Joulu, Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO
Comments 2

Piparibollerot vol. 2

Ne aidot ja oikeat! Kyllä! Tuotekehittely tuotti tulosta, joten laitetaan nyt ensimmäisen adventti-sunnuntain kunniaksi jakoon vuoden 2013 virallinen piparibollero-ohje. Ennen kuin vuoden lopussa herään, että hei, joulu meni jo! Ja näistäkin on iloa vasta vuoden päästä.

PIPARIBOLLEROT vol. 2 (~15 kpl)

  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 dl pehmeitä taateleita
  • 1 dl luomurusinoita
  • 2 rkl lucuma -jauhetta
  • ~1 rkl vaahterasiirappia
  • ~1 rkl CocoVin kookosöljyä
  • reilu 2 tl piparkakkumaustetta
  • sopivasti murskattuja manteleita tai mantelirouhetta
  • hieman ceyloninkanelia
  • hieman himalajansuolaa
  1. Murskaa mantelit karkeaksi rouheeksi veitsellä tai tehosekoittimessa. Jätä “mantelirouhe” hetkeksi sivuun odottelemaan.
  2. Surauta tehosekoittimessa saksanpähkinät, taatelit ja rusinat karkeaksi mömmöksi. Myös ”jauhot” voi lisätä jo tässä vaiheessa tai seuraavassa.
  3. Laita loput ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä taikinaksi.
  4. Tsekkaa maku, täydennä tarvittaessa tai kaavi taikina ulos blenderin purkista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että piparinmaku syvenee ajan myötä ennen kuin lyö sekaan vielä sen kolmannen tai neljännen teelusikallisen piparkakkumaustetta ;)
  5. Sekoita joukkoon vielä mantelirouhe manuaalisesti ennen kuin aloitat pullanpyörityksen.
  6. Pehmennä taikina sormien välissä, pyöritä bolleroita, paina kuvioita tai survo suklaamuotteihin, kuten itse tällä kertaa tein.
  7. Anna maustua jääkaapissa ainakin parisen tuntia, mieluiten puolisen vuorokautta. Voitanee myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. En vielä kokeillut, mutta ajatus oli.

Kokeilin myös kolmatta versiota, josta tuli myöskin ihan kelpo bolleroita, mutta jotka eivät kuitenkaan aivan vetäneet vertoja tälle viralliselle reseptille. Jos lucuma tuntuu liian eksoottiselta raaka-aineelta, niin sen voi tarvittaessa korvata kookosjauholla. Todennäköisesti myös mantelijauholla. Kolmosissa korvasin myös vaahterasiirapin CocoVin kookossokerilla. Olivat ehkä hieman hankalampia työstää, mutta taipuivat näissä taitavissa sormenpäissä bolleroiksi kyllä ;)

Eiväthän nämä mitään luolamiehen bolleroita ole, mutta aivan varmasti se parempi vaihtoehto perinteiselle piparitaikinalle. Vaikka kyllähän näilläkin vatsansa kipeäksi saa, jos vetää ns. överit tai vatsa ei kestä pähkinöiden sulattelua. Myös sokeriaddikteille varoitus; koukkuun jää. Helposti. Joko kokeilit? ;)


P.S. Ensimmäinen, se suklaisempi versio löytyy täältä.

2 Comments

  1. Siiriviiri says

    Ihanalta näyttää! Kuinka paljon suurin piirtein tulee manteleita? ”Sopivasti” ei sano nyt mitään :)

    • Itse murskattuja manteleita tai mantelirouhetta olen käyttänyt hieman vaihtelevissa määrin (ei tarkkaa mittaa), mutta sanoisin, että pieni kourallinen on aika lähellä ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s