Gluteeniton, Joulu, Maidoton, Makeat herkut, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Comments 10

Uusintana Parhaimmat paleobrowniet suklaakuorrutteella (+ paleomuru)

Parhaimmat paleobrowniet ovat BACK! Siitä on nyt jokseenkin parisen vuotta kun ensimmäistä kertaa ikinä leipaisin paleobrowniet. Hienoisen epäluulon vallassa, kyllä! Mutta mielikuvat ja ennakkoasenteet osoittautuivat vääriksi, ja batatttibrowniesta tuli parhaimmat browniet ever. Niistä tuli myös toistaiseksi Paleokeittiön kaikkien aikojen suosituin ohje.

Browniehin en ole tuon ensimmäisen kerran jälkeen koskenut. Kyse ei ole siitä, etteivätkö ne olisi emännälle maistuneet. Päinvastoin. Maistuvat ehkä liiankin hyvin ;). Paleobrowniet ovat loistaneet poissaolollaan lähinnä siksi, että en edelleenkään ole mikään jauhopeukalo, ja silloin kun leipomisinto iskee, niin mieluiten kokeilen jotain uutta, jännää ja ihanaa.

No mutta, isänpäivän kunniaksi oli aika kaivaa bataattibrownieden ohje naftaliinista ja pyöräyttää suklaiset palat aivan älyttömän namien Bounty -konvehtien (← vinkki jouluviemisiksi!) kaveriksi! Pohjan ohje on tismalleen sama kuin ensimmäisellä kerralla, mutta kuorrutus ja ulkoasu kokivat hienoisen muodonmuutoksen.

Päälliseksi ei edelllisestä kerrasta poiketen päätynytkään avokadosuklaamousse vaan helppo, sokeriton, jokaisen chocoholicin unelma tuoreista taateleista ja raakakaakaosta. Mmmmmmm…. supersuklaista! Kuten brownieden kuuluu ollakin. Suklaakuorrutetta voi hyvin käyttää myös muihin leipomuksiin, päälle tai täytteeksi. Vink vink!

Suklaisuuteen hain tällä kertaa pientä piristystä joulunmakuisesta koristelusta. Koska jouluhan on ovella jo isänpäivänä! Osa suklaapaloista sai päällensä yksinkertaisesti pienittyä pekaanipähkinää ja kuivattua karpaloa, ja osa piparkakulle maistuvaa paleomurua. Musta näistä tuli kauheen kivat!

Laitetaanpa vielä ohjeita näkösälle. Veikkaan, että jokunen saattaa näistäkin suklaapaloista innostua ;) Löytyvät sitten kaikki ohjeet yhdestä ja samasta paikasta, niin ei tarvitse surffailla Paleokeittiössä eestaas.

PALEOLIITTISET BATAATTIBROWNIET (x-mas edition)

9 annosta/palaa

POHJA

  1. Kypsennä kuutioitu bataatti keittämällä (tai käytä valmista bataattisosetta). Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Anna jäähtyä.
  2. Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
  3. Sekoita kuiva-aineet erillisessä kulhossa; kaakao-, kookos- ja vaniljajauhe sekä ruokasooda ja suola.
  4. Vatkaa munat ja hunaja sähkövatkaimella paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa vaahdon joukkoon sula suklaaseos. Lisää bataattisose ja jatka vatkausta, kunnes taikina on tasaista.
  5. Lisää lopuksi kuiva-aineseos ja vatkaa tasaiseksi.
  6. Kaada taikina sopivaan vuokaan. Itse käytin ~25 x 20 cm:n kokoista, leivinpaperilla vuorattua.
  7. Paista pohja kypsäksi ~35-40 minuuttia ~160 asteen lämpötilassa. Tarkista kypsyys hammastikulla.
  8. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorrutteen levitystä.

Yllä muutama making of -kuva. Ylhäällä vasemmalla pohjan taikina muistaakseni ennen kuiva-aineiden (ja ehkä bataattisoseenkin) lisäämistä.  Vasemmalla ja oik. alhaalla kuorrutemassan koostumusta, ja vikassa kuvassa kuorrute pohjan päällä ennen tasoitusta.

RAAKA SUKLAAKUORRUTE/-TÄYTE

  • 100 g tuoreita taateleita (kivet poistettu)
  • 1 1/2 dl CocoVin kaakaojauhetta
  • 1 1/2 dl kookoskermaa
  • 1/2 dl CocoVin kookosöljyä
  • hyppysellinen suolaa
  • lämmintä vettä tarpeen mukaan (~1/2 dl)
  1. Poista taateleista kivet.
  2. Lisää kaikki muut ainekset, paitsi vesi tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi massaksi. Lisää tarpeen mukaan vettä pienissä erissä sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi.
  3. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Tasoita esim. veitsellä. Leikkaa lopuksi pois epätasaiset reunat. Leikkaa levy sopiviksi annospaloiksi. Koristele ja nauti!

Koristeluun käytin tosiaan ihan vaan rouheasti pienittyä pekaanipähkinää ja kuivattuja karpaloita sekä piparkakkumausteella maustettua paleomurua, jota valmistin tällä kertaa vain puolikkaan annoksen. Jos oikein haluaa heittäytyä jouluiseksi, niin myös taikinan tai kuorrutteen voi maustaa piparimausteella.

PALEOMURU

  • 1/2 dl mantelijauhoa
  • ~1-2 tl rkl CocoVin kookosöljyä
  • ~1-2 tl vaahterasiirappia
  • piparkakkumaustetta maun mukaan (~1/2 – 1 tl)
  • ripaus himalajansuolaa
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että koostumuksesta tulee murumainen. Lisää tarvittaessa mantelijauhoja tai kookosöljyä halutun koostumuksen aikaansaamiseksi.
  2. Kypsennä kullanruskeaksi ja ”rapeaksi” kuivalla pannulla tai uunissa. Varo polttamasta. Palanut paleomuru ei maistu hyvältä ja kun kypsyminen alkaa, niin se voi tapahtua yllättävänkin nopeasti.
  3. Säilytä tarvittaessa huoneenlämmössä, tiiviissä lasiastiassa.

Leipomisen iloa ja herkullisia suklaapalahetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

10 Comments

  1. Eemeli says

    Voisiko kuorrutteeseen käyttää jotain muuta kuin taatelia (en pidä)?

  2. Sanna says

    Moikka! Ajattelin tehdä tätä joulun jälkkäriksi. Suositteleletko tekemään etukäteen (paraneeko vanhetessaan) vai vasta aattona?

    • Moi Sanna! Hyvin voi tehdä etukäteen. Ainakin pohjan ja laittaa sitten päälliset vaikka vasta tarjoilupäivänä. Tosin ei sekään ole vanhetessa huonontunut ;)

  3. Pia says

    Osaatko sanoa voisiko päällisessä käyttää kuivattuja taateleita tuoreiden sijaan? Jos ne vaikka keittäisi pehmeiksi.

    • Moikka Pia!

      En ole testannut, mutta ainakin teoriassa voisi ajatella myös kuivattujen taateleiden toimivan, jos ne tosiaan liottaa pehmeiksi. Saattaa olla, että vettä tarvitaan tehosekoitusvaiheessa hieman enemmän sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi, mutta se on nyt muutenkin ”silmäpeliä”.

      Jos testaat, niin kerro kuinka onnistui! Moni olisi varmasti tiedosta kiitollinen =)

  4. Päivitysilmoitus: Karkkipäivä: Punajuurisuklaakakku (viljaton, maidoton, luonnollisesti makeutettu) – Elämänmakua maistelemassa

  5. Päivitysilmoitus: Sweetpotato-Chocolate Muffins – katipdublin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s