Gluteeniton, itämainen, Kananmunaton, Kastikkeet, Liha, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, välimerellinen, Viljaton
Jätä kommentti

Kesäkurpitsalla kevennetty jauheliha-munakoisovuoka & minttu-tzatziki – Makuja itäiseltä Välimereltä

Paleokeittiön maittava munakoisovuoka on emännän näkemys turkkilaisten pyörtyneestä imaamista, imam bayildista. Munakoison rinnalla uunivuoassa viihtyvät itämaisittain maustettu tomaattinen jauhelihakastike kera keventävän kesäkurpitsan, suolaisen fetan sekä makeiden pikkutomaattien. Runsaan lihaisan ja maanläheisen uuniruoan raikastaa minttu-tzatziki.

Köyhän miehen lihaksi kutsuttu munakoiso on niin nätti, mutta emännälle valitettavan vieras. Eipä ole enää. Sillä niin vaan humpsahti tämä ”hearty, meaty & earthy” vuokaruoka kerrasta suosikkiruokien kärkeen.

Tuli Paleokokkien kanssa juttua munakoisosta – mitenköhän sitä söisi? Kanssakokkaaja vinkkasi pyörtyneestä imaamista. Ystävällisesti myös raapusti reseptiä kaikkien Paleokokkien iloksi. Siitähän se emäntäkin inspiroitui ja innostui viimein tarttumaan violettiin aubergiiniin.

Onneksi innostuin, sillä pyörtyneestä imaamista syntyi varsin varteenotettava kilpailija tajuttomalle kesäkurpitsavuoalle. Joka muuten on aasialaisen kookos-kanakeiton rinnalla yksi Paleokeittiön kaikkien aikojen suosituimmista resepteistä.

Jos emännältä kysytään, niin kyllä pyörtynyt imaami pesee tajuttoman kesäkurpitsan mennen tullen.

Koska vähemmän vetistä ja ”lihaisampaa”. Itämainen makumaailmakin iskee itseeni tällä hetkellä italialaishenkistä isommin.

Imam bayildin nimellä en Paleokeittiön munakoisovuokaa uskalla markkinoida. Kesäkurpitsalla kevennetty jauheliha-munakoisovuoka inspired by imam bayildi lienee tarkin ja totuudenmukaisin kuvaus – Paleokokeissa mainittu sekä autenttinen anatolialainen resepti kera omien mieltymysten sulautuvat yhdeksi, suussa sulavan herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Imaami ei pyörtynyt jauhelihalla rikastetusta vuokaruoasta vaan klassisesta turkkilaisesta kasvismezestä – sipulilla, tomaatilla ja valkosipulilla täytetystä, oliiviöljyssä kypsennetystä munakoisosta.

Joka parhaiten maistuu valmistuspäivästä seuraavana päivänä – ei uunikuumana eteen tuotuna vaan huoneenlämpöisenä tarjoiltuna.

Myös tutumpaan munakoisoruoka moussakaan, jossa kesäkurpitsa korvaa perinteisen perunan, voisi tämän vuoan mainiosti rinnastaa. Eksoottisemmasta imaamista se nyt kuitenkin tällä kertaa lähti.

Toim. jälkihuom. Opin juuri, että jauhelihalla täydennetty täytetty munakoiso kulkee Turkissa nimellä karniyarik.

Imaami pyörtyi on varsin mielenkiintoinen nimi ruoalle. Se herätti myös oman mielenkiintoni ruokaa ja sen historiaa kohtaan.

Tarinoita 1700-luvulta peräisin olevan perinneruoan taustalla on useampia. Tunnetuimpia lienevät imaamin shokki ylenpalttisesta oliiviöljyn käytöstä johtuen sekä tajunnan menetys silkasta makunautinnosta.

Jostain olin lukevinani myös, että nimi saattaisi liittyä tajuttomana makaavaa imaamia muistuttavaan munakoison muotoon.

Ylijäämämunakoiso ja -kesäkurpitsa pilkotaan kuutioiksi, joilla tilkitään väljästi sijoitettujen viipaleiden välit sekä vuoan reunaosat. Kätevä keino välttää tai ainakin pienenentää hävikkiä!

Ydinideana on latoa uunivuokaan lasagnemaisesti pitkittäin ja/tai poikittain viipaloitua munakoisoa ja kesäkurpitsaa sekä tomaattista jauhelihakastiketta.

Viipaloinnista jälkeen jääneet tai muuten ylimääräiset palat pilkotaan kuutioiksi, joilla tilkitään väljästi sijoiteltujen viipaleiden välit sekä vuoan reunaosat.

Vuoan voi valmistaa myös vain munakoisoa käyttäen. Kesäkurpitsa tuo kuitenkin jo jauhelihan raskauttamaan ruokaan monipuolisuuden lisäksi rakenteellista keveyttä.

Jauhelihakastikkeeseen pistin tomaatin kaveriksi paprikaa – tykkäävät toisistaan kovasti.

Tuoreyrtiksi valikoitu tällä kertaa perinteisemmän lehtipersiljan sijaan italialaisen keittiön ydinyrtti basilika. Jos jännempiä makuja kaipaa, niin minttu lienee melko menevä vaihtoehto.

Viimeistelyyn vielä suolaisuutta välimerellisestä fetajuustosta sekä makeutta päälle puolitetuista pikkutomaateista. Pikkujuttuja, jotka kuitenkin nostavat kotikokinkin kokonaisuuden uudelle tasolle.

Välimerellisen fetajuuston suolaisuus sekä puolitettujen pikkutomaattien paahteinen makeus nostavat vuoan uudelle tasolle – maullisesti ja ulkonäöllisesti.

Suolasta ja öljystä lienee vielä hyvä muistuttaa näitä välttelemään opetettua kansaa.

Munakoiso tykkää molemmista – kuten kesäkurpitsakin. Laatusuolaa saa kastikkeeseen annostella kesäkurpitsavuoan tavoin taas reippaalla kädellä. Muuten ei mikään maistu miltään.

Ja laadukasta oliiviöljyäkin on hyvä lurautella sinne tänne vähän joka välissä.

Itkettää ei koisokasvista vuokaa varten tarvitse. Suolauksen tarkoitushan on poistaa kasvien kitkeryys, mutta modernit munakoisot eivät tuppaa enää olemaan samalla tavalla kitkeriä kuin esivanhempansa.

KESÄKURPITSALLA KEVENNETTY JAUHELIHA-MUNAKOISOVUOKA

4 annosta

  • ~600 g munakoisoa (1-2 kpl)
  • ~600 g kesäkurpitsaa (1-2 kpl)
  • 100 g fetajuustoa murustettuna
  • ~ 15 minitomaattia puolitettuna
  • oliiviöljyä voiteluun ja viimeistelyyn
  • (basilikanlehtiä koristeeksi)
  • (rucolaa tarjoiluun)

