Makeat herkut, Paleokeittiön Parhaat, Reseptit, TÄYSPALEO
Comments 60

Parhaimmat paleobrowniet

EDIT 30.11.15: Tsekkaa myös uudet, suklaakuorrutteella ja paleomurulla päällystetyt bataattibrowniet!


Edellisviikonloppuna otin ja leipaisin pienet paleobrowniet. Niistä tuli hyviä. Parhaimpia. Parhaimpia, joita olen koskaan maistanut. Saati sitten omin kätösin leiponut. Koska kumpaakaan en ole aiemmin tehnyt, en sen enempään leiponut kuin maistanutkaan paleobrownieta. Mutta olen onnellinen, että se päivä koitti! Koska nämä olivat niiiiiiin hyviä! Syvästi suklaisia, kivan kosteita, mutta silti ihanan ilmavia. Jopa kevyitä, sanoisin.

En ole missään tapauksessa mikään jauhopeukalo. Mitä leipomiseen tulee, niin olen lähinnä poropeukalo. Tai niin olen aina kuvitellut olevani. Koska en ole oikein koskaan leiponut mitään. Paitsi viimeisen vuoden aikana olen leiponut enemmän kuin neljänäkymmenenä edellisenä yhteensä. Kokonaiset viisi kertaa. Paleobrowniet mukaan lukien. Mielestäni olen jopa onnistunut aivan kohtalaisesti. Muut saattavat, voivat ja saavat olla eri mieltä. Vehnäjauhoja ja sokeria en osaa vieläkään käyttää. Paitsi kerran eksyessäni macaron -maahan. Oh boy, silloin ei sokerilta voinut välttyä. Vehnältä sentään kyllä.

Tämä leipomusinto iski aivan yht`äkkiä ja yllättäin. IHerbin fb -streamissä tuli eksoottinen brownien ohje vastaan. Ja koska olen suklaan suurin ystävä, en voinut ohittaa reseptiä pelkällä olankohautuksella. Kokeiltava oli! Näillä peukaloilla.

Pohjan ohjeesta kiitos kuuluu siis iHerbille, päällisestä aika pitkälti suklaaraakakakulle. Vai raakasuklaakakulle? Samaa täytettä olen käyttänyt myös kuppikakkujen koristeena.

BATAATTISET SUKLAABROWNIET

Vain tilaajille

Avaa tilaamalla Paleokeittiön Parhaat -reseptit.

Minä söin yhden browniepalan aamupalaksi ja loput pakkasin kera ystäväni illalla autoon, kun suuntasimme vanhempieni kahvipöytään. Yhden palan taisin vielä jättää seuraavaan aamuun :p

Ja niin vaan maistuivat paleobrowniet kaikille! Jopa isukille, joka on hyvin ennakkoluuloinen mun kokkauksia kohtaan. Ovat kuulemma liian terveellisiä… =D

Äippä maistoi browniessa banaanin, jota siellä ei kuitenkaan ollut. Bataattia ei osannut veikata kukaan. Kiitosta tuli erityisesti pohjan ilmavasta ja mehevästä koostumuksesta. Isukkia maitosuklaan vannoutuneena ystävänä hiukan häiritsi voimakas suklaanmaku. Ehkä ensi kerralla 70%:nen tummasuklaa riittää.

Suosittelen jälleen kokeilemaan! Ja edelleen kuulisin mielelläni ajatuksia, kokemuksia ja mielipiteitä joko täällä blogissa tai Paleokeittiön facebook -sivulla, kiitos! =)

Herkullisia browniehetkiä Sinulle!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

1 kommentti

  1. Mmmm.. näyttääpä hyvältä! Toi bataatti oli aikamoinen ylläri, täytyypä kokeilla! :)

  2. Mitä luulet, voisikohan tuohon bataatin tilalle kokeilla kurpitsasosetta? Sitä löytyisi pakastimesta valmiina ja tämä sai kyllä veden herahtamaan kielelle!!

    • Moikka Kata!

      Varmasti bataattisoseen voi korvata kurpitsalla. Nehän ovat melkein sama juttu ;). Mun nähdäkseni bataattisoseen tärkein tehtävä on vaikuttaa mehevään koostumukseen. Makuhan ei suklaan läpi maistu. Eli eiköhän hommaan sovi sose, jos toinenkin. Kokeilemallahan se selviää! Laitahan viestiä, kuinka kurpitsaiset browniet onnistuivat! =)

  3. Suvi says

    Mitä levyllistä suklaata tähän käytit? Tietääkö kukaan löytyykö jostain maidoton ja sokeriton tummasuklaalevy? Näitä pitäsi päästä kokeilemaan :P

    • Tummasuklaan pitäisi mun käsittääkseni olla jo lähtökohtaisesti maidotonta (vrt. maitosuklaa). Sokeritontakin varmasti löytyy, mutta tuskin täysin makeuttamatonta. Makeutukseen on tällöin käytetty jotain makeutusaineita. Raakasuklaan puolelta löytynee helpoiten jollain muulla kuin sokerilla makeutettuja, esim. agave. Toisaalta itse pidän ruokoraakasokeria agavea parempana vaihtoehtona. Lindtin 99%:n taitaa olla markettitavarasta vähäsokerisin vaihtoehto (hiilarit 8 g, joista sokeria 2 g). Veikkaan, että tämä ei ole paras vaihtoehto browniesiin ;)

      Tällä kertaa mentiin sillä, mitä kotona oli eli tällä https://fi.foodie.fm/#!/entry/6415711410149. Ensi kerralla ehkä Maraboun 70 %:lla Premiumilla =)

      Suosittelisin löysäämään pipoa sen verran, että ei ihan sokerittomalla suklaalla tarvitsisi näitä leipoa. Jos sokeri suklaassa ahdistaa, niin kannattanee jättää myös browniet väliin ;)

      • Suvi says

        Hyvä pointti :) Olen ollut aika monta kuukautta sokerittomalla ruokavaliolla ja koittanut pitää siitä niin tiukasti kiinni kun mahdollista, ehkä hyvä ollut näin aluksi, mutta nyt alkaa herkkujen kaipuu olemaan niin kova, että ei menisi överiksi kannattaa ehkä välillä löysätä tuota pipoa, ettei elo mene ihan kärvistelyksi… veikkaan että tämä saattaisi olla silloin tällöin sallittu herkku. (Ja tuleehan feedbacki kropalta aika nopeaan jos sattuu menemään yli makean kanssa) Kiitos ohjeesta!

      • Suvi says

        Oi, oi :) Pitää käydä Riikan vinkkaamassa Punnitse ja Säästä- putiikissa tutkailemassa heidän suklaa tarjonta.

  4. Merita says

    Oi mitä herkkua!
    Onnistuukohan nämä leipomukset ilman kananmunia?

    • Moikka Merita!

      Enpä tiedä onnistuuko ilman kananmunia. Jotain pitäisi varmaan sidosaineeksi keksiä. Pistäkäähän viisaammat ja kokeneemmat leipurit vinkkiä, kiitos! =)

  5. Päivitysilmoitus: Suklaabrowniet (G, L, M) | kukkalaakso.com

  6. Kiinnostava, vähän nämä raakakakkutäytteet vaan häiritsevät. Olen kokeillut mutta ei ollut mun juttu. bataatin voisin korvata punajuurella :)

    • Toimii aivan mainiosti ilman mitään täytteitä tai päällisiäkin, Heidi! =) Mulla on mielessä eräs toinen kuorrutus, jota haluaisin kokeilla (ilman avokadoa). Täytynee lähiaikoina taas pistää browniet tulille, jotta saa kuorrutteen testiin. Melko hyvä (teko)syy, hah hah!

      • Jos ei maitoa kaihda niin laittaisin ison kasan maustamatonta tuorejuustoa tai maustaisin itse appelsiinin mehulla :) Todella hyvä syy tehdä lisää!

  7. Riikka says

    Herkullisen kuuloinen ohje, lähtee kokeiluun ensi viinkoloppuna. Suvi, Isoimmista Punnitse ja säästä -liikkeistä löytyy maidotonta ja tummaa xylitol-makeutettua suklaata pikkulevyissä, muutamassakin eri maussa (kahvi, minttu, basic tumma ja ns.maitosuklaa).

  8. Paukku says

    Voiko raakakaakaojauheen korvata ihan normaalilla kaakaojauheella..?

    • Voi hyvin korvata muulla kaakaojauheella. Raakakaakaojauhehan menee tuossa tavallaan hukkaan, kun kakku menee kuitenkin uuniin. Itse valitsisin kuitenkin jonkun muun vaihtoehdon kuin O`boyn ;). Tummaa siis, vai miksi sitä Van Houten -tyyppistä kaakaota kutsutaan =)

  9. Johanna says

    Kokeilin pienellä tuunauksella: itsetehty raakasuklaa tumman suklaan tilalle ja soseena punajuurisose (Pirkka ”makkarapötkelö”). Hunajan lisäksi makeutukseksi mössätty banaani. Päällinen ohjeen mukaan. Katosi hetkessä ;)

    Kasvissoseet tuovat taikinaan kosteutta & mehevyyttä, bataatti myös makeutta. Melkein millä tahansa soseella voi taikinan siis tehdä, kunhan muistaa maistella välillä.

  10. mai says

    Kuulostaa ja näyttää taivaallisen hyvältä ! Mutta utelisin vielä että millaiseen vuokaan tämän teit ?

    • ”Käytin ~25 x 20 cm:n kokoista vuokaa, jonka vuorasin öljytyllä leivinpaperilla.” Ohjeesta poimittua ;)

      Mulla on hirviän huonosti vuokia, kun en tosiaan mikään leipuri ole. Tämä oli sellainen pinnoitettu metallivuoka, jota yleensä käytän laatikoihin tai muihin uuniruokiin. Öljynä edelleen CocoVin kookosöljy =)

  11. Johanna says

    Hei, tein paleobrownieseja tänään ja oli aivan herkkua! Pähkinä-allergikko kiittää pähkinättömästä ohjeesta, päälle heitin granaattiomenaa. Hyvää oli, kiitos ohjeesta! :)

  12. Päivitysilmoitus: Suklaaruudut fitimmin | Ready, steady, let's do it!

  13. Tiina says

    Kiitos reseptistä,olivat aivan mielettömän hyvän makuisia, näitä tehdään uudelleen. Miehenikin jopa tykkäsi. :)

  14. Saga says

    Browniepohja on uunissa paistumassa :) Suurkiitokset reseptistä, kerrankin suoraan meidän allergiselle lapselle sopivat aineet. Suklaa tosin oli pakko vaihtaa ksylitolilla makeutetuksi. Kysyisin vielä, oletko kokeillut pakastaa näitä päällisen kanssa eli kestääkö se pakastuksen?

    • Moikka Saga! Kiva, että soveltuu myös allergikon ruokavalioon =)

      En ole kokeillut pakastaa sen enempää päällistä kuin pohjaakaan. Pohja selvinnee pakastuksesta hengissä, mutta päällisen tekisin valmiiksi lähempänä tarjoilua. Säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän =)

  15. piupau says

    Millä voisi korvata kookosöljyn ja kookosjauhon? Tosin en ole kookosjauhoja maistanut, joten en tiedä maistuuko ne kookokselle.. mutta en voi siis sietää kookoksen makua :( Jokin muu öljy ja mantelijauho? Kiitos blogista, ihania ohjeita!

    • Moikka piupau!

      Kannattaa kyllä kokeilla kookosöljyllä ja -jauholla. Ne eivät nimittäin maistu valmiissa tuotoksessa ollenkaan. Veikkaan, että jos et tietäisi, niin et osaisi sanoa brownien sisältävän mitään kookospohjaista raaka-ainetta ;) Kaakao/suklaa on aika hyvä teilaamaan muita, miedompia makuja. Mantelijauhon ongelma on tässä tapauksessa sen huomattavasti raskaampi kookostumus. Saattaa vaikuttaa myös raaka-aineiden suhteisiin. Öljyä voinee korvata voilla, jos se ruokavalioon sopii. Mutta kyllä minä sinuna antaisin tälle alkuperäiselle ohjeelle ainakin yhden mahdollisuuden ;)

      Laadukkaassa kookosöljyssä ei muuten kookos juurikaan maistu. Ja kyllä ne jauhotkin aika neutraaleja ovat. Toisaalta olen ehkä itse jo niin tottunut kookostuotteisiin, että ne eivät enää maistu =D

      Jos rohkenet kokeilla, niin tule kertomaan, miltä maistui! Kookosta vältteleviä on varmasti monia muitakin =)

  16. Näyttää aivan ihanalta! Pitkään olen halunnut kokeilla bataatti- tai kurpitsabrownieta, joten tässäpä olisikin oiva kilpailija suursuosikilleni kikhernebrownielle. Tuo kuorrutus on kanssa varmasti ihanaa – avokado kun toimii fantastisena voin/kerman korvikkeena kaikissa juuri tuollaisissa suklaamoussessa.

    Kauniita ovat myös kuvasi, pitääkin jatkaa blogisi tutkimista :)

  17. Noora says

    Hei!
    Ideoita, millä hunajan voisi korvata? Silloin tätä voisi antaa myös vauvan maistaa pienen palan…

  18. Päivitysilmoitus: Bataattibrownie (paleo) | Pilkettä

  19. Marika says

    Kiitos hurmaavasta reseptistä! Pakko oli päästä tänään testaamaan vaikkei ihan kaikkia vermeitä löytynytkään kaapeista, korvasin jauhot perunajauholla ja tuli oikein hyvä :) Ei varmaan voi paleoksi enää kutsua, mutta omaan ruokavalioon passaa kuitenkin. Tein pohjan kakkuvuokaan ja kuorrutteen päälle, suklaakakkua päiväkahvilla siis!

    • Kiitos positiivisesta palautteesta, Marika! Hienoa, että myös näitä onnistuneita vaihtoehto löytyy, jos ei satu kaikkia reseptin aineksia kaapista löytymään. Nykyään taitaa jo perunajauhokin olla paleota… Mun paleoon se ei vielä kuulu, mutta eihän sitä nyt joka päivä tarvitse paleopipo kireällä viipottaa! ;)

  20. Mai says

    Nam nam nam! Uusi suosikki tuli kyllä tästä :) vihdoinkin testasin (tosin puolitin kaikkien ainesten määrät ja laitoin taikinan kahteen ihan pieneen vuokaan) ja oli kyllä onnistunut lopputulos! Rakenne/koostumus ihanan suklaakakkumainen, ja voisin kuvitella että jos browniet tekisikin paksummaksi eli vähän kuin suklaakakuksi, niin joku ihana täyte voisi olla kiva. Tai mokkapalojen kuorrute, tosin silloin paleo-idea häviäisi.
    P.S. käytin hunajan tilalla ruokosokeria ja suklaana brunbergin tummaa suklaata, toimi!

  21. Päivitysilmoitus: Mistä on hyvät päivät tehty? | Elämänmakua maistelemassa

  22. jonna says

    Moikka!

    Kiitos reseptistä! :) Pohja juuri paistuu uunissa mutta heräsi kysymys: miksiköhän pohjani ei tasoitu kauniin sileäksi? Laitoin muuten samat ja oikean verran aineksia paitsi raakahunajaa en löytänyt mistään, niin käytin luomuhunajaa ja vaniljajauhon tilalla käytin vaniljasokeria. Pohjan etukäteen tasoittaminen ei onnistunut kun oli niin tahmaista ja paksua.

    Maku on varmasti hyvä mutta olisi ihanaa saada tekeleestä myös kaunis. :)

    • Moikka Jonna! Nyt en kyllä osaa sanoa, miksi pohjasi ei silotu =(. Ainoa, joka tulee mieleen on bataattisoseen koostumus. Josko on ”tymäkämpää”? Kannattaa myös kokeilla heilutella vuokaa pienin, nopein liikkein horisontaalitasossa eli vaikka pöydällä ennen uuniin laittamista.

    • Lallu says

      Et löytänyt raakahunajaa, koska suomalainen hunaja on kuumentamatonta hunajaa. Suomessa hunajantuottajat ei kuitenkaan saa markkinoida hunajaansa raakahunaja-nimellä. Itse valitsisin mahdollisimman lähellä tuotettua pientuottajan hunajaa. Löytyy mm. Lähihunaja-purkeissa.

  23. kira says

    Kokeilin tänään ja herkullista oli! Sen verran sovelsin että tein kakun sijaan muffinseja muffinivuoan avulla. Nousivat hyvin ja olivat kosteita, mutta hajosivat kovasti.. Voisikohan sitä jotenkin estää?

  24. Kiitos Johanna huipusta reseptistä! :D Teen näitä aika usein ”ei-paleo”-vieraille, ja aina on kaikille maistunu, jopa nirsoille lapsille. Käytän Maraboun 70% appelsiini tummaa suklaata, ja oon pakastanu joskus, myös kuorrutteen kera ja hyvää oli edelleen! :)

    • Kiitos palautteestasi, paleopiuku! Kiva kuulla, että maistuu non-paleoisteillekin =) Reseptistä kiitos kuuluu kyllä jollekin viisaammalle jossain Ameriikan maalla. Oletan. Onneksi osui silmiin ja uskaltauduin jopa kokeilemaan! Näillä jauhopeukaloilla… ;)

  25. Siniheinä says

    Kiitos kivasta ohjeesta! Voikohan vaniljajauheen korvata van.tangon siemenillä? Ja paljonkohan sitä pitäisi olla? :)

    • Kiitos viestistäsi, Siniheinä! Toki voit korvata vaniljajauheen tuoreella vaniljalla. Vaniljaahan voi laittaa vähän maun mukaan, mutta itse korvaisin 1 tl vaniljajauhetta puolikkaan tangon siemenillä =)

  26. Kristiina says

    Hauska ohje ja testattu on, mutta suklaan lisääminen kanamuna-hunaja-vaahtoon aiheutti vaahdon muuttumisen ihan litkuksi… Eli kakusta tuli litteä eikä oikeastaan kakkumainen. :D mistähän voisi johtua?

  27. Päivitysilmoitus: Suklaasuun terveellisempi browniekakku – Tiinamarja.fi

  28. Päivitysilmoitus: Karkkipäivä: Suklaamansikat (viljaton, maidoton, pähkinätön, munaton, luonnollisesti makeutettu) - Elämänmakua

  29. Päivitysilmoitus: Mistä on hyvät päivät tehty? - Elämänmakua

  30. Päivitysilmoitus: Šokolaadised bataadibrownie'd: gluteeni- ja kaseiinivabad -

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.