Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Comments 2

Keltainen kasvissosekeitto kanalla

Tuli tuossa ”Paleopuhdistajan selviytymissetin” yhteydessä mainittua Detoxkeitto, jonka ohjetta lupasin ehkä linjoille laittaa. Joten laitetaan se nyt sitten samantien!

Resepti sinänsä on melkein yhtä vanha kuin emäntä, mutta on aiemmin julkaistu vain valmennuksien yhteydessä. On siis jo aikakin näin hyvän sopan nähdä päivänkajo. Tämä on nimittäin se ensimmäinen resepti, jonka kaivan esiin kun keho ja ruokavalio kaipaavat pientä puhdistusta.

Vaikka reseptin ydin on ”se vanha tuttu juttu”, niin hieman se on vuosien varrella jalostunut. Tällä kertaa eräs muutoksista oli paistoöljyn vaihtuminen kookosöljystä uuteen lemppariin, ravinteikkaaseen ja ehkä vielä vähän vähemmän tunnettuun punaiseen palmuöljyyn. Me likes! Kuumuutta hyvin sietävänä on aivan mainio paistoöljy. Antaa kivasti ruokiin myös vähän väriä eikä mieto makukaan ole yhtään hullumpi.

Kasvisten lisäksi keittelin valmiin keiton sekaan proteiinilähteeksi ja vatsantäyttäjäksi kanankoipia. Sain siinä samalla homemade kanaliemet pakastimeen ja kertaan seuraavaan.

Käytännössä Detoxkeitto ei ole mitään sen ihmeellisempää kuin kasviksista kasaan keitetty sosekeitto, jossa on mukana kaikenlaista sipulia, vähäkalorista kaalia, painonpudottajalle hyödylliseksi todettua varsiselleriä sekä antioksidanttipommi porkkanaa. Näitä peruskasviksia on sitten täydennetty terveyttä tukeville mausteilla – kurkumalla, tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla ja sitruunalla.

Jo aiemmin mainitsemaani kanalientäkään ei sovi ikääntyvän emännän unohtaa. Kasvisruokailijat voivat hyvin korvata kanaliemen vedellä tai kasvisliemellä, mutta minä yritän pitää lihaliemien avulla hurjaa vauhtia veltostuvan ihon edes jollain tapaa kurissa (gelatiini → kollageeni).

Auttaako? En tiedä. Pelaan varman päälle ;) Suolisto ja niveletkin kuulemma tykkäävät. Lue tarvittaessa lisää ja poimi Kotitekoisen kanaliemen ohje linkin takaa. Tai muista mukaan ainakin viinietikka!

DETOX -KASVISSOSEKEITTO

4 annosta

  • ~3-4 rkl punaista palmuöljyä (tai kookosöljyä) kuullottamiseen
  • 1-2 sipulia silputtuna
  • 3-5 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 3-5 kevätsipulia (tai 1 purjo) siivutettuna
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl kurkumaa
  • 3-5 porkkanaa pilkottuna
  • 2-3 lehtisellerin vartta paloiteltuna
  • 1 pieni valkokaali suikaloituna (tai ½ keskikokoisesta tai ¼ isommasta)
  • 1 litra kanalientä (esim. Puljonki, myös kasvis- ja lihaliemi ok)
  • ½-1 sitruunan mehu
  • nippu tuoretta persiljaa silputtuna
  • maustamiseen suolaa, cayenne- ja/tai mustapipuria (ja juustokuminaa)
  1. Esivalmistele; pese, kuori ja pilko kasvikset.
  2. Lisää isoon kattilaan punainen palmuöljy ja aloita kuullottaminen sipulisilpusta. Lisää kevätsipulit, valkosipuli, inkivääri ja kurkuma. Kuullota pehmeäksi.
  3. Lisää paloitellut porkkanat ja selleri. Jatka kuullotusta.
  4. Lisää kaali ja kanaliemi. Kiehauta ja jätä hautumaan miedolla lämmöllä 1-2 h välillä sekoittaen.
  5. Lisää sitruunamehu ja persiljasilppu.
  6. Soseuta sauvasekoittimella tai parissa erässä tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa vettä tai muuta nestettä.
  7. Mausta suolalla, ripauksella cayenne- ja/tai mustapippuria (+ juustokuminaa). Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  8. Tarjoile sellaisenaan tai kera proteiinipitoisten lisukkeiden, esim. pehmeäksi keitetyn kanan tai pitkään haudutetun lihan.

Itse jätän sopan aika paksuksi, jotta tulee maha mukavammin täyteen. Pidän myös paksun sosesopan intensiivisemmästä mausta. Mutta mikään ei estä lisäämästä nestettä vähän enemmän, jolloin lopputulemana on kaikin puolin laihempi ja entistä kevyempi keitto.

Testasitko? Kerro, mitä tykkäsit!

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

2 Comments

    • Olisinkohan noin tunnin verran keitellyt. Sitten perkasin lihat talteen ja heitin vielä nahat, luut ym. roippeet takaisin kattilaan hautumaan kasvisten kanssa liemeksi. Nämä olivat siis pelkkiä koipia, eivät koipireisiä. Rintaleikkeitäkin olen keitellyt, ja niistä saa kivasti lihat talteen, mutta eivät oikein kunnon kanaliemen keittoaineksiksi istu…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.