, olkaa hyvät!

JAUHELIHA-SPAGETTIKURPITSAVUOKA KUKKAKAALIKASTIKKEELLA

4-6 annosta

  • 1 keskikokoinen spagettikurpitsa
  • jauheliha-tomaattikastiketta (ohje alla)
  • kukkakaalivalkokastiketta (ohje alla)
  • (tuoretta tomaattia viipaleina)
  • mausteeksi savupaprikajauhetta, parmesan -raastetta ja tuoretta basilikaa (tai muita tuore-/kuivattuja yrttejä)
  1. Puolita spagettikurpitsa pitkittäin. Poista siemenet. Öljyä leikkauspinta ja kypsennä 200 asteisessa uunissa leikkauspinta alaspäin ~30-45 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeä (testaa veitsellä tai haarukalla). Ellei puolittaminen onnistu, niin kypsennä kurpitsa kokonaisena, puolita hieman jäähtynyt kypsä kurpitsa ja poista siemenet.
  2. Kaavi haarukalla tai lusikalla kurpitsaliha kuoresta. Laita kurpitsaliha sopivaan uunivuokaan (~20 x 30 cm). Kaada päälle jauhelihakastike ja sekoita.
  3. Lisää päälle (tuoretta tomaattia ja) valkokastike.
  4. Kypsennä 175 asteisessa uunissa ~30-40 minuuttia.
  5. Anna vetäytyä. Ripottele päälle savupaprikajauhetta ja koristele tuorein basilikalehdin.
  6. Tarjoa parmesan -raasteen kera.

Spagettikurpitsan halkaiseminen ei tosiaan ollut mikään pikkujuttu. Ei ole mustaa kuin ebenpuu, mutta yhtä kovaa on. Jätin halkaisemisyritykset sikseen ja tuuppasin kurpitsan kokonaisena uuniin (+ hiukan vettä pellille). Jottei mitään vaan sattuis… ;)

Ei haittaa, vaikka kurpitsaliha jää puolikypsäksi. Se pehmenee kyllä kun koko vuoka menee uudestaan uuniin.

RAGU ALLA BOLOGNESE – ITALIALAINEN JAUHELIHAKASTIKE

  • ~400 g jauhelihaa
  • 100 g pekonia, pancettaa tai prosciuttoa
  • 1 sipuli
  • 2 keskikokoista porkkana
  • 2-3 sellerinvartta
  • 1 tetra yrttimaustettua tomaattimurskaa (Mutti Polpa)
  • 1 dl tomaattipyrettä (Mutti Doppio Concentrato di Pomodoro)
  • 1 dl kookoskermaa/-maitoa
  • mausteeksi suolaa ja mustapippurirouhetta
  1. Pilko sipuli, porkkana ja varsiselleri valmiiksi, pieni pekoni.
  2. Paista pekonia kasarissa niin, että rasva irtoaa.
  3. Lisää pilkotut kasvikset. Kuullota. Lisää kookosöljyä, jos rasvaa ei ole riittävästi.
  4. Lisää jauheliha. Jatka paistamista, kunnes jauheliha on ruskistunut.
  5. Lisää tomaattimurska ja -pyre. Sekoita ja lisää kookoskerma. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Suolaa saa kastikkeessa olla hieman runsaammin, jotta kurpitsa ei syö kaikkea suolaisuutta.
  6. Jätä kastike kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä kunnes muut ainekset ovat valmiit.

KERMAINEN, PARMESANILLA MAUSTETTU VALKOKASTIKE KUKKAKAALISTA

2 annosta

  • ~500 g kukkakaalia
  • vettä keittämiseen + ~2-3 dl keitinvettä (tai liha-/kasvislientä) kastikkeeseen
  • 30-50 g cashewpähkinöitä
  • ~30 g (tai maun mukaan) parmesan -juustoraastetta
  • mausteeksi suolaa ja jauhettua valkopippuria
  1. Perkaa ja pilko kukkakaali.
  2. Keitä pehmeäksi ~15 minuuttia (testaa pehmeys haarukalla; mieluummin yli- kuin alikypsä).
  3. Laita kypsä kukkakaali, cashew -pähkinät ja ~1 ½ dl keitinvettä tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa kunnes kastikkeen koostumus on sopiva.
  4. Lisää parmesan -raaste ja mausteet. Maista! Lisää tarvittaessa mausteita, vettä ja/tai juustoa.
  5. Käytä heti, säilytä muutamia päiviä jääkaapissa tai pakasta myöhempää käyttöä varten.

Huomaa, että kukkakaalikastiketta tulee ohjeesta enemmän kuin vuoka kaipaa! Halusin kuitenkin tuhota koko kukkakaalin kerralla, joten tein samalla isomman satsin.

Ajatuksena oli pakastaa jäljelle jäänyt kastike ja käyttää se jossain toisaalla. Eihän se kuitenkaan pakastimeen päätynyt vaan seuraavina päivinä emännän lautaselle, kurpitsavuoan päälle pikaisesti mikrossa lämmitettynä. Ihan hyvä päätös, sillä kun kurpitsavuoan lämmittää pannulla, niin siitä tulee melkoista muhjua ja vaalea kastike katoaa jonnekin muhjun joukkoon. Antaa päälle valutettuna vähän lisää makua ja näyttääkin kivemmalta.

Makoisia talven hittihetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s