Kampanjat, Tuotekatsaukset, Uutiset
Jätä kommentti

Thomas Rode Andersen: FUNCTIONAL TRAINING kampanjahintaan Paleokaupassa

Kuka muistaa vielä Mr. Paleon? Lempinimihän kuuluu tanskalaiselle Michelin -kokille ja paleogurulle nimeltä Thomas Rode Andersen. Kyseinen herra on myös vastuussa reilu vuosi sitten julkaistusta, paleokansan suosioon nousseesta Paleokeittokirjasta.

Minä muistan Thomaksen oikein hyvin. Monestakin eri syystä, mutta erityisesti siksi, että pääsin tapaamaan häntä one-to-one viime syksynä Helsingin kirjamessujen yhteydessä. Elämässä ei ole ehkä mitään niin hienoa kuin tavata yhtenevin ajatuksin varustettu hengenheimolainen! Meitä yhdistää paitsi paleo ja kokkaaminen (hieman eri luokissa tosin painitaan ;)), niin myös rakkaus toiminnalliseen harjoitteluun sekä lajiin nimeltä crossfit.

Kaikki eivät ehkä tiedäkään, että olen harjoittanut ammattiani viimeiset seitsemän vuotta hyvinvointivalmentajana paitsi paleovalmentaja, niin myös crossfit -tyyppisen toiminnallisen harjoittelun valmentajana. Omat treenini olen tässä elämässä valitettavasti jo treenannut, ja joutunut vamman vuoksi luopumaan rakkaasta harrastuksestani, mutta onnekseni olen saanut auttaa edelleen muita panostamaan terveyteen ja hyvinvointiin paleon ja toiminnallisen harjoittelun avulla. Lucky me! :)

No mutta, mennäänpä itse asiaan eli mulla on ilouutisia kaikille Thomaksen, paleon ja toiminnallisen harjoittelun ystäville! Atena kustannus on nimittäin ihan hiljattain julkaissut Thomakselta (ja apujoukoilta) uuden kirjan selvällä suomenkielellä! Kirja kantaa nimeä FUNCTIONAL TRAINING ja sen saa edulliseen kampanjahintaan nyt myös Paleokaupasta! (Aiheesta enemmän postauksen lopussa.)

Sain kunnian tutustua tuohon, silloin aivan uunituoreeseen kirjaan jo viime vuonna Thomaksen tavatessani ja täytyy sanoa, että harmitus oli aika suuri kun yritin sitä tanskaksi tavata. Nyt ei tarvitse enää harmitella! Ja olenkin lukenut Atenalta saamani arvostelukappaleen viime päivinä orjallisesti sivu sivulta, kannesta kanteen.

Jos Paleokeittokirja oli puhtaasti paleoon keskittyvä ja ensisijaisesti keittokirja, niin Functional training tarjoaa kokonaisvaltaisemman infopaketin kattaen sekä paleon perusteet ja ruokaohjeita, että toiminnallisen harjoittelun perusteet harjoitusliikeohjein ja harjoitusohjelmineen.

Kirja jakaantuu kolmeen isompaan aihealueeseen…

  • paleon ja toiminnallisen harjoittelun perusteet
  • ruokaohjeet
  • toiminnallinen harjoittelu

Elimistölle mieluisin polttoaine on rasva. Perimämme ansiosta elimistömme on tehokas rasvanpolttokoneisto, ja sopivalla ravitsemuksella geneettistä perimäänsä voi hyödyntää.

Perusteissa/johdannossa Thomas käy läpi treenaamiseen ja ruokavalioon (paleoon) liittyviä perusasioita, jotka jokaisen itseään rakastavan ihmisen tulisi, ei vain tietää, vaan ymmärtää. Pidän Thomaksen tavasta ilmaista itseään erityisesti siksi, että hän osaa pysyttäytyä nimenomaan perusasioissa ja kertoo ne selkeästi omaan napakkaan tyyliinsä. Tietoa on riittävästi juuri perusjamppaa ajatellen. Jokaisen ei tarvitse omata valmentajan tietoja. Liika informaatio vain sekoittaa pään, kuten olen tässä vuosien valmennustyössä saanut todeta. Ne todella tärkeät ja kokonaisuuden kannalta olennaiset asiat hukkuvat herkästi nippelitiedon alle, joka on ehkä kiva tietää, mutta jolla ei kokonaisuuden ja toteutuksen kannalta ole suurtakaan merkitystä. Keep it simple ja keskity tekemiseen ovat edelleen lopputuloksen ja mielekkään toteutuksen kannalta parhaita ohjenuoria.

Erityisesti pidin tässä osiossa siitä, kuinka Thomas käsittelee rasvapolttoisen ja hiilihydraattipolttoisen elimistön eroja. Jos aihe ei ole sinulle vielä tuttu, niin suosittelen tutustumaan.

Reseptiosiossa Thomas on selvästi ottanut onkeen Paleokeittokirjasta saamastaan palautteesta. Vaikka annoskuvat ovat edelleen ravintola-annosten tasoa, niin ohjeet ovat kuitenkin yksinkertaisempia. Ja tällä kertaa Thomas on myös pidäyttäytynyt reseptien osalta pilkkua myöten puhtaassa paleossa. Ei enää Skyriä tai muita maitotuotteita! :D Itse ymmärsin Paleokeittokirjan paleoystävällisen lähestymistavan, mutta monille paleofaneille siinä oli liikaa purtavaa.

Reseptit on jaoteltu kompaktisti…

  • munakkaisiin
  • salaatteihin
  • liharuokiin
  • lisukkeisiin

Nykyisin fyysinen aktiivisuus on minulle mahdollisuus ja rasitan kehoani omasta halustani, koska se on minusta mahtavaa ja koska se on minulle hyväksi.

Toiminnallisen harjoittelun osio oli itselleni mielenkiintoisin. Vaikka asia on sydänjuuria myöten tuttua, niin oli kiva tutustua Thomaksen ja tiimin lähestymistapaan ja ajatuksiin tarkemmin. Myös treeniasioissa ajatuksemme kohtaavat, vaikka oma lähestymistapani on tässä vuosien, omien ja valmennuskokemusten myötä muuttunut lempeämmäksi. Crossfit on vähitellen kehittynyt suuntaan, joka ei ole itselleni enää mieluinen. Katson kuuluvani siihen vanhaan, hyvään CF- koulukuntaan, jossa mennään näyttävyydestä tinkien tekniikka edellä ja liikutaan aidosti inhimillisissä tavoitteissa.

Kirjan harjoitteluosiosta löytyy kattavasti kuvitettua ja selitettyä tietoa sekä lihaskuntoharjoittelusta, että kestävyysharjoittelusta. Lihaskuntoharjoitteluosiossa esitellään perustreeniliikkeitä päälihasryhmittäin tyyliin jalkojen ja ylävastalon etu- ja takaosaan, keskivartaloon sekä kimmoisuuteen painottuvat harjoitusliikkeet. Kestävyysharjoittelun osalta käydään myös läpi tavoitteisiin sopivia harjoitusliikkeitä ja metodeita.

Harjoitteluosion lopusta löytyy vielä yksinkertaisia, kuvitettuja harjoitusohjelmia eri tasoisille harjoittelijoille – aloittelijoille, harjaantuