Omena on hyve!! Hyve on ”eettisesti ja moraalisesti arvokas luonteenpiirre”. Omenahyve on jälkiruoka.
Sunnuntaina äippä ystävällisesti soitteli, että ”Tuletko?! Nyt ois äärettömän hyvää vadelmajuustokakkua!”. Jep, äippä oli leipassut äärettömän hyvää vattukakkua.
Vadelma on hyve siinä missä omenakin ja juustokakkukin on hyvää. Tavallisesti voisin omin käsin taottua kakkua jopa hyveenä pitää, mutta tällä kertaa oli kaivettava selkäranka ja kieltäydyttävä. TehoPaleo30:tä oli jäljellä vajaa kolmannes. Enkä aikonut sössiä projektia. Yhtään enempää kuin olen tähän asti jo pienen punkkulasin, muutaman epämääräisen kastikkeen, parin 70% suklaapalan ja yhden 86% suklaalevyn verran sössinyt. Tilanne tekee varkaan, joten pysy poissa tilanteista! Näin teet elämästäsi 30 päivän ajan helpompaa. Tässähän on koko elämä aikaa nautiskella! Eikä siinä mitään, en jäänyt juustokakkua kaipaamaan. Juustokakkuja tulee aina uusia =)
Jotain herkkua kuitenkin kaipasin sunnuntai -iltaa ilostuttamaan. Ratkaisu löytyi hyvästä omenasta ja muutamasta muusta mielekkäästä ainesosasta.
PALEOLIITTINEN OMENAHYVE (todennäköisesti tätäkin maukkaampi semi-/epäpaleoliittinen vaihtoehto suluissa)
- 1 hapan omena, esim. Granny Smith tai kotimainen Antonovka
- pala tuoretta inkivääriä
- kookosöljyä ”paistamiseen” (meijerivoita)
- mantelirouhetta sopivasti, mut aika paljon
- makeutukseen kuivattua taatelia tai luomuhunajaa (vaahterasiirappi)
- maustamiseen Ceylonin kanelia (note to myself; hippu vaniljajauhettakin varmaan toimisi)
- tarjoiluun kookoskermaa (vaniljajäätelöä tai aitoa kermavaahtoa)
Pilko omenat ja inkivääri. Pehmitä rasvassa. Tarkoitukseen sopii esim. pieni teräskattila. Lisää mantelirouhe (ja pilkottu taateli) ja jatka ”paistamista” vielä hetken aikaa. Kun omenat ovat sopivan pehmeitä eli vielä hippasen crunchyja, niin mausta kanelilla ja makeuta tarvittaessa vielä hunajalla. Nauti lämpimänä kylmän kookoskerman kera.