Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Jauhelihagulassi Paleokeittiön tapaan

Uusi viikko, uudet reseptit! Emäntä ehtikin viime viikolla ruokamatkailla kivasti Euroopan kolkasta kolmanteen. Unkarista aloittelin, ja sieltä pyyhälsin Espanjan kautta takaisin kotikontujen metsäisiin tunnelmiin.

Viikkoon mahtui niin helppoa arkiruokaa kuin pikaista jämäruokaakin, viikonlopun aivan loistavaa kotigourmeeta unohtamatta. Mutta korkataanpa Paleokeittiön viikko maanantaihin mainiosti sopivalla, arkisella keitolla ja jatketaan siitä sitten eteenpäin.

Talvella maistuu lihaisa soppa. Pohjan poimin Unkarin keittiöstä ja ei kun viilailemaan keittoa Paleokeittiöön paremmin sopivaksi.

Jostain kummasta onnistuin kehittämään pakkomielteen gulassiin. Hieman yllättävää sinänsä, koska gulassisoppa on taas yksi näitä perinteisesti emännän inhokkilistalle kuuluneista ruoista.

Jäin oikein miettimään, jotta mistä inhotukseni on oikein kotoisin. Eipä se miettimällä juurikaan selvinnyt. Itse asiassa en ole edes varma, olenko koskaan aiemmin gulassikeittoa suuhuni pistänytkään! Kyse saattaa hyvinkin olla vain mielikuvista, ja siitä, että lienen mielessäni yhdistänyt gulassin stroganoffiin. Stroganoffin kammosta olen päässyt jo aikapäiviä sitten. Nyt oli gulassin vuoro.

Perinteinen unkarilainen gulassi valmistetaan kokolihasta. Oikaisin siinä hieman vaihtamalla kokolihan jauhettuun. Koska sitä pakastimesta valmiina löytyy, ja jauhelihan kanssa kokkailu etenee arkena pikaisemmin.

Jauhelihalla voidaan myös eliminoida epäilyttävien lihanosien joutuminen suuhun. Mennee tässä muodossa helpommin alas myös mukeloilta.

Potaatin korvasin tuttuun tapaan bataatilla. Ja muutenkin heittelin sekaan isomman kirjon kasviksia. Perusporkkanan lisäksi keittoon pääsivät tällä kertaa myös juuriselleri ja palsternakka.

Lopputulemana oli periaatteessa aika tavallinen jauhelihakeitto, jolle tavanomaisesta poikkeavaa ja ehdottomasti enemmän makua (+väriä!) antoivat tomaatti ja paprika sekä kuminansiemenet. Eli jos kaipaat jauhelihakeittoosi hieman uutta säväystä, niin koita gulassia!

JAUHELIHAGULASSI BATAATILLA

4 annosta

  • 400-500 g jauhelihaa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 1 pieni tai ½ isompi bataatti paloiteltuna (~300 g)
  • 1 palsternakka paloiteltuna (~150 g)
  • 1-2 porkkanaa paloiteltuna (~150 g)
  • 100 g juuriselleriä paloiteltuna
  • 1 isohko suippopaprika siivutettuna
  • 1 prk tomaattimurskaa (tai 2-3 tomaattia kuutioituna + 2 rkl tomaattipyrettä)
  • 1 tl kuminansiemeniä rouhittuna/murskattuna (Huom! Eri asia kuin juustokumina eli jeera)
  • 1 – 1½ tl paprikajauhetta
  • 1 laakerinlehti
  • 1 l lihalientä (esim. Puljonki)
  • tukko tuoretta persiljaa niputettuna
  • (1 rkl balsami- tai punaviiniviinietikkaa)
  • maustamiseen suolaa ja mustapippurirouhetta
  • 1 rkl kookosöljyä kuullottamiseen
  • tarjoiluun tuoretta persiljaa (+ smetanaa)
  1. Esivalmistele kasvikset kuorimalla ja pilkkomalla.
  2. Kuullota sipulisilppua isohkossa kattilassa, kookosöljyssä. Lisää joukkoon jauheliha. Ruskista. Lisää valkosipulinkynnet ja jatka paistamista hetken aikaa.
  3. Lisää jauheliha-sipuliseokseen rouhitut kuminansiemenet, paprikajauhe, mustapipppurirouhetta sekä laakerinlehti. Jatka kypsennystä muutama minuutti seosta sekoitellen. Varo polttamasta paprikajauhetta, jotta se ei kitkeröidy.
  4. Kaada kattilaan esivalmistellut juurekset; bataatti, porkkana, selleri ja palsternakka. Jatka kypsennystä sekoitellen niin, että juuresten pinta öljyyntyy.
  5. Lisää vielä lopuksi paprikasiivut sekä tomaattimurska (tai tomaatit + pyre). Sekoita ja lisää liemi. Kiehauta, upota keittoon sidottu persiljanippu ja jätä hautumaan miedolla lämmöllä kannen alle kunnes juurekset ovat pehmenneet (~20-30 min juurespalojen koosta riippuen).
  6. Poista persiljanippu ja laakerinlehti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, rouhittua mustapippuria ja muita mausteita.
  7. Tarjoile keitto kera tuoreen persiljasilpun (ja notkistetun smetanasilmän).

Kepeitä keittopäiviä Sinulle!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s