Gluteeniton, Kananmuna, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Espanjalainen bataattimunakas chorizolla

Sopivan tulinen vuokamunakas innosti kokkailemaan lisää mainioita munaruokia. Tai oikeastaan siihen innosti viime viikon kokkailuista kaappiin jääneet jämäpalat. Kuten jo aikaa sitten on todettu, niin kaikenlaisista jämistä kehittää kelpo ruokaa, kun mukaan nakkaa kananmunaa.

Jauhelihagulassista jäi puolikas bataatti lojumaan, ja pohdin, jotta mihin sen tuikkaisi kun ei roskiinkaan viitsisi elämänsä kunnossa olevaa kasvista niiden muutaman muun ohella laittaa. Käänsin katseen Espanjan suuntaan, josta löytyykin varsinainen munaruokien klassikko – espanjalainen tortilla, jota perunamunakkaaksikin kutsutaan.

Olen aiemmin vähän vierastanut perunaa tai bataattia munan seassa. Muut, ”keveämmät” kasvikset ovat kelvanneet kasvismunakkaan muodossa kyllä. Bataattinen uunimunakas sai mielen muuttumaan; makea potaattihan maistuu munaruoassa mainiosti!

Yksinkertaisimmillaan perunamunakas syntyy kananmunasta, sipulista ja perunasta (+ suola ja pippuri). Vähän taas viilasin, kuten Paleokeittiössä tahtoo tapana olla.

Jämäbataatin lisäksi pannulle päätyivät jämäpaprika ja vuokamunakkaasta jäljelle jääneet chorizo -makkarat. Mutta muutenhan tuo oli aika perusmunakasta ilman savua ja tulta. Toki chorizosta vähän tultakin löytyy, mutta eipä näillä määrillä lieskat juurikaan läpi lyöneet. Lämpöä ja kaikkea muutakin voi kukin säätää resurssien ja mielensä mukaan.

TORTILLA de BATATAS con CHORIZO

3-4 annosta

 • 1 pieni tai ½ isompi bataatti paloiteltuna tai siivutettuna (~300-350 g)
 • 1 sipuli silputtuna
 • 1 suippopaprika suikaloituna tai kuutioituna
 • 2 chorizo -makkaraa (Snellman) siivutettuna
 • 6 ulkokananmunaa rakenne rikottuna
 • suolaa ja rouhittua mustapippuria
 • tarjoiluun tuoretta persiljaa
 1. Paista chorizoa kasarissa niin, että rasva alkaa irtoamaan. Lisää pannulle sipuli. Kuullota.
 2. Lisää bataatti. Sekoita niin, että bataatti öljyyntyy. Vähennä lieden lämpöä ja peitä kasari kannella bataatin kypsymisen nopeuttamiseksi. Sekoittele välillä. Lisää joukkoon lopuksi paprika. Sekoita ja jätä seos kannen alle kypsymään kunnes bataatit ovat pehmenneet (testaa haarukalla).
 3. Poista kansi ja kaada suolalla ja pippurilla maustettu munamassa kasvis-chorizo -seoksen päälle. Kaavi alkuun munamassaa reunoilta keskelle ja jätä sen jälkeen jähmettymään. Voit tarvittaessa laittaa vielä kannen päälle helpottamaan pääliosan hyytymistä.
 4. Kumoa tortilla isolle lautaselle tai vastaavalle alustalle, kun munamassa on lähes läpeensä hyytynyt. Liuta takaisin pannulle ja anna kääntöpuolen ruskistua vielä hetken aikaa.
 5. Liuta valmis tortilla tarjoilulautaselle tai paloittele pannuun. Tarjoa tuoreen persiljan kera.

Espanjalaiseksi voitanee kutsua munakasta, josta nuo aiemmin luettelemani tai niihin rinnastettavat perusraaka-aineet löytyvät ja valmistus sujuu kutakuinkin perinteisellä metodilla. Metodi ei tosin ollut ensikertalaisella aivan hanskassa ja kääntövaiheessa pääsi munakas reunasta vähän repeilemään.

Seuraavaa kertaa varten kirjaisin ylös sellaiset vinkit, että vähempikin bataatti riittää ja mitä pienemmät palaset, sitä kauniimpi ehjempi munakas. Myös bataatin siivuttaminen ohuiksi viipaleiksi saattaa auttaa. Minä pistin bataatin palasiksi aika hövelisti, jolloin lopputuloksena oli tällainen rustiikkisempi (ja hajoilevampi) tortilla.

Täyttäviä tortillahetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.