JAUHELIHA-TOMAATTIKASTIKE

  • 1 sipuli silputtuna
  • 1 punainen paprika paloiteltuna
  • 400 g jauhelihaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä rutistettuna
  • 1½ tl juustokuminaa
  • 1½ tl savupaprikaa
  • 1 tl kanelia
  • (~½ tl chilijauhetta)
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
  • ~2-3 dl vettä (tai tarpeen mukaan)
  • kourallinen basilikaa silputtuna (tai lehtipersiljaa)
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
  1. Aloita vuoan valmistus jauhelihakastikkeesta. Silppua sipuli ja paloittele paprika.
  2. Ruskista jauheliha kattilassa tai riittävän isolla pannulla. Lisää sipuli ja paprika. Jatka paistamista keskilämmöllä sekoitellen niin, että sipuli kuullottuu ja paprika pehmenee hieman.
  3. Rutista joukkoon valkosipuli. Lisää juustokumina, savupaprika, kaneli ja chilijauhe. Sekoita.
  4. Lisää tomaattipyre ja vaahterasiirappi. Sekoita.
  5. Lisää tomaattimurska. Huuhtele tomaattitölkki vedellä. Lisää ”tomaattivesi” muiden ainesten sekaan. Sekoita ja jätä hautumaan miedolla lämmöllä siksi aikaa, kun valmistelet munakoison, kesäkurpitsan ja tomaatit.
  6. Mausta valmis kastike runsaalla suolalla, mustapippurirouheella ja silputulla basilikalla ennen vuoan koostamisen.
  7. Leikkaa munakoisosta muutamia vajaan sentin paksuisia kiekkoja (poista vihreä hattu!). Viipaloi loput munakoisot sekä kesäkurpitsa pitkittäin noin sentin paksuisiksi ”suikaleiksi”. Kuutioi jämäpalat (ks. vinkki alla). Puolita minitomaatit.
  8. Voitele vuoka reippaalla oliiviöljyllä.
  9. Kokoa vuoka – ripottele pohjalle hieman jauhelihakastiketta, lado munakoisviipaleet ronskisti päälle. Täytä tyhjät kohdat kesäkurpitsa-ja munakoisokuutioilla. Lisää väliin jauhelihakastiketta.
  10. Käytä seuraavaan kerrokseen kesäkurpitsaa. Täytä raot jälleen jämäkuutioilla. Lisää taas jauhelihakastiketta. Päällystä munakoisokiekoilla. Ripottele päälle jäljellä oleva kastike ja viimeistele reippaalla oliiviöljyllä.
  11. Anna kypsyä 175 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Valmista tässä välissä minttu-tzatziki.
  12. Ota vuoka uunista ulos ja lisää kiekkojen väleihin puolitetut tomaatit. Lurauta tomaattien päälle oliiviöjyä. Laita takaisin uuniin noin vartiksi.
  13. Ota vuoka jälleen uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Murusta päälle fetajuustoa. Kypsennä uunin ylätasolla ~10 minuuttia tai kunnes fetajuusto pehmenee ja saa hieman väriä.
  14. Viimeistele valmis vuoka oliiviöljyllä, rouhitulla mustapippurilla sekä muutamalla basilikanlehdellä.
  15. Tarjoile rucolan ja minttu-tzatzikin kera.

💡 Leikkaa ensin munakoisosta ja kesäkurpitsasta pystyasennossa muhkuin sivu suoraksi. Aseta sen jälkeen leikattu pinta leikkuulautaa vasten ja leikkaa molemmat sivut suoraksi. Siivuta loput pitkittäissiivut. Kuutioi kuorelliset jämäpala ja täytä niillä vuokaan jäävät kolot.

💡 Jos kaipaat tuhdimpaa ja ruokaisampaa uuniruokaa, niin jätä kesäkurpitsa pois ja korvaa se munakoisolla.

Tarjoiluun vielä pikkasen pippurista rucolaa ja mintulla tai muulla tuoreyrtillä maustettua tzatzikia. Raikastavat kivasti muutoin jopa hippasen tunkkaisen puolelle kallistuvaa annosta.

MINTTU-TZATZIKI

4 annosta

  • 2½ dl turkkilaista jogurttia
  • ~½ keskikokoinen kurkku rouheasti raastettuna
  • kourallinen tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi rutistettuna
  • ~2 rkl oliiviöljyä
  • ~2 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa ja mustapippurirouhetta maustamiseen maun mukaan
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jätä jääkaappiin peitetyssä astiassa odottamaan vuoan valmistumista.

💡 Korvaa minttu tarvittaessa tuoreella basilikalla tai lehtipersiljalla.

ℹ️ Maidoton ruokavalio? Jätä fetajuusto pois. Vuoka toimii mainiosti ilman fetaa. Korvaa tarvittaessa myös tzatzikin turkkilainen jogurtti laadukkaalla, lohkeavalla kookosjogurtilla.

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Uudet reseptit sähköpostiin?

Prosessoidaan
Onnistui! Saat tiedon seuraavasta reseptistä sähköpostiisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.