Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Jonkinlainen nokkossoppa

Villivihanneskausi on parhaimmillaan! NYT, jos koskaan kannattaa hyödyntää vapaan luonnon antimia. Tosin tällä hetkellä luonnossa tapahtuu kaikki kovin nopeasti, ja esimerkiksi saniaisen sykeröt ehtivät kääriytyä auki ennen kuin ehdin niille saksenkärkiä näyttää.

Mutta nokkosta piisaa! Vielä keskemmälläkin kesää. Nuoret pikkunokkoset ovat parhaita, mutta kyllä isommistakin kelpaa latvukset napsia syötäväksi.

Olen aiemmin käyttänyt nokkosta tuoreena pirtelöön ja toiseenkin, sekä tuorepuristettuun mehuun. Tällä kertaa oli sopan vuoro, jonkinlaisen nokkossopan. Jääkaapista löytyi nimittäin nahjuuntuneita juureksia ja lötköjä luomusellerinvarsia, jotka päätin pistää ”lihoiksi” siinä samassa.

Lähdin ensisijaisesti nokkossoppaa keittelemään, mutta se saikin sopassa vain sivuroolin. Enemmänkin olisi voinut vihreää voimaa keittoon lykätä, mutta ensikertalaisena pelasin varman päälle ja aloittelin varovasti. Sekä maun, että vuoden ensimmäisten tuoreiden nokkosten kantilta katsottuna. Aina ei ole keho kevään villityksistä tykännyt ;)

Ja ei, en aio sen enempää mennä aiheeseen ”Pitääkö nokkoset ryöpätä?”. Ryöppää, jos siltä tuntuu. Minä en. Nitriittimakkaroita ja -leikkeleitä kelpaa hyvin syödä vaikka päivittäin, mutta jos muutaman kerran vuodessa pistää tuoretta pikkunokkosta kitusiin, niin henkihän siinä menee!

NOKKOSILLA TERÄSTETTY KERMAINEN KASVISSOSEKEITTO

4 annosta

  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa (~200 g)
  • 2 palsternakkaa (~200 g)
  • 2-3 sellerinvartta (~100 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pienehkö juuripersilja (~75 g)
  • 1 litra kana- tai kasvislientä (korvaa tarvittaessa osa vedellä)
  • ~100 g cashewpähkinöitä (liotettuna)
  • nippu tuoreita nokkosia (~50 g)
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • kuullottamiseen 2-3 rkl kookosöljyä
  • maustamiseen suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • koristeluun esim. chia -siemeniä
  1. Esivalmistele; kuori ja paloittele sipuli, porkkanat, palsternakka, valkosipulinkynnet ja juuripersilja. Pese ja paloittele sellerinvarret. Huuhtele nokkoset.
  2. Kuullota silputtua sipulia isohkossa kattilassa kookosöljyssä. Lisää valkosipulinkynnet ja jatka kuullottamista. Lisää loput kasvikset. Pyöräyttele jonkin aikaa öljyisiksi.
  3. Lisää liemi. Kiehauta ja jätä kannen alle hiljalleen kiehumaan, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsyneet pehmeiksi (~20-25 min).
  4. Lisää nokkoset kattilaan. Anna kiehua muutamia minuutteja.
  5. Kaada keitto tehosekoittimeen. Surauta sileäksi.
  6. Lisää cashewpähkinät sekä sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi, kermaiseksi keitoksi. Lisää tarvittaessa nestettä ja suolaa.
  7. Kaada valmis keitto takaisin kattilaan. Lisää mustapippurirouhetta ja kiehauta. Koristele chia -siemenillä.

Vaikka ripottelin chia -siemeniä keiton päälle lähinnä koristelutarkoituksesssa, niin ne antoivat kivasti myös pientä purtavaa samettisen sileään keittoon. Suosittelen! Kulhon laidalla nököttävää koristenokkosta en syönyt. Enkä suosittele syömään ;)

Villiä vihanneskautta ja kermaisia nokkosnautintoja Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.