Suomi <3 Paleo
Comments 3

Suomi <3 Paleo – Johanna L.

Vuoden viimeistä haastettelua viedään! Suomi <3 Paleo -haastettelusarja jää nyt joulutauolle keräämään uutta puhtia, mutta palaa Paleokeittiöön taas vuoden 2014 alussa. Vai palaako? It`s up to You, guys! =)

Sitä ennen toivotamme kuitenkin vielä tervetulleeksi pirtsakan paleo- ja crossfit -typykän Tampereelta. Sana on sinun, Johanna L.!

Kerro hieman itsestäsi…

  

Olen Johanna, 28 vuotias kesällä diplomi-insinööriksi valmistunut Tamperelainen. Harrastan lenkkeilyä yksin sekä koiran kanssa ja perinteisellä kuntosalilla yksin käyminen vaihtui syyskuussa CrossFittiin, joka on vienyt sydämeni täysin!

Koska ja kuinka tutustuit paleo ruokavalioon?

Tutustuin paleo-ruokavalioon kunnolla toukokuussa 2013, kun aloin käyttään Instagramia. Siellä törmäsin heti paleotyyppeihin ja kiinnostuin heidän kokemuksistaan sekä ruokavalion hyödyistä autoimmuunisairauksissa. Siitä lähtien olen ollut on-off-suhteessa paleoon ja tällä hetkellä olen sitä mieltä, että melko tiukka paleo on ehdottomasti minulle hyvä elämäntapa.

Miksi syöt, kuten syöt?

Vuonna 2011 mulla diagnosoitiin krooninen munuaiskerästulehdus (IgA-nefropatia), joka on tuntemattomista syistä aiheutuva autoimmuunitauti. Hoitomuodoiksi lääkärissä neuvottiin verenpaineen tarkkailu ja hoito eli käytännössä terveelliset elämäntavat, normaalipainon ylläpito, sopivasti liikuntaa ja tupakoimattomuus. Halusin välttää verenpainelääkityksen, jonka vuoksi päätin muuttaa elintapani, jotta laihdun normaalipainoiseksi ja olen mahdollisimman terve. Tämä on johtanut nykytilaan eli paleoon, jossa pyrin suosimaan niitä ruoka-aineita ja -tapoja, jotka saavat minut voimaan hyvin ja välttämään niitä, jotka tekevät huonoa.

Olen huomannut paleon tukevan terveyttä myös siten, että ennen niin perinteiset syys- ja kevätflunssat ovat jääneet kokonaan unholaan. Viimeiset pari vuotta onkin mennyt tasaisesti terveenä, joka on hyvä, sillä perussairauteni IgA näyttäytyy aina, kun minulla on jokin tulehdustila elimistössä.

Millainen on Sinun paleoideologiasi?

Paleo on minun mielestäni aate, jota on tulkittava omista lähtökohdista. Omalla elinympäristöllä on mielestäni suuri vaikutus siihen, millaista paleo on. Ei ole yhtä ja oikeeta tapaa, on vain se oma tapa, joka ei välttämättä sovi kenellekään muulle. Siinä mielessä ei ole vääriä tapoja olemassakaan. Mutta toisaalta taas kaikkia paleoilijoita kuuluisi yhdistää nimenomaan se oman kehon kuuntelu ja oikean nälän mukaan syöminen (ruoka-ajat voivat olla 2-24h, keho kertoo kyllä!).

Jo ennen paleoon tutustumista, huomasin gluteenin haittavaikutukset, joten viljat ovat jääneet pois ruokavaliostani. Tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja koen tarvitsevani vain rankkojen liikuntasuoritusten jälkeen, sillä muulloin ne eivät tue painonhallintaani puhumattakaan energisestä olosta.

Viimeisin huomioni on kohdistunut krooniseen nuhaan, johon huomasin tiukasta paleosta olevan apua. Tästä syystä elän tätä nykyä täysin maidottomasti, kunnes nuhaoireet ovat vähintään historiaa.

Valkoisen sokerin sijaan pyrin aina käyttämään luonnollisia vaihtoehtoja, kuten hedelmiä, hunajaa tai vaahterasiirappia, mutta niitäkin vain mahdollisimman harvoin. Mielestäni marjat ja hedelmät riittävät makeutukseen.

En myöskään ajattele aterioista perinteisesti, että tiettyjä ruokia syödään tietyillä aterioilla. Aamupalaksi sopii aivan hyvin jauhelihakastike kasvisten kera kuin makea puurokin. Syön siis mitä haluan ja niin kauan, kunnes olen tyytyväinen. Mitään ruoka-ainetta en ole itseltäni kieltänyt, sillä se sotkee mielitekojani. Kun kaikki ruoat ovat samanarvoisia, sitä valitsee automaattisesti niitä hyviä, itselle sopivia ja terveellisiä vaihtoehtoja ja määriä, ja elämä on yhtä nautintoa! Tällä tapaa elämäntapaan sopii siis myös ne harvat erikoistilanteet (poikkeukset), jolloin nauttii hyvillä mielin myös niitä täysin ei-paleo-ruokia, jotka keho yksittäisinä tapahtumina myös kestää, kun se on paleon vuoksi niin hyvässä kunnossa.

Kuinka muut ovat suhtautuneet ruokavalintoihisi?

Syömistapani ovat aiheuttaneet kummastelua tuttavissani. Kommentit ovat kylläkin vähentyneet sen jälkeen, kun kaikki huomasivat minun laihtuneen (yli 20 kiloa) ikuisesta ylipainoisesta hoikaksi ja vieläpä pysyneen saavutuksessani tuosta vain. Tästä syystä minulta tullaan usein kysymään neuvoa, ja olen oppinut puheissani varovaiseksi ja ehkä myös hieman ympäripyöreäksi. Parasta on sanoa aina vain, että vältän ruokia, joiden olen huomannut aiheuttavan huonoja vaikutuksia ja suosin hyviä, ja tarkentaa vain kysyttäessä.

Paleo on joidenkin mielestä erikoista ja vaikeaa, ja erityisesti paleon terveyshyödyt aiheuttavat keskustelua, sillä jokaiselle ruokaan liittyvälle terveysväitteelle löytyy puoltava sekä vastustava tutkimusperuste. Näistä syistä kuuntelenkin nykyään vain omaa kehoani, testailen, ja teen, mitä tykkään, ja välttelen keskusteluja tuttavien kanssa aiheeseen liittyen. Monelle ruoka-asiat ovat yhtä herkkiä kuin politiikka ja uskonto, joten olen todennut, että mun mielipiteiden on parempi pysyä netissä omassa ja muiden samanhenkisten blogeissa. Kannustusta tapoihini olen lähinnä saanut blogini sekä Instagram-tilini kautta ja lopulta aina myös läheisiltä.

Mikä on lempipaleoruokasi?

Mitään yhtä jatkuvasti lempiruokana pysyvää juttua minulla ei ole vaan ne tuntuvat vaihtelevan kausittain. Näin talven lähestyessä olen huomannut pitäväni erityisesti lämpimistä kasviksista, joita tykkään syödä melkeinpä joka aterialla. Tämän hetken lemppari on ehdottomasti kookosöljyssä paistettu kana-sipuli-paprika-ruusukaali-setti, jota syön mieluusti aamupalaksi hedelmien kera.

Mitä paleoruokaa tarjoaisit paleovastaiselle ystävällesi?

Hyvin paistettu sisäfilepihvi uunikasvisten ja bataattiranskalaisten kera.

Millä herkuttelet? Mikä on lempipaleoherkkusi?

Paleoon sopivista raaka-aineista leivotut suklaacookiet sekä paleobanaaniletut.

Oletko jonkin tai useamman ruoka-aineen suhteen ehdoton?

Gluteenista olen ehdoton, mutta kyllä mä senkin edessä taivun pari kertaa vuodessa, kun tulee vastaan (”yolo”) tilanne, jolloin se on sen arvoista. Lisäksi myös maitotuotteet, palkokasvit, valkoinen sokeri ja kaikki viljat ovat pois ruokavaliostani, mutta mitään en ota niin vakavasti, etteikö heittelehtivä elämä voisi tehdä poikkeuksia ruokiini. Paitsi rypsiöljyyn en koske pitkällä tikullakaan! Ruokailun pitää olla kuitenkin stressitöntä.

Mikä on paleolla parasta?

Hyvä olo ja energisyys, hyvät yöunet, terveenä pysyminen, ei vatsavaivoja, nälkä tuntuu mukavalta tullessaan ja se, miten paleo tukee crossfitissä menestymistä sekä palautumisia.

Mikä on ollut paleotaipaleella haasteellisinta?

Haasteellisimmaksi olen kokenut löytää Suomesta lihoja, jotka olisi tuotettu kyseiselle eläimelle sopivien luonnonmukaisten tapojen mukaisesti. Tätä ja tähän liittyvää hintavuutta olen ratkaissut sillä, että pyrin valitsemaan mahdollisimman eettisiä, vähärasvaisia ja lompakkoystävällisiä tuotteita ja panostamaan erityiseen priimaan aina mahdollisuuksien salliessa.

Mitkä 3-5 vinkkiä antaisit paleota harkitsevalle tai aloittelevalle?

 1. Aloita pienillä muutoksilla esimerkiksi vähentämällä normaalisti syömiesi maitotuotteiden määriä päivittäin ja pyri täysrasvaisiin ja luomuihin tuotteisiin.
 2. Leivo normaalin leivän tilalle esimerkiksi mun blogista löytyvällä ohjeella paleobanaanileipää. Netti on helppoja ja herkullisia ohjeita pullollaan!
 3. Vaihda paistorasvat kookosöljyyn ja voihin.
 4. Lisää kasvisten ja rasvan määrää joka aterialle.
 5. Syö, kun on nälkä ja kunnes ei enää ole nälkä!

Minkä reseptin haluaisit jakaa muille?

Reseptinä meinasin jakaa tuon leivän, mutta koska se löytyy blogistani, niin sen voi vilasta sieltä! Olen muokannut alkuperäistä ohjetta enemmän suomalaiseen makuun sopivaksi. Leivon sitä melkein viikottain, kun se on niin helppo, ja voisin luvata, että sen maistamisen jälkeen et tule haikailemaan viljaisten leipien perään.

Tuon sijaan haluaisin jakaa herkullisen lempparipuuroni reseptin, jota en olekaan blogiini kirjoitellut!

PALEOPUURO (puolukkaversio)

 • 3 kananmunaa (kaksikin riittää riippuen nälästäsi)
 • 1 banaani (pilkullinen/tummahko)
 • 1 dl täysirasvaista kookosmaitoa
 • 2 rkl kookosjauhoa
 • 0,5 tl merisuolaa
 • (n. 1tl hunajaa, jos banaani raaka/keltainen)
 • 0,5 dl puolukoita
 • 0,5 dl jäisiä mustikoita

Riko munat kylmälle paistinpannulle. Lisää myös haarukalla muussattu banaani, kookosmaito, jauhot, suola, mahdollinen hunaja ja (jäiset) puolukat. Laita levy täysille ja sekoita ainekset mahdollisimman tasaisesti puisella haarukalla. Jatka sekoitusta (älä pysäyttele), kunnes seos kiehuu, sakenee ja muuttuu puuromaisesti. Tämä vaihe on yleensä nopea. Lopeta ja tarjoile, kun koostumus on mieleisesi! Tarjoa jäisten mustikoiden kera!

Reseptiä on helppo muokata:

 • Vaihda puolukat makeampiin marjoihin ja jätä banaani kokonaan pois.
 • Makeuta puolukkapuuro päälle laitettavilla hedelmillä.
 • Lisää puuroon kookosjauhojen sijaan mantelijauhoja, ja banaanin sijaan pieneksi raastettua porkkanaa tai bataattia. Tällöin puuroon voi paistaa ensimmäisenä esimerkiksi sipulia kookosöljyssä ja eilisen kanan jämät. Tällöin pannu on kuitenkin kuuma, joten sille lisätään kaikki muut aineet ja viimeiseksi vasta munat, sekä ollaan nopeita :)
 • Suolaista puuroa on sopiva maustaa esimerkiksi 1-2tl tomaattipyreellä, oreganolla ja muilla yrteillä ja sivuun sopii hyvin myös tuoreita kasviksia!

Lisää Johannan ajatuksia ja reseptejä löydät hänen ”Move Live Enjoy” -blogistaan. Johanna löytyy myös Instagramista. Käykäähän tutustumassa tämän paleoneitosen elämään!

Kuvat Johannan arkistosta.

Kiitos, kiitos, kiitos sinä tuntematon kaimani avoimuudestasi ja osallistumisesta haastetteluun! Toivotan kovasti tsemppiä kokeilujesi pariin sekä tietysti aivan mahtavaa joulunalusaikaa Tampereelle! =)


HUOM HUOM HUOM! Suomi <3 Paleo jää joulutauolle. Olet tervetullut mukaan jakamaan oman paleotarinasi taas ensi vuonna!

Tule Sinäkin mukaan ”Suomi <3 Paleo” -haastattelusarjaan! Kaikki haastattelut ja aiheeseen liittyvät postaukset löydät kätevästi yläpalkin ”Suomi <3 Paleo” -nakkulan alta.

Suomi <3 Paleo

3 Comments

  • Kiitos Miia! Emäntä tuskin ihan kokonaan hiljenee, mutta suotakoon tässä nyt pieni jouluhengähdys myös vieraille. Tähän aikaan vuodesta kun tekemistä varmasti riittää ja mielessä pyörii monta muutakin juttua.

   Rauhaisaa joulun odotusta myös Eiffelin katveeseen! Tai missä päin maailmaa sitten viiletätkin ;)

   • Ollut kylla todella kiinnostavia haastatteluja –kiitos niista Johanna! Nauti lomasti.

    PS Kiitos toivotuksista. Taalla Pariisissa ollaan. Nyt ei kuukauteen viileteta missaan ;-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.