aasialainen, Gluteeniton, Kananmunaton, Liha, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Pehmeäksi haudutettu aasialainen kaalilaatikko

Aasialainen kaalilaatikko! Kuulostaa vähän kummalliselta… Tai ehkä ei ennen kuin kerron kyseessä olevan supisuomalaisen kaalilaatikon ja aasialaisen wokkipannun risteytys.

Tällä reseptillä olen varmasti rikkonut kaikkia mahdollisia kirjoitettuja ja kirjoittamattomia kulinaristisia sääntöjä, mutta who cares! Niin kauan kun lautasella on omaan mieleen aivan älyttömän hyvää ruokaa. Ei tässä mitään Michelin -tähtiä olla tavoittelemassa vaan kokkaamassa ihan tavallista, maistuvaa ja terveellistä arkiruokaa.

En varsinaisesti lähtenyt aasialaista kaalilaatikkoa kokkailemaan, mutta siinä nyt vaan kävi näin. Vähän vaivihkaa ja vahingossa. Wokkipannua aloittelin ja kaalilaatikkoon päädyin.

Kävi nimittäin niin, että siinä kaalinpäätä veitsellä pieneksi pistäessä alkoi pehmeäksi haudutettu kaali houkuttamaan rapsakkaa wokkia enemmän. Ei muuta kuin mielihaluja toteuttamaan ja ainekset ”wokkipannun” kautta uunivuokaan. Ei oikein ollut hajua, jotta mitä pitäisi tehdä tai mitä siitä tulisi. Vaiston varassa vaan eteenpäin.

Lopussa kiitos seisoi. Tai lautasella odotti. Lohdullisen pehmeäksi hautuneena ja juuri sopivasti ”liekeissä”. On tässä viime aikoina nimittäin tullut hippasen liioiteltua tuon tulisuuden kanssa.

Periaatteessa kyseessä on siis aivan tavallinen uunissa kypsennetty kaalilaatikko. Paitsi ettei ihan.

Aasialaiset maut erottavat laatikon luonnollisesti siitä supisuomalaisesta, mutta poikkeamaa löytyy myös valmistustavasta sekä riisin, ja sen myötä myös nesteen puuttumisesta. Sopii siis vähän tiukemmallakin pipolla viljatonta linjaa noudattavalle.

Porkkanaa toiset kaalilaatikkoon laittavat, mutta paprika, inkivääri ja valkosipuli lienevät jo eksoottisempaa kamaa. Samoin kuin viimeistelyyn käyttämäni, aika perinteinen aasialainen maustekastike kera chilin, kalakastikkeen ja limetin. Mehevyyden takaamiseksi lurautin sekaan myös hieman kookosmaitoa.

Valmistus ei ole sen vaikeampaa kuin wokkaaminen yleensäkään, mutta aikaa vierähtää pikaista wokkausta enemmän kaalin muhiessa vähintään tunnin verran uunissa. Sen aikaa kannattaa kuitenkin odotella, jos perinteisen kaalilaatikon pehmeydestä tykkää.

Ainoa harmitus tämän spontaanin kokeilun yhteydessä oli ainesten vähyys. Olisi samalla voinut isommankin satsin uuniin lykätä, mutta alunperin wokkaukseen varaamani ainekset eivät tämän isompaan laatikkoon venyneet.

AASIALAINEN KAALILAATIKKO

3 annosta

  • seesamiöljyä kuullottamiseen
  • 1 sipuli siivutettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • ~450 g naudan jauhelihaa
  • ½ iso tai pieni valkokaali suikaloituna
  • 2 porkkanaa suikaloituna
  • punainen paprika suikaloituna
  • ~1 dl kookosmaitoa
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • päälle ruohosipulia

MAUSTEKASTIKE

  • 3 rkl soijakastiketta (tai Coconut Aminos -kastiketta)
  • 1½ rkl seesamiöljyä
  • ~1 rkl hunajaa
  • ½ limen mehu
  • ~1 rkl kalakastiketta
  • ½ chili pilkottuna
  1. Valmista maustekastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään esim. haarukalla. Jätä maustumaan.
  2. Esivalmistele kasvikset; pese, kuori, pilko, silppua jne. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  3. Kuullota sipuli pehmeäksi seesamiöljyssä, pannulla. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Jatka kuullottamista hetken aikaa. Lisää pannulle jauheliha. Jatka paistamista niin, että jauheliha on kutakuinkin ruskistunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada sopivaan uunivuokaan.
  4. Paista/wokkaa suikaloitu kaali pannulla parissa erässä, seesamiöljyssä niin, että pinta pehmenee ja kaali saa hieman väriä. Siirrä kaali vuokaan. Sekoita jauhelihan kanssa.
  5. Wokkaa porkkanat ja paprika seesamiöljyssä. Siirrä uunivuokaan ja sekoita muiden ainesten kanssa. Tarkista suola. Lisää tarvittaessa, mutta älä liiottele, sillä maustekastikkeessa on vielä suolaa.
  6. Kaada päälle kookosmaito, sekoita hieman ja siirrä laatikko uuniin. Kypsennä vähintään tunti tai niin kauan, että kaali on sopivan pehmeää.
  7. Sekoita maustekastike vielä hyvin ja kaada tasaisesti valmiin kaalilaatikon päälle. Sekoita halutessasi. Viimeistele ruohosipulilla ja nauti!

Sellainen huomio vielä loppuun, että lopputulema oli useiden wokkauserien ja maustekastikkeen myötä melko öljyinen. Rasva sinänsä ei pelota, mutta olisihan sitä voinut olla vähän vähemmänkin. Ehkä lutrailin öljyn kanssa turhan huolettomasti, mutta jos vähemmän rasvaa sisältävä lopputulos on must, niin kaalit voinee myös esikypsentää keittämällä.

facebook | instagram | pinterest | twitter | google+ | bloglovin | uutiskirje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.