Alkoi lomailijan tehdä mieli kalaa jossain muussakin muodossa kuin uunissa maanneena. Tuumasta toimeen ja elämäni ensimmäisen lohisopan vääntöön. Soppaa väännettiinkin oikein urakalla (kalakauppiaan vika!) ja nyt sitä syödään vähintään viikon verran. Enpä pistä pahitteeksi; hyvää tuli, eikä tarvitse olla joka kaunis kesäpäivä hellan ja tiskipöydän välissä koheltamassa. Lohisoppakin sopii kesään! Ja talveen ;)
Viikon soppaan tuuppasin…
- noin litran verran vettä
- ~800 g vanhaa, kuorittua perunaa
- ~600 g ruodotonta lohifilettä, josta kauppias ystävällisesti pyynnöstäni poisti myös nahan
- 1 isohkon sipulin
- 1 purjon, josta vihreimmät lehdykät jäi käyttämättä
- ehkä kymmenisen kokonaista maustepippuria
- pari laakerinlehteä
- riittävästi Fond du Chef -kalafondia
- 1 purkin eli 2 dl kuohukermaa
- pari nokaretta kirnuvoita
- paljon silputtua tilliä
Ja soppaa siitä tuli kun…
- Kiehautin veden fondeineen.
- Lisäsin pippurit, laakerinlehdet ja silputun sipulin.
- Lisäsin kuoritut ja kuutioidut perunat sekä pilkotun purjon kiehuvaan kalaliemeen.
- Kuutioin kalan sillä välin, kun perunat kypsyivät hippasen pehmeiksi, ja lisäsin liemen joukkoon.
- Pesin kädet.
- Annoin kalan kypsyä jonkusen minuutin, lisäsin kerman ja voin sopan joukkoon.
- Hämmensin hieman soppaa ja silpuin lopuksi vielä tillit päälle.
Maistui muuten äipällekin, joka sentään on se meidän perheen virallinen kokki! =) Harmi, että isukki lomailee möksällä, eikä näin ollen päässyt todistamaan ainoan tyttärensä aikaansaannoksia. Ehkä sitä joutuu vielä toistekin virittämään lohisopat tulelle.