Pirtelöt, SEMIPALEO
Jätä kommentti

Flunssapirtelö

Flunssa alkaa olla vihdoin ja viimein selätetty! Akuutti vaihe kesti nelisen päivää, mutta sen jälkeen olen yskinyt limaa ja niistänyt nenää vielä parin viikon ajan. Sitkeätä sorttia! Flunssa ja lima. Muutaman päivän ajan olen nyt tuntenut itseni terveeksi. Kop kop! Kop kop siksi, että mulla on taipumus sairastua seuraavaan pöpöön vietettyäni viikon päivät terveen kirjoissa. Joten flunssan parantamis-/ehkäisemistoimenpiteet jatkuvat päivittäisen flunssasmoothien avulla.

En ole ollut mitenkään erityisen hurahtanut smoothie -kulttuuriin. Ensinnäkin pidän syömisestä ja ruoan pureskelusta. Se vaan on jotenkin tyydyttävämpää kuin juoman kulauttaminen kurkusta alas tai litkujen pureskelu. Hampaille töitä! Toisekseen mulle ei ole ongelma syödä terveellisiä kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sellaisenaan. Pidän niistä.  Smoothiehan on oiva tapa piilottaa vähemmän maistuvia ruoka-aineita. Flunssaisena ei kuitenkaan ruoka maistu tavalliseen tapaan eikä kesäkauden jälkeen kaupan kulahtaneet vihanneksetkaan uppoa kesäiseen malliin, joten päätin selvitä helpolla ja tarjota keholle rutkasti vastustuskykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukevia ravinteita vihersmoothien muodossa.

Aiemmin olen nauttinut vain marjapohjaisia smoothieita, mutta nyt tuntui olevan ajatusmaailma kypsä ja aika oikea ottaa jälleen yksi pieni askel kohti entistä ehompaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Askel kerrallaan! Kuten olen jo monesti todennut. Luonnollisesti ja pakottamatta. Vielä viikon vihersmoothiekuurin jälkeen en osaa sanoa tuleeko tästä tapa vai ei, mutta uskoakseni olen hyvää vauhtia kehittämässä uutta tapaa (habit) syömiskulttuuriini. Tunnen nimittäin pientä panikointia, jos viimeinen vihersmoothieannos on matkalla vatsan syövereihin eikä kotoa löydy riittävästi tarpeita seuraavaa satsia varten ;)

Flunssasmoothiestani on muutamia eri variaatioita  riippuen siitä, mitä kaapista attuu milloinkin löytymään. Smoothiethan ovat siitä hyviä, että niihin voi ängätä melkein mitä vaan. Alla oman flunssasmoothieni perusraaka-ainevaihtoehdot (luomua suosien ;)). Yhdestä valmistuskerrasta tulee noin litra eli itselleni sopivat 3-4 annosta valmista tavaraa. Valmistuksen jälkeen nautin yhden annoksen heti tuoreeltaan ja loput ”pakkaan” valmiiksi annoksiksi tyhjiin Naturiksen Smoothie -pulloihin jääkaappiin. Nämä pikkupullot ovat tiiviitä, helposti jääkaapissa säilöttäviä ja näpsäköitä napata mukaan. Smoothiethan olisi hyvä nauttia välittömästi valmistuksen jälkeen, mutta uskon ravinteiden säilyvän mukavasti suljetussa pullossa kylmässä säilytettynä sen vuorokauden verran, joka tuon litran tuhoamiseen aikaa menee.

FLUNSSAPIRTELÖ

 • 1 tammenlehtisalaatti tai lehtikaalia ja pinaattia
 • ~10 versoa tuoreita mintunlehtiä
 • 1 kuorittu sitruuna
 • ~150 g metsämustikoita
 • 1 pieni banaani tai puoli pulloa Naturis Smoothieta (ei sisällä sokeria, keinotekoisia maku-, väri-, säilöntä- tai makeutusaineita ;))
 • ~3-4 cm kuorittua tuoretta inkivääriä
 • 1 avokado tai sopivasti mantelijauhoa tai kuorimattomia seesaminsiemeniä
 • 1 tl echina purpurea -jauhetta
 • 1 tl spirulina -jauhetta
 • ~50-60 g heraproteiinia (suklaa, ei keinotekoisia maku-, väri- tai makeutusaineita, sisältää sukraloosia ks. kommenttiosasto ;))
 • 3-4 isoa ruokalusikallista turkkilaista jogurttia (luomu!)
 • vettä notkistamiseen

 1. Pese lehtivihannekset.
 2. Kuori kuorelliset.
 3. Paloittele raaka-aineet sopiviksi paloiksi blenderiin ja hurauta tasaiseksi massaksi.
 4. Jauheet olen lisännyt viimeiseksi muut raaka-aineet nesteytettyäni.
 5. Lisää vettä tarpeen mukaan.

Flunssasmoothien ulkonäkö ja rakenne muistuttaa lähinnä kuravelliä, mutta sitä ei tarvitse säikähtää. Maku on nimittäin kohillaan :). Vain echina -jauheen kitkeryys paistaa hieman läpi ja inkivääristä saattaa jäädä hieman ”tulinen” jälkimaku. Kokeile! Saatat yllättyä yhtä paljon kuin itse yllätyin; tämähän on hyvää! Ja tätä täytyy saada lisää ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.