Gluteeniton, Kananmunaton, Liha, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, Suosituimmat, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Uusintana tajuton kesäkurpitsavuoka – Mukana MORE MAKU!

Tajuton kesäkurpitsavuoka on noussut vuosien saatossa yhdeksi Paleokeittiön suosituimmaksi reseptiksi. Enkä ihmettele. On helppoa, hyvää ja terveellistäkin, aika pitkälti aidoista raaka-aineista kasattu vuokaruoka. Aidoilla raaka-aineilla tarkoitan lähinnä aineksia, joihin ei ole lisätty tai joista ei ole otettu pois mitään. Sellaisena kuin luonto ne kasvatti. Vielä kun tomaattisoosit keittelisi itse kokoon ;)

Alkuperäinen resepti on jo lähes kolmen vuoden takaa. Se on hyvä perusresepti. Halusin kuitenkin päivittää perusreseptiä heijastamaan enemmän omaa, tämän päivän ruoanlaittoa. On kolmessa vuodessa emäntä kasvanut, kehittynyt ja mennyt eteenpäin! Tai no, fyysinen koko on aikalailla samaa kaliiperia kuin aiemminkin. Suurimmilta osin ;)

On itse asiassa aika hienoa huomata oma kehitys ja ajatusmallien muutos matkan varrella. Pitkälle ollaan tultu vuosista, jolloin pääosassa olivat kalorit ja makroravinteet.

Näiden jälkeen tuli vapauttava paleo, joka on sekin vapautunut vain entisestään. Olen valmis tekemään enemmän kompromisseja kuin ennen. Maukkaan ruoan nimissä.

Paleoviitekehys on ja pysyy, mutta poikkeamat eivät aiheuta pahaa mieltä. Balanssi. Se on asia, jota tänä päivänä kuulutan!

Olen nimittäin vuosien saatossa ymmärtänyt, että ruoka ei ole pelkkää polttoainetta, eikä ravinteitakaan. Myös terveellisestä ruoasta voi ja PITÄÄ nauttia! Ajoittain se vaatii vähän enemmän vaivaa, mutta on vaivan arvoista.

Jahas, taisin eksyä kesäkurpitsavuoasta hieman saarnauksen puolelle. Joskus sitäkin on ikävä. Saarnausta. Valmentajan rooli istuu tiukassa.

Siis lisää kasviksia ja vähän pekonia → enemmän makua! Siinäpä oikeastaan tiivistetysti se, mitä kesäkurpitsavuoalle on tuunatessa tapahtunut. Ja vähän tuoretta yrttiä sekä parmesaania.

Tavanomainen, tomaattipohjainen jauhelihakastike on saanut häivähdyksen lisää Italiaa italialaisen jauhelihakastikkeen, ragu alla bolognesen myötä. Ei enää pelkkää sipulia ja jauhelihaa vaan myös porkkanaa, selleriä ja possua! Vain valkoviini puuttuu. Olisin varmasti sitäkin joukkoon lurauttanut, jos olisin raaskinut pullon korkata. En raaskinut. Hippasen jäi vielä kehitysvaraa ;)

Valmistusprosessi on edelleen yksinkertainen. Valmista bolognese -kastike, viipaloi kesäkurpitsat, lado vuokaan ja pistä uuniin. Syö samantien ja lämmitä seuraavana päivänä pannulla.

KESÄKURPITSAVUOKA RAGU ALLA BOLOGNESE

4 annosta

  • ~400 g jauhelihaa (sika-nauta lienee maukkain, mutta niittyherefordilla mentiin)
  • 100 g pekonia, pancettaa tai prosciuttoa
  • ~1 kg kesäkurpitsaa
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 2 sellerinvartta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tetra basilika-valkosipuli -maustettua tomaattisosetta (Mutti Polpa) + 1 dl tomaattipyrettä (Passata di Mutti)
  • 1 dl kookoskermaa/-maitoa
  • 3 isohkoa tomaattia päälle (tai kirsikkatomaatteja)
  • mausteeksi suolaa ja mustapippurirouhetta
  • oliivi- ja kookosöljyä
  • (tarjoiluun parmigiano reggiano -parmesaanilastuja tai -raastetta ja tuoretta basilikaa)
  1. Aloita jauhelihakastikkeesta. Pilko sipuli, porkkana ja varsiselleri valmiiksi, pieni pekoni.
  2. Paista pekonia kasarissa niin, että rasva irtoaa. Lisää pilkotut kasvikset. Jos rasvaa ei ole riittävästi, niin lisää kookosöljyä. Kuullota. Purista joukkoon valkosipuli. Jatka hetken aikaa kuullottamista.
  3. Lisää jauheliha. Jatka paistamista, kunnes jauheliha on ruskistunut.
  4. Lisää tomaattisose ja -pyre. Sekoita ja lisää kookoskerma. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Suolaa saa kastikkeessa olla hieman runsaammin, jotta kesäkurpitsa ei syö kaikkea suolaisuutta. Jätä kastike kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä siksi aikaa kun valmistelet kesäkurpitsan.
  5. Siivuta kesäkurpitsa noin puolen sentin kiekoiksi. Voitele vuoka kookosöljyllä ja lado ensimmäinen kerros kesäkurpitsaviipaleita niin, että pohja peittyy. Lisää päälle kerros jauhelihakastiketta. Toista sama vielä pari kertaa. Voitele päällimmäinen kesäkurpitsakerros oliiviöljyllä ennen kuin lisäät viimeisen kerroksen jauhelihakastiketta.
  6. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin ~20 minuutiksi. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja lisää päälle samalla tomaattiviipaleet. Lurauta tomaattien päälle oliiviöljyä ja jatka kypsentämistä ~40 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsat tuntuvat pehmenneen.
  7. Anna vetäytyä hetki ennen nauttimista. Koristele parmesaanilastuilla ja tuoreella basilikalla.

Jos pidempään kypsyvä uuniruoka ei innosta, niin kastikkeen voi nauttia mainiosti myös pikaisemman kesäkurpitsa- tai muiden sopivien pastojen päällä.

Eihän se lautasella kovin kauniilta näytä, mutta who cares hei?! Pääasia, että maistuu! Ja eikö tällainen vähän rosoinen ja rustiikkinen kotikokkaus ole nyt muutenkin in ;)

Vatsakin tulee täyteen. Ainakin jos emännän tapaan vetää kolmasosa vuokaa kerralla. Koska… niin hyvää!

Maistuvia kesäkokkauksia myös Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s