Munasta on moneksi! Sopii syötäväksi sellaisenaan tai pistettäväksi suolaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Aamulla, päivällä tai välipalana. Sisältää proteiinia, rasvaa ja tarpeellisia mikroravinteita.
Munaruoat ovat usein myös helppoja ja nopeita valmistaa; voi keittää, paistaa tai kypsentää uunissa. Melko monipuolinen ja monella tapaa ihan loistava, kompakti pakkaus! Kuten tiedättekin. Onneksi kolesterolikammo on vähitellen väistymässä ja kananmunan maine jälleen nousussa.
Syön kananmunia melkein päivittäin. Jossain muodossa. Jos ei mitään muuta kaapista löydy, niin munia löytyy aina. Niistä taikoo vähemmilläkin aineksilla vatsantäytettä, joka pitää myös pikkunälän, ja vähän isommankin, loitolla.
Munien valmistustapa vaihtelee mulla kausittain. Välillä paistetaan ”sunny side up” tai väännetään munakasta pelkiltään tai ryyditettynä. Tai sekoitellaan silkkiseksi munakokkeliksi. Viime kuukausina olen lähinnä keitellyt munia. Keitettyjä munia on helppo säilyttää ja napsia hengen pitimiksi sellaisenaan kera majoneesin tai riisikakun päälle viipaloituna.
Vähitellen alkavat keitetyt munat riittämään. Uuden ulkomunasatsin saapuessa teki mieli testata jotain uutta ja ”oikeampaa” munaruokaa. Päädyin lopulta valmistamaan munavuokaa.
Oikein näppärä ja ruokaisa vaihtoehto pääateriallekin, kun mukaan lykkää muutakin kuin suolalla ja pippurilla maustettua munamassaa. Mikäs sen parempaa kuin piilottaa munakkaan sekaan iso kasa kasviksia. Ja vähän mausteista chorizo -makkaraa mukaan.
Vuokamunakas toimii mainiosti myös jämäruokana; nahistumaan päin tai muuten käyttämättä jääneet kasvikset menevät mukavasti munakkaan sekaan. Minä menin tällä kertaa sipulilla, bataatilla, paprikalla, tomaatilla ja chilillä, joka tukikin kivasti chorizon mausteisuutta ja antoi vastapainoa makealle potulle.
Tässä vuoassa on nyt vähän niin kuin kaikki; protskua, rasvaa, ravinteita kasviksista ja tärkkelyspitoista hiilua bataatista. Makua unohtamatta! Ei ole yltiötulista, mutta kyllä jälkimakuun pieni polte jää. Ja tätähän voi aina säätää =)
VUOKAMUNAKAS KASVIKSILLA JA CHORIZOLLA
3-4 annosta
- 1 pieni bataatti (~150-200 g kuorittuna)
- 1 sipuli
- 1 pienehkö punainen paprika
- 1 chilipalko (tai pari jalopenoa)
- 2-3 pientä chorizomakkaraa (Snellman)
- 1 valkosipulinkynsi
- ~½ tl savupaprikajauhetta (+ ripaus juustokuminaa)
- ~10 kirsikka- tai kirsikkaluumutomaattia
- 6 ulkokananmunaa
- ~½ dl kookosmaitoa
- suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
- paistamiseen ja vuoan voiteluun kookosöljyä
- tarjoiluun tuoretta korianteria
- Esivalmistele kasvikset. Kuori ja pilko bataatti noin sentin kuutioiksi, silppua sipuli, siivuta paprika ja pilko chilipalko. Puolita kirsikkatomaatit.
- Kuullota kasviksia pannulla, kookosöljyssä noin 10 minuuttia tai kunnes sipuli on kuullottunut ja bataattien pinta hieman pehmentynyt.
- Lisää kasvisten joukkoon siivutettu chorizo -makkara. Jatka kypsentämistä viitisen minuuttia ja pistä sekaan pilkottu valkosipulinkynsi sekä jauhettu savupaprika (+juustokumina). Jatka kypsentämistä vielä hetken aikaa.
- Kaada kasvikset voideltuun vuokaan (~21 x 16 cm). Sekoita joukkoon tomaatit.
- Valmista munakasmassa rikkomalla kananmunien rakenne ja sekoittamalla joukkoon kookosmaito sekä suolaa ja mustapippurirouhetta. Kaada munakasmassa vuokaan kasvisten päälle.
- Kypsennä munavuoka 175 asteisessa uunissa ~30 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt.
- Leikkaa sopiviksi annospaloiksi ja tarjoile tuoreen korianterin kera.