Äitienpäivä tuli, meni, oli ja osui tietysti TehoPaleolle jo aika päivää sitten. Tämä postaus on vaan odottanut täydennystä kun tuli ns. mutkia matkaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan pätee edelleen! Ja nyt on se myöhään.
Jos halusin juhlistaa Äitienpäivää perinteisesti oikein kakulla, niin oli se leivottava itse. Olen enemmän poro- kuin jauhopeukalo, joten leipominen jo sinänsä tyrkkää mukavasti pois mukavuusalueelta. Nyt päätin kuitenkin tarttua toimeen. Joskin selvitä mahdollisimman helpolla ja TehoPaleon kannalta mahdollisimman pienillä vaurioilla, joten PaleoKeittiössä valmistui ensimmäinen raakakakku ever(mutta tuskin viimeinen ;))! Ja hyvin valmistuikin. Riittävän helpolla ja yksinkertaisella ohjeella.
Monesti raakakakkujen raaka-ainelista on jo niin pitkä, että tuskin viitsin loppuun asti lukea. Jonnekin muistisopukoihin oli jäänyt mielikuva Eeva Kolun helposta raakasuklaakakusta ja sen kaivoinkin netin uumenista esiin. Juuri passeli ohje mulle! Ja mikä parasta, se sisältää ”suklaata”. Täydellistä!
Jokseenkin Eevan ohjeen mukaan mentiin, mutta hippasen päädyin matkan varrella tuunaamaan. Myös mansikat vaihtuivat matkalla vadelmiin.
VADELMAINEN SUKLAARAAKAKAKKU
Pohja
- 2,5 dl saksanpähkinöitä
- 2,5 dl pehmeitä taateleita
- 1 dl raakakaakaojauhetta
- 1 dl manteleita (käytin kuorellisia luomumanteleita)
- hieman himalajansuolaa
Alkuun murskasin mantelit karkeaksi ”rouheeksi” tehosekoittimessa. Sen jälkeen mantelit ulos ja muut raaka-aineet sisään ja sileäksi. Lopuksi sekoitin ”mantelirouheen” käsin tahmaisen taikinan sekaan ja painelin käsin tasaiseksi 17 cm:n kertakäyttövuoan pohjalle –> peitto päälle ja jääkaappiin.
Kuorrutus
- puolitoista keskikokoista, kypsää avokadoa
- reilu 1/2 dl raakakaakaojauhetta
- ~1 tl luomuvaniljajauhetta
- ~4 rkl vaahterasiirappia (Myös hunaja käy ja olisi raakana ollut parempi valinta TehoPaleolle. Halusin kuitenkin jotain maukkaampaa, joka maistuisi myös muille kuin mulle, joten pikku kompromissi tässä kohtaa ;))
- hieman himalajansuolaa
Kaikki vaan tehosekoittimeen, josta ei tullut sitten yhtään mitään terien pyöriessä tyhjää. Vaihdoin lennossa sauvasekoittimeen ja johan alkoi tulla tasaista jälkeä. Valmiin kuorrutteen säilytin suljetussa astiassa jääkaapin viileässä.
Päälliset
- 250 g tuoreita vadelmia
- kookoshiutaleita
- 1 Äitienpäivän ruukkuruususta pöllitty ruusu
Tein komponentit valmiiksi jo lauantaina ja kokosin kakun vasta sunnuntaina. Kylmän pohjan päälle suklaalevite veitsellä tasaiseksi viilaten, päälle keko vadelmia, ripaus kookoshiutaleita ja valkoinen ruusu.
Siinäpä se. Koko komeudessaan. Ja maistui myös muille kuin terveysintoilijoille! Myös isukille, joka lopulta vetäisi loppukakun viikon alkupäivinä massuunsa. Tämä oli ensimmäinen voitto ”terveysruoalle”! Aika montaa sorttia olen jo pakottanut maistamaan. Heikoin tuloksin =D
Toivottavasti vadelmat ovat kotimaisia ettei syöjät sairastu listeriaan. Ois aika noloa.
Hyvä muistutus, Outi! En kyllä enää itse muista parin vuoden taakse, että mitä marjaa tuli käytettyä. Mutta sen muistan, ettei kukaan sairastunut! ;)