Kylmää ja kirkasta perunasalaattia, mums! Äärimmäisen hyvä, mutta hieman harvinaisempi kesäherkku. Perunaa kun on hiukan pidettävä silmällä, vaikka en totaalikieltäytyjä olekaan. Voi nauttia sellaisenaan tai fetalla ryyditettynä. Toimii hyvin ihan itsekseen, mutta myös jauhelihapihvien ja raakamakkaroiden sivullisena.
KESÄN KIRKAS PERUNASALAATTI (3 annosta)
- ~0,5 kg uusia perunoita keitettynä ja kylmänä
- nippu tuoreita retiisejä (kevään TehoPaleo30 -osallistujille tiedoksi, että tämä oli se mun haastekasvis, parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;))
- 1/2 – 1 punasipuli
- 1 rkl pieniä kapriksia
- ruohosipulia
- (fetajuustoa)
Kastike
- ~1 dl oliiviöljyä
- 1 tl Dijon -sinappia
- 1 rkl vaaleaa viinietikkaa (valkoviini- tai vaalea balsamiviinietikka)
- sopivasti raakahunajaa
- ~1 tl himalajansuolaa
- mustapippurirouhetta
Pilko perunat, viipaloi retiisit ja punasipuli. Kaikki kippoon, kaprikset ja valmiiksi vatkattu kastike sekaan. Kääntele kastike varovasti joka kolkkaan tekemättä perunoista muusia. Pilko mukaan ruohosipuli (tai kevätsipulin varret) ja kääntele vielä kerran. Anna maustua kylmässä. Tämä on niitä salaatteja, jotka vain paranevat vanhetessaan. Ennen tarjoilua kuutioi mukaan tarvittaessa fetajuusto. Toimii ilmankin. Tarvittaessa voi myös ripotella päälle sormisuolaa.
Ja mitä olisi kesä ilman vohveleita?! Paleoliittisia tuplasuklaavohveleita ja vaniljanmakuista vatkattua kookoskermaa? Viipaloidut banaanitkin pääsivät sivuosaan.
TUPLASUKLAAVOHVELIT (3,5 vohvelia)
- 3,5 dl mantelijauhoja
- 3/4 dl kookosmaitoa tai -kermaa
- 2 kananmunaa
- 2 reilua rkl raakakaakaojauhetta
- 1 rkl vaahterasiirappia tai raakahunajaa
- 1/2 – 1 tl aitovaniljajauhetta
- 1/2 tl leivinjauhetta
- hieman himalajansuolaa ja ceyloninkanelia
- 1-2 riviä pilkottua tummaa suklaata (esim. Fazerin Premium leivontasuklaa)
- voita tai kookosöljyä paistamiseen
Vatkaa munat isohkossa kipossa. Lisää mukaan kookosmaito/-kerma ja käyttämäsi makeutusaine. Vatkaa taas tasaiseksi. Lisää mantelijauhot ja jatka vatkausta. Taisin käyttää sähkövatkainta ;). Lisää kaakaojauhe ja leivinjauhe. Vatkaa! Nämä voi myös sekoittaa yhteen ennen taikinaan kippaamista. Lopuksi suola, vaniljajauhe ja kaneli. Ja viimeistä kertaa taikinan vatkausta.
Pilko tumma suklaa veitsellä ja kääntele lusikalla mukaan taikinaan.
Paista kuumalla vohveliraudalla kypsiksi. Raudan voitelin kirnuvoilla, mutta kookosöljykin käynee mainiosti.
Nauti lämpinä kera kookoskerman ja muiden tarpeellisten lisukkeiden. Tavara on tuhtia! Yhden vohvelin syöminen käy jo työstä. Onneksi toimivat hyvin myös jälkeenpäin pannulla lämmitettyinä. Resepti lainattu PaleOMG:n sivuilta.
Voi kun näitä kaunokaisia olisi ollut vohvelipäivänä saatavilla! Kelpasivat kyllä mainiosti sellaisenaankin; lakat, hillat, suomuuraimet, valokit, lintit tai miksi kukin nyt näitä soiden oranssinkellertäviä kuningatarmarjoja kutsuukin =)