Kesän ehdoton hitti pupunruoan pupeltamisen välissä on ollut ehta Paleo –spydäri! Tätä luolamieskin söi! Ja tätä rekkamieskin söisi! Jos saisi. Versioita on kokeiltu suven soljuessa useita, mutta perussettiä syntyy seuraavilla ohjeilla.
Saalista ostoskärryyn…
(1 luolaemännän annos)
- 1 ISO tai puolitoista normipaprikaa (tuoretta ja punaista, luomua tai tehoa)
- 1 ISO tai 2 pienempää punasipulia
- ~150 g karitsan jauhelihaa (lammas, nauta ja ehkä sikakin käy)
- puolikas luomuomena
- paistamiseen kookosöljyä (neitsyttä luomuna, of course!)
- luraus balsamico -viinietikkaa
- ripaus pippurirouhetta (mustaa tai sekoitusta)
- sopivasti Himalajan suolaa
- hyppysellinen cayenne -pippuria
- mausteeksi valkosipulimajoneesia (homemade tai suoraan tuubista)
This is how I do it, do it…
- Ruskista jauheliha ja siirrä kippoon odottelemaan oikeaa ajankohtaa.
- Suikaloi tai kuutio paprika ja pistä tulelle kookosöljyyn pehmiämään.
- Viipaloi tai kuutio punasipuli ja lisää paprikan kaveriksi pannulle muhimaan. Muista sekoitella, etteivät pahasti pala!
- Kuutioi omena ja sekaan vaan!
- Päästä ruskistettu jauheliha mukaan paistobileisiin.
- Lisää mukaan makua mausteilla; suola ja pippurit irti!
- Kunnon partyt kaipaavat hieman hapokkuutta! That`s right – balsamicoa pannuun!
- Lautaselta on mukavampi syödä, joten kaada koko komeus lautaselle.
- Päälle sopivasti valkosipulimayoa. Syö tai sekoita ja syö!
Pimp my Spydäri!
Koska koko kesä ei ole mennyt paleo -absolutistina (eikä mene loppuvuosikaan, eikä sitä seuraavakaan – 80% is my choice!), niin on tämä hittituote myös tullut koostettua milloin mistäkin. Jos et itsekään ole 100%-all-the-time -paleoisti (wohoo! keksin uuden termin! ehkä…;)), niin kannattaa kokeilla samaa settiä myös vaihtelevasti seuraavilla aineksilla:
- pilkottua grillimakkaraa täyslihan tilalle (Kivikylän Huiluntuhti on ollut oma valinta perustuen 87% lihapitoisuuteen ja E621:lta silmät tyynesti sulkien)
- kuutioitua halloumia (lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua paleohifisteille)
- vuohenjuustoa addikteille (sitä kiinteämpää sorttia)
- pari ruokalusikallista smetanaa tai ranskankermaa pehmittämään makua (ehkä kookoskermakin toimii – dunno, haven`t been, haven`t done that! *olankohautus*)
- tuoretta tomaattia höysteeksi
- aurinkokuivattua tomaattia mausteeksi
- löysä nippu rucolaa vihreäksi ja koristeeksi
Kaikkea ei tarvitse siis kerralla lyödä pannuun. Poimi mieleisimmät vaihtoehdot, testaa ja keksi itse lisää!
Annoskokoa voi kasvattaa myös sopivilla sidereilla. Omat valinnat isompaan tai vaihtelunhaluisempaan nälkään ovat olleet…
- kookosöljyssä paistettu kananmuna (luomuluomuluomu… spydärikään ei kuulemma ole spydäri eikä mikään ilman kot kot -munaa)
- hapankaali (luomu vaan maistuu paremmalle)
Nautinnollisia snagarihetkiä Sinulle, nykypäivän neandertali!