Gluteeniton, Juhannus, Kananmunaton, kesäsalaatti, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, Sponsoroitu, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Kesän gluteeniton tabbouleh mansikasta ja kvinoasta

Kesä ja salaattikausi jatkuvat parhaimmillaan! Ja kun nämä kaksi asiaa pistää yhteen, niin syntyy libanonilainen persiljasalaatti eli tabbouleh. Mainio lounas tai lisuke lämpimiin kesäpäiviin. Raikas ja kevyt, mutta kuitenkin ruokaisa.

Tekaisin tämän kuvien salaatin itselleni jo juhannukseksi. Todistettavasti silloin oli ainakin yksi aurinkoinen päivä, jolloin kelpasi kantaa salaattikulho puutarhaan ja nauttia boheemisti persiljasalaattia sormin, salaatinlehdeltä.

Perinteisesti tabbouleh valmistetaan persiljasta, mintusta, tomaatista ja bulgurista. Joissakin variaatioissa on mukana myös kurkku. Toisissa ei. Mulla oli kyllä kurkkua, mutta tomaatit korvasin makealla mansikalla ja vaihdoin bulgurin gluteenittomaan kvinoaan. Hyvin toimii! Lisäksi ripottelin päälle hieman suolaista eli murustettua fetaa.

Koko komeuden katoin Cosmopolitan -salaattipedille, joka antoi juhannuksen juhla-annokselle tilanteeseen sopivaa näyttävyyttä ja toimi myös ruokailuvälineenä.

Cosmopolitan -salaatti sopii mainiosti ruoan esillepanoon. Se antaa mukavasti raikkautta ja väriä kattauksiin, eikä ihan heti nuupahda eli näyttää hyvältä vielä tarjoilun viime minuuteilla.

Hieman asiasta sivuun, mutta olen useammin kuin kerran esittänyt salaattibaareissa ym. toivomuksen vihreästä salaatista sen yleisemmän ”valkoisen salaatin” sijaan. Tai edes rinnalle. Vastaukseksi olen saanut, että ei ne vihreät salaatit kestä ja ihmiset haluavat nauttia silputut salaatinlehtensä rapeina ja tuoreina.

En voisi olla enemmän samaa mieltä! Mäkin tykkään jäntevästä salaatista enemmän kuin veltosta. Mutta hei, kannattaisiko salaattibaarien kokeilla Cosmoa? Vink vink vaan! On vihreää, makeaa, rapsakkaa ja kestävää – täydellistä! Mitä muuta ihminen voisi salaatilta enää toivoa?!

Takaisin tabboulehiin! Valmistus on helppoa; vaatii vain vähän silppuamista ja pilkkomista, kvinoan keittelyn sekä salaattikastikkeen sekoittelun. Ainesosalistakin on aika simppeli. Perusraaka-aineita.

Parasta tuoreeltaan, mutta sopii myös seuraavaan päivään. Mun kohdalla myös sitä seuraavaan, vaikka mansikan värjäämä salaatti ei enää kaikkein kauneimmalta näyttänytkään. Eivät myöskään ne mansikat =D

LIBANONILAINEN PERSILJASALAATTI MANSIKALLA JA KVINOALLA

3-6 annosta

  • 2 dl kypsentämätöntä kvinoaa + 4 dl vettä + suolaa
  •  1 Cosmopolitan -salaatti
  • 2-3 ruukkua sileälehtistä persiljaa
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • kevät- tai ruohosipulia
  • 1 keskikokoinen kurkku
  • 1/2 l tuoreita mansikoita
  • (fetajuustoa)

Salaatinkastike

  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikka (tai punaviinietikkaa)
  • 2 rkl sitruunamehu + kuorta raastettuna ~1 tl
  • 1 valkosipulinkynsi rutistettuna
  • suolaa ja pippuria
  1. Huuhtele kvinoa. Lisää suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Anna kiehua hiljalleen kannen alla ~15 minuuttia tai kunnes siemenet ovat pehmeitä. Vältä sekoittamista kypsennyksen aikana, jotta siemenet eivät ”puuroudu”. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi pois ja anna kvinoan jäähtyä hyvin. Jääkaappikylmä kvinoa sopii salaattiin parhaiten.
  2. Sekoita kvinoan kypsyessä salaatinkastike. Jätä jääkaappiin maustumaan.
  3. Silppua persilja, minttu ja kevätsipuli isohkoon kulhoon.
  4. Kuutioi kurkku ja pilko mansikat. Lisää yrttien sekaan. Jos salaatti joutuu odottamaan tarjoilua pidempään, niin mansikat kannattaa sekoittaa joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.
  5. Sekoita salaatinkastike kvinoan joukkoon, lisää kvinoa salaattiin ja sekoita.
  6. Leikkaa Cosmopolitan -salaatista kanta pois. Vuoraa laakea kulho tai iso lautanen isommilla lehdillä. Säästä pienemmät sisälehdet esim. tarjoiluveneiksi.
  7. Kaada tabbouleh Cocmopolitan -pedille. Murusta fetajuustoa ja rouhaise päälle vielä mustapippuria. Koristele salaattivati mansikoin ja persiljanoksin.

VINKKI! Suosi salaateissa isoa kvinoaa! Mulla oli kaapissa vaan pientä, joka tahtoo puuroutua varovastikin keitettäessä isoa enemmän. Isommilla siemenillä tulee nätimpi salaatti!

Persiljan suhteen kävi mieletön mäihä! Löysin marketista ison tukon sileälehtistä luomupersiljaa. Edullisesti.

Mansikan kanssa oli vähän vähemmän onnea. Olin ajatellut poimivani mansikat tuoreeltaan äipän mansikkamaalta, mutta sieltä punaposkia löytyi kokonaiset kolme kappaletta! Onneksi mansikkamyyjät olivat liikenteessä juhannuksenakin ja kotimaista mansikkaa irtosi hymyllä alehintaan.

Miten tätä sit syödään? Syö sellaisenaan, kalan tai kanan kaverina. Itse nautin päivän pääruokana ja hyödynsin puutarhassa jäljelle jääneet, pienemmät Cosmopolitan -lehdet syötävinä tarjoiluastioina.

Seuraavana päivänä katoin salaatin alkuperäisen suunnitelman mukaan lautaselle kattauksessa käyttämieni, isompien Cosmo -lehtien päälle. Kiersin Cosmoa myös tötterölle ja täytin tabboulehilla. Toimii kädessä ilman hammastikkua, lautasella ei yhtä hyvin.

Kolmantena päivänä iski jo laiskuus. Pilkoin loput Cosmot tabboulehin sekaan ja söin suoraan kulhosta. Siinä nyt ainakin muutama vinkki, kuinka hyödyntää salaattipetiä muutenkin kuin koristeena.

Virkistäviä salaattihetkiä Sinullekin!

Kaupallinen yhteistyö Cosmopolitan™ -salaatin kanssa. Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

UNIQ CONTENT Yksilöllistä sisällöntuotantoa ja -hallintaa yrityksesi tarpeisiin.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.