Maidoton, Makeat herkut, NON-PALEO, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, wine & dine
Jätä kommentti

LETTUKESTIT – Lettukakkua ja pinkkiä pöytään!

Kesä ON ihanaa aikaa! Etenkin kun sää suosii. Vähän epävakaisesti on tänä kesänä suosinut, mutta sen verran ehti aurinko viime lauantaina pilvien välistä pilkistää, että saimme järkättyä perheen kesken jo perinteeksi muodostuneet lettukestit!

Olemme yleensä nauttineet ison kasan perinteisiä räiskäleitä kera kerma- tai vaniljavaahdon ja itse tehdyn hillon. Tällä kertaa minä halusin LETTUKAKUN. Komean ja maukkaan kakun sainkin!

Äippä paistoi letut ja vatkasi vaahdon. Iskä hoiti mustikat metsästä. Kakun kokosimme äipän kanssa yhdessä. Ja minä toin pullon Pinkiä pöytään. Koska pinkki kuplajuoma vaan kuuluu kesään ja samalla saatiin kesteille vähän enemmän juhlan tuntua.

Pari sanaa Pinkistä. Mitä kuplajuomiin tulee, niin mähän olen pinkkien eli rosèkuohuvien suuri ystävä. Koska #tytöttykkääpinkistä! Mielelläni tilaan ravintolassakin alkuun lasillisen pinkkiä. Jos sellaista on.

Siksipä olin ihan happyhappyjoyjoy, kun sain maahantuojalta pullollisen Parés Baltàn rosè cavaa maisteltavaksi. Olin iloinen tietysti pinkistä, mutta erityisen iloinen olin juurikin Parés Baltàn Pinkistä!

Aloitin alkukeväästä projektin nimeltä ”Matka viinimaailmaan”, jonka myötä oli tarkoitus opiskella laadukkaista viineistä vähän enemmän kuin että tämähän maistuu hyvältä. Ja tämä ei yhtä hyvältä.

Projektin tiimoilta olen tutustunut parhaiten espanjalaisen Parés Baltàn tuotantoon. Vaikka viiniä ei ihan täysiverisen luolaihmisen ruokavalioon voida laskea kuuluvaksi, niin biodynaamisesti viljelty luomuviini on se parempi valinta silloin, kun mieli lasillista halajaa.

Osa biodynaamisista ja etenkin alkuviineistä saa emännän karvat edelleen lievästi nousemaan, koska maku on nykyviineihin tottuneelle hieman… outo ja vaatii totuttelua. Oikeastaan kaikki maistamani Parés Baltà -viinit ovat kuitenkin olleet jollain tapaa miellyttävän pehmeitä. Pari lasillista Pinkiä maistui myös viinejä mua huomattavasti vähemmän nauttineille vanhemmilleni.

Musta Pink on parhaimmillaan ihan sellaisenaan alkumaljana tai seurustelujuomana. Vaikka lettukakku ei kovin makeaa ollutkaan, niin sen kanssa olisi maistunut paremmin joku kuivaa Pinkiä hieman makeampi kuohujuoma. Mutta alkuun sillä oli kiva kilistellä ja pullonpohjat hoituivat illan myötä.

Parés Baltà Pink ei valitettavasti kuulu Alkon valikoimiin, mutta sitä saa kyllä kotiovelle kannettuna viinikellari.comista. Eikä alta 15 €:n pullohintakaan musta mikään kovin paha ole.

Takaisin lettukakkuun! Ajattelin alkuun, että en jaa lettureseptiä. Koska musta tuntuu, että jokaisella on oma tapansa paistaa lättyjä. Ja koska Paleokeittiön kantavana ajatuksena on jakaa ensisijaisesti niitä vähän terveellisempiä reseptejä.

Mutta WHAT THE HELL! Kakku oli hyvää, letut olivat herkullisia ja maidottomia, joten menköön!

ÄIPÄN MAINIOT MAIDOTTOMAT LÄTYT

~15 isoa, ohutta lettua

  • 5 ulkokananmunaa
  • ~7 ½ dl Vichyä
  • ~1 dl vehnäjauhoja
  • hieman suolaa
  • paistamiseen meijerivoita
  1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää jauhot ja noin puolet nesteestä. Vatkaa taikinaksi. Lisää loppu neste ja mausta suolalla. Jätä taikina tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.
  2. Paista rasvassa, kuumalla pannulla molemmin puolin.
  3. Nauti heti lämpimänä. Paitsi, jos teet lettukakun, niin anna jäähtyä kunnolla ennen kakun kokoamista.

Kakkuun laitoimme lettujen väliin tuoreita mustikoita ja maustamatonta kermavaahtoa (ilman makeutusta). Päälle mustikoiden ja kermavaahdon lisäksi vielä viimeisiä oman maan mansikoita ja vähän punaherukoitakin puutarhasta.

Suosittelen myös laittamaan muutamiin kakun väleihin hieman makeutta tuovaa hilloa. Esimerkiksi mansikkahillo oli aika passeli, kun sitä lautaselle jälkeenpäin lisäsin.

Jos haluaa pitää sokerittomuuden lisäksi gluteenittoman ja maidottoman linjan, niin sehän onnistuu helposti korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja lykkäämällä kakkuun kermavaahdon sijaan kookoskermavaahtoa.

No niin, tulihan sieltä vielä vinkit terveempään versioon =D. Vaikka eivät äipän letutkaan peruslettutaikinaan verrattuna kovin huono vaihtoehto ole; enemmän munia, vähemmän vehnää!

Paleokeittiön uusi viikon KESÄKISA -arvonta on myös käynnissä!

Löytyy tällä kertaa facebookin puolelta. Käypä tsekkaamassa ja osallistumassa arvontaan!

Kivaa lettukesää Sullekin! Pinkillä tai ilman ;)

Pares Baltan Pink rosè cava saatu näytteenä Norex Spiritsiltä. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

UNIQ CONTENT Yksilöllistä sisällöntuotantoa ja -hallintaa yrityksesi tarpeisiin.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.