Makeat herkut, Reseptit, SEMIPALEO, TÄYSPALEO
Comments 2

Porkkanakakkua kahdella tapaa

”Porkkanakaaaak-ku, se muistoihin jäi; porkkanakaaaak-ku, sinä sydämeeni jäit.”. Näin! Tämä versio J.Karjalaisen Ankkurinapista on tänään täyttänyt pään. Se lienee melko selvä merkki siitä, että on vihdoin aika tuuppasta mehevän porkkanakakun reseptiä ihmisten ilmoille.

Mieli teki otsikoida postaus paleoporkkanakakuksi, mutta en tohtinut. Joku ääripaleoisti olisi kuitenkin käynyt kimppuuni ja syyttänyt virheellisen tiedon levittämisestä. Vaikka sikäli tuo otsikointi olisi osunut oikeaan, että itse kakku on kuin onkin ihan täyttä paleota. Kuorrute tällä kertaa ei. Koska halusin pelata varman päälle ja leipoa näin ensimmäisellä kerralla aika aidon porkkanakakun.

Ensi kerralla voinee jo säveltää kookoskerman kera kuorrutteessakin. Sillä tuskin onnistuu tätä kakkua pahemmin pilaamaan. Se nimittäin taistelee tiukasti Paleokeittiön parhaimman kakun tittelistä yhdessä bataattibrownieden ja kahden tonnin tuplasuklaakakun kanssa. Itse asiassa porkkanakakusta oli alkuun tulossa kahden tonnin bileiden kruunu, mutta tuplasuklaakakku tuntui lopulta juhlavammalta vaihtoehdolta. Molemmat hyviä kuitenkin! Erilaisia, samanlaisia ja maistuvia!

Yhtäläisyyksiä suklaakakkuun löytyy kakun koosta, sillä tämäkin on ”yhden hengen” minikakku. Mutta koska käytin tällä kertaa hieman isompaa vuokaa, niin leipomukset eivät jääneetkään vain yhteen kakkuun vaan yhteen kakkuun ja muutamaan leivokseen. Kuvissa leivoksia näkyy kolme, mutta en nyt enää muista tuliko niitä yksi tai kaksi enemmän. Saattaa nimittäin olla, että jokunen tuli tuhottua ennen kuin ehti kameraa esiin kaivaa =D

PORKKANAKAKKUA KAHDELLA TAPAA (G,M,S)

Taikinan kuiva-aineet

 • 3,75 dl mantelijauhoja
 • 3 rkl CocoVin kookosjauhoja
 • 2 tl luomu apple pie -mausteseosta (tai piparkakkumaustetta tai sopivassa suhteessa kanelia, inkiväärijauhetta ja hitunen muskottipähkinää)
 • 3/4 tl ruokasoodaa
 • hieman laatusuolaa
 • (vaniljajauhetta tai -rouhetta)

Taikinan muut ainekset

 • 3 munaa
 • 3 rkl CocoVin kookosöljyä
 • 1 pienen tai puolikkaan isomman luomuappelsiinin mehu ja kuori
 • ~5 dl porkkanaraastetta
 • vajaa desi kookoshiutaleita
 • vajaa desi manteli- tai hasselpähkinärouhetta
 • 8-10 kpl tuoreita taateleita
 1. Vuoraa ~26 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sudi ainakin reunat kookosöljyllä ja lämmitä uuni 175 asteeseen.
 2. Kuori ja raasta porkkanat.
 3. Sekoita kuiva-aineet keskenään isohkossa kulhossa.
 4. Poista taateleista kivet. Laita rouheasti pilkotut taatelit, raastettu appelsiininkuori sekä -mehu ja kookosöljy toiseen kulhoon. Aja tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
 5. Tee kuiva-aineiden keskelle syvennys, johon rikot kananmunat ja lisäät taatelimassan. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi.
 6. Lisää taikinaan porkkanaraaste, kookoshiutaleet ja manteli-/pähkinärouhe. Sekoita tasaiseksi.
 7. Painele taikina irtopohjavuokaan (ks. kuva) ja kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.
 8. Anna jäähtyä ja ”leikkaa” pohjasta kolme, ~10 cm halkaisijaltaan olevaa pyöreää levyä kakkua varten. Painele jäljelle jääneestä kakkupohjasta sopivan kokoisia pohjia leivoksia varten. Itse annoin kakun seistä viileäkaapissa yön yli ennen vuoasta irroittamista. Suosittelen, sillä siinä ehtii kakku myös makustua kivasti.

Kakkupohja on siis gluteeniton ja maidoton, eikä sisällä lisättyä sokeria. Kakun makeus tulee tuoreista taateleista. Jos tuntuu, ettei makeus riitä, niin kakkutaikinaan voi myös lisätä vaahterasiirappia taateleita täydentämään.

Mutta kuorrute olikin tällä kertaa sitten eri juttu. Eli tein tämän täyspaleoliittisen kakun päälle ja väliin aika perinteisen, mutta kuitenkin himpun paleoystävällisemmän tuorejuustotäytteen.

Kuorrute/täyte

 • 1 prk mascarpone -juustoa
 • ~3 ruokalusikallista huoneenlämpöistä kirkastettua voita eli gheetä (myös suolaton meijerivoi ok)
 • vaniljajauhetta maun mukaan
 • ~1-2 rkl vaahterasiirappia
 • ~3 rkl appelsiinimehua
 • raastettua appelsiininkuorta
 1. Notkista kirkastettu voi sähkövatkaimella.
 2. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa massa ilmavaksi ja tasaiseksi.
 3. Lisää loput ainekset ja vatkaa kevyesti tasaiseksi.

Jos kuorrute tuntuu turhan löysältä, niin anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa ennen kuin kokoat kakun. Laita kuorrutetta minikakakun väleihin ja päällystä kakku. Pursota kuorrutetta myös leivosten päälle. Viimeistele kakku ja leivokset porkkanasiivuilla, CocoVin mehiläisen siitepölyllä, manteli-/hasselpähkinä rouheella ja saksanpähkinöillä. Säilytä viileässä ja syö pois!

Makoisia hetkiä mausteisen porkkanakakun parissa!

2 Comments

 1. Susanna P. says

  Vaikuttaa hurrrjan herkulliselta! Luultavasti pakko kokeilla tätä omien synttäreiden kunniaksi ensi viikolla. Paljonko annoksia tuosta kakusta on syytä odottaa tulevan?

  • Moikka Susanna! No tämä on tosiaan sellainen ”yhden hengen minikakku”, jonka halkaisija ~10 cm ja korkeutta suurin piirtein saman verran. Mutta kyllä tosta varmaan kaksi syö. Kun laskee leivokset päälle ;D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.