Gluteeniton, kesäherkku, Maidoton, Makeat herkut, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Kesän paras sitruuna-mustikkakakku – KESÄKURPITSASTA! (+voikreemi)

Tässä se tulee! Tämän kesän ehdottomasti paras tekaisemani kakku! Itse asiassa musta tuntuu, että kokonaisuutena tämä tuoreilla mustikoilla ja sitruunaisella voikreemillä päällystetty kakku on paras tekaisemani kakku ikinä!

Ja hei, tämä mehevä keikki on testattu myös pullanpurijoilla; APPROVED! En usko, että asiaan vihkiytymättömät edes huomaavat kakun olevan vailla viljaa ja niitä muita juttuja, joita sellaiseen peruskakkuun yleensä laitetaan. Joo sori, en tiedä oikeasta leipomisesta mitään… ;)

Sitruunainen kesäkurpitsakakku on odotellut testausta jo hyvän aikaa. Inspiraation ja pohjan kakulle tarjosi Master Chef Australiasta tuttu Georgia Barnes. Hiukan muokkasin taikinaa paremmin omiin tarpeisiini sopivaksi (mm. korvaamalla viinietikan sitruunamehulla ja sokerin hunajalla), mutta jos alkuperäinen ohje kiinnostaa, niin se löytyy täältä.

Mutta ne mustikat! Ne saivat emännän vihdoin tarttumaan vatkaimeen. Koska sitruuna ja mustikka ne yhteen soppii! Ja kesä =)

Kesäkurpitsakakku tuli testattua ja hyväksi todettua jo viime kesänä. Kesäkurpitsa on siitä kiva kakkuaines, että se tekee kakusta mehevää ja kosteaa. Helposti myös liian kosteaa, joten raastettu kesäkurpitsa kannatta puristella mahdollisimman kuivaksi ennen taikinaan lisäämistä. Plussana tietysti myös extra-annos kasviksia!

Olin tuttuun tapaan hieman laiska kakkua väsätessä ja tuuppasin taikinan voitelemattomaan silikonivuokaan. Virhe! En tullut ajatelleeksi, että taikinassa ei ole munankeltuaisia enempää rasvaa ja että siinä on hunajaa, joten kakkuhan tarrasi kaikin voimin kiinni vuokaan eikä sen irrottelu ollut mitenkään helpoimmasta päästä. Joten voitele vuoka. Hyvin!

SITRUUNAINEN KESÄKURPITSAKAKKU

 •  4 kananmunaa; valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
 • 1 ½ dl hunajaa
 • ½ tl suolaa
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • vajaa ½ sitruunan mehu
 •  3 ½ dl mantelijauhoa
 • 1 tl leivinjauhetta
 •  1 keskikokoinen kesäkurpitsa raastettuna ja kuivaksi puristeltuna (~400 g kokonaisena)
 1. Voitele ~20 x 10 cm:n kokoinen vuoka tai vastaava kookosöljyllä tai vuoraa leivinpaperilla (joka ehkä sekin kannattaa vielä voidella…). Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
 2. Erota munanvalkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää suola ja hunaja vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa kunnes massa muuttuu kiiltävän valkoiseksi ja vatkaimesta jää seokseen selvät kuviot. Testaa tarvittaessa kääntämällä kulho ylösalaisin. Laita valmis ”marenkivaahto” sivuun.
 3. Mittaa loput aineksista toiseen kulhoon; munankeltuaiset, sitruunamehu ja -kuori, mantelijauho, leivinjauhe sekä raastettu ja mahdollisimman kuivaksi puristeltu kesäkurpitsa. Sekoita ensin lusikalla ja vatkaa sen jälkeen tasaiseksi, tahnamaiseksi taikinaksi sähkövatkaimella.
 4. Kääntele ”marenkivaahto” spatulalla varovasti tahnamaisen seoksen joukkoon, kunnes taikina on tasaista.
 5. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa ~35-45 min kunnes kakku on kauttaaltaan kypsä ja päältä kullanruskea. Testaa hammastikulla. Jos käytät silikonivuokaa, niin ainakin osa kypsennyksestä kannattaa tehdä alatasolla.
 6. Poista kakku vuoasta ja anna jäähtyä hyvin. Itse seisotin seuraavaan päivään, jolloin maut tasoittuivat kivasti. Huom. Kakku ”lässähtää” jäähtyessä, se kuuluu asiaan.
 7. Päällystä kylmä kakku sitruunaisella voikreemillä ja tuoreilla mustikoilla.

Alusta lähtien oli selvää, että koristelisin kakun isolla kasalla tuoreita mustikoita. Sen sijaan päällisen kanssa pallottelin pitkään kookoskerman ja voikreemin väliä.

Valitsin lopulta voikreemin. Koska en ollut sitä koskaan aiemmin kokeillut, enkä ollut ihan varma sitruunalla maustetusta kookoskermasta. Voikreemin voi hyvin korvata kookoskermavaahdollakin, mutta ehkä se kannattaa sitruunan sijaan maustaa vaniljalla.

Suosittelen kuitenkin voikreemiä. Valmistus on helppoa ja valmis kakku pysyy paremmin nättinä huoneenlämmössäkin. Mutta ennen kaikkea siksi, että kakusta parhaan tekee kokonaisuus. Eli ei mikään yksin vaan kaikki yhdessä; mehevä, vienosti sitruunainen kesäkurpitsapohja, raikkaan sitruunainen ja täyteläinen voikreemi sekä tuoreet mustikat. Mmmmmmmm… mums!

Kreemiä voi laittaa kakun päälle hieman vähemmänkin, ja jos voita kovasti pelkää, niin syö vain pienen palan kakkua kerralla. Keskeltä. Eikä ota lisää. Jos siihen pystyy. Mä en pystynyt =D

SITRUUNAINEN VOIKREEMI

 • 60 g + 190 g voita paloiteltuna (+ ripaus suolaa, jos voi suolatonta)
 •  vajaa ½ sitruunan mehu ja kuori
 • 1 rkl hunajaa
 1. Sulata noin 60 g voita pienessä kattilassa.
 2. Kaada kuuma voi vatkaukseen sopivaan astiaan. Lisää loppu, paloiteltu voi vähitellen kuumaan voisulaan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa voimakkaasti, kunnes voi ”vaahtoutuu”.
 3. Mausta raastetulla sitruunankuorella, sitruunamehulla ja hunajalla. Vatkaa vielä maut tasaiseksi.
 4. Jos kreemi on liian löysää, niin anna jähmettyä hieman jääkaapissa, sekoita ja levitä kakun päälle. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.

Kakkupohjan ja voikreemin jälkeen kiva kesäkakku on viimeistelyä vailla valmis. Mustikat tuli jo mainittua ja niitä on tällä hetkellä metsät pullollaan, joten kakun jäähtymistä odotellessa voi vaikka piipahtaa sinne keräämään kupposen mustaa kultaa.

Mustikoiden päälle veistelin vielä hieman suikaleita sitruunankuoresta ja keräsin minikukkia niityltä. Kukat toimittivat vain koristeen virkaa eli niitä emme syöneet, koska en ollut varma niiden syömäkelpoisuudesta. Mutta jos syötäviä kukkia käsillä on, niin niitä kannattaa luonnollisesti hyödyntää.

TARJOILUUN JA KORISTEEKSI…

 • tuoreita mustikoita
 • sitruunankuorisuikaleita tai -raastetta
 • (unikonsiemeniä)

Valmis kakku säilyy peitettynä hyvin joitakin päiviä jääkaapissa. Kaikkea ei siis tarvitse syödä kerralla vaan säästää ainakin osa seuraavan päivän aamukahvin kera nautittavaksi ;)

Herkullista kakkukesän jatkoa Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.