Banaanikakku on hyvää, mutta kesäkurpitsakakku on vielä parempaa! Kesäkurpitsan työntäminen kakkuun tuntui yhtä hullulta kuin bataatin pistäminen browniesiin, mutta molemmat kannattivat.
Monesti sitä tuomitsee jonkin raaka-aineen ihan syyttä suotta ennalta. Onneksi olen jo oppinut kokeilemaan vähän hassultakin tuntuvia juttuja, sillä lopputulos on monesti jotain ihan muuta kuin alkujaan kuvittelisi. Joskun menee metsään, mutta useimmiten yllätys on positiivinen. Joten rohkeutta keittiöön!
Olen aiemmin pitänyt kesäkurpitsaa jotenkin mitättömänä kasviksena. Ja sitähän se tavallaan onkin; aika mauton, paljon vettä ja vähän energiaa (18 kcal/100 g) tai muitakaan makroravinteita. Jokunen hassu gramma hiilareita, kaliumia sentään jonkin verran. Mutta mukavan monipuolinen se on, kunhan sitä oppii hyödyntämään. Sopii syötäväksi raakana ja kypsennettynä. Voi raastaa, grillata, paistaa tai pistää uuniin. Ja käy aivan loistavasti myös kakkuun!
Kesäkurpitsakakkua voinee pitää jonkinlaisena banaanikakun jatkojalostuksen lopputulemana. Vähän viilausta sieltä ja täältä, ja banaanin rinnalle raastettua kesäkurpitsaa.
Kuten sanoin, niin banaanikakku on hyvää, mutta tämä vielä parempaa. Mun mielestä. Banaanikakku on sekä rakenteeltaan, että energiasisällöltään huomattavasti raskaampaa ja maultaan makeampaa. Toki kesäkurpitsakakustakin makeaa saa, kunhan lykkää sekaan riittävästi jotain makeuttajaa. Mutta rakenne on banaanikakkuun verrattuna ihanan kevyttä ja kuohkeaa. Kuivakakusta huolimatta kuitenkin mukavan kosteaa.
Maustaa voi kukin tyylillään, mutta minä menin tuplakaakaolla, joka varmasti omalta osaltaan vaikutti myös kakun makeuteen. Kaakao tahtoo tarvita vähän enemmän makeuttajaa, jos sen haluaa maistuvan makealta..
KUIVA KESÄKURPITSAKAKKU TUPLAKAAKAOLLA
Kuiva-aineet
- 3,75 dl mantelijauhetta
- 1/2 dl tapiocatärkkelystä
- 1 dl CocoVin kaakaorouhetta
- 2 rkl CocoVin kaakaojauhetta
- 2 tl kanelia
- 1,5 tl ruokasoodaa
- 1/2 tl suolaa
Märkäaineet
- 3 kananmunaa
- 1 kypsä banaani (~150 g)
- raastettua kesäkurpitsaa (~150 g)
- ~2 rkl vaahterasiirappia
Lisäksi
- ~0,5 dl karkeasti rouhittua pähkinäsekoitusta kakun päälle ja esim. tuoreita mansikoita tarjoiluun
- Voitele ~20 x 10 cm:n kokoinen vuoka kookosöljyllä tai vuoraa leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Mittaa ja sekoita kaikki kuiva-aineet keskenään.
- Raasta kesäkurpitsa kuorineen valmiiksi. Laita ensin kaikki muut märkäaineet, paitsi kesäkurpitsa blenderiin ja sileäksi. Lisää lopuksi kesäkurpitsaraaste ja pulseta pari kertaa homma sekaisin.
- Yhdistä kuiva- ja märkäaineet käsin spatulalla käännellen niin, että taikinasta tulee tasaista. Älä vatkaa!
- Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle karkeasti veitsellä pienityt pähkinät.
- Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Testaa kypsyys kakun keskeltä esim. hammastikulla.
- Anna jäähtyä ja poista kakku muotista. Viipaloi sopiviksi paloiksi ja tarjoa esim. tuoreiden mansikoiden kera.
- Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa (tai pakasta paloina). Tämäkin kakku vaan paranee vanhetessa!
Makeutukseen voinee käyttää myös pilkottuja taateleita tai muita kuivahedelmiä. Uskon, että toimii vallan mainiosti ja hieman harmitti, että ajatus putkahti päähän vasta valmista kakkua maistellessa. Noh, aina on se seuraava kerta :)
Tsekkaa myös muita Paleokeittiön kesäkurpitsareseptejä!
- Jauheliha-kesäkurpitsapaistos pannulla
- Kevyt kukkakaali-kesäkurpitsakeitto
- Jauheliha-kesäkurpitsavuoka uunissa
- Raakalasagne kesäkurpitsasta
Hei. Voiko tapiocatärkkelyksen korvata jollain? Psylliumia olisi ainakin kaapissa valmiiksi :) (tai mihin kaikkeen tapiocaa voi käyttää?)
Moikka T! Mä varmaan kokeilisin perunatärkkelystä tapiocatärkkelyksen sijaan, jos se jollain pitäisi korvata. Tosin en nyt osaa sanoa tarkemmin määrästä, meneekö samalla vai pitäiskö laittaa vähän vähemmän… ;)