Juomat, Makeat herkut, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

My cup of maito (ja puuro)

Niin, siinähän sitä on, litra tuoretta, valkoista maitoa. Vähän vaniljaan vivahtavaa…

Paleo plus maito! Kuulostaa pahalta… mutta eipä ole ollenkaan niin pahaa kuin kuvitella saattaa ;). Onneksi perinteiselle ammumaidolle löytyy HYVIÄ vaihtoehtoja.

Ehdottomasti eniten käyttämäni maito (ja kerma) tulee kookospähkinästä. Koska se on taas se nopein ja helpoin vaihtoehto. Pääsee pelkällä purkin avauksella ja ravistuksella. Mutta jos joskus satun olemaan viitseliäämmällä päällä, niin hurautan maidot tehosekoittimessa siemenistä tai pähkinöistä. Mantelimaito taitaa olla se tavallisin, mutta myös cashew- ja seesamimaito maistuvat. Ja ei, älä osta mantelimaitoa marketista. Monet purkkimantelimaidot sisältävät enemmän puhdasta sokeria kuin mantelia. Tai ainakin asia kannattaa muistaa tarkistaa ennen kuin tökkää purnukan ostoskoriin.

Mihin mä maitoa tarvitsen? No en sitä nyt ihan hirveästi tarvitsekaan. Kahvin sekaan ja ruokiin on kuitenkin kiva lurauttaa loraus kookosmaitoa tai -kermaa. Siemenmaidot menevät pirtelöitä pehmentämään. Kaakaoksi… tai puuroksi! Nimittäin mantelimaitoon tehty chia -puuro on aivan järkyttävän hyvää!

MANTELIMAITO

  • ~2 dl kuorellisia tai kuorettomia manteleita (tai muita pähkinöitä/siemeniä)
  • ~8 dl vettä
  • ~1/2 tl laatusuolaa
  • vaniljaa maun mukaan (tai muita mausteita, esim. raakakaakaota tai kanelia)
  • (makeutukseen tarvittaessa esim. hunajaa, vaahterasiirappia, taateleita…)

Liota manteleita yön yli tai ainakin parisen tuntia runsaassa vedessä. Huuhtele ja kaada pehmenneet mantelit tehosekoittimeen. Mukaan hieman vettä ja kone käyntiin.

Olen ensin tehosekoittanut pienemmällä määrällä vettä (niin, että mantelit peittyvät) ja lisännyt loput vedet vähitellen loppua kohden. Mahdolliset mausteet olen lisännyt mukaan valmistuksen loppuvaiheessa.

Siivilöi kuitujäämät pois ja pullota lasipulloon. Säilyy jääkaapissa ainakin 3-4 päivää. En ole roskista kovinkaan tarkka, joten tiheä metallisiivilä on ajanut asiansa hyvin. Jos haluat ehdottomasti kaikki roskat pois, niin harsokangas tai pähkinämaitopussi lienee parempi vaihtoehto. Cashewmaitoa en siivilöi ollenkaan. Sinne kun ei tahdo oikein mitään siivilöitävää jäädä.

Jos haluat kermaisempaa mantelimaitoa, niin muuta veden ja manteleiden suhdetta manteleiden hyväksi. Myös cashewmaitoon laitan itse mielelläni hieman enemmän pähkinöitä.

MANTELINEN CHIA -PUURO

Tämä on ehkä maailman helpoin, herkullinen puuro. Sekoita chia -siemeniä mantelimaitoon suhteessa 1:1. Eli jos haluat noin pari desiä valmista puuroa, niin 2 rkl chiaa ja 2 dl mantelimaitoa. Jälleen kannattaa etsiä se itseään eniten miellyttävä suhde, mutta tästä pääsee liikkeelle.

Sekoita siemenet ja mantelimaito, anna seoksen geeliytyä välillä sekoittaen. Maltti on valttia tässäkin hommassa; mitä kauemmin jaksaa odotella, sen pehmeämpi puuro odottaa. Pistää illalla puurot jääkaappiin, niin on aamusta vellit valmiina. Mutta puolisen tuntiakin huoneenlämmössä riittää hyvin.

Maistuu sellaisenaan, mutta aina voi maustaa ja lisätä erilaisia lisukkeita oman mielen mukaan… kaakaota, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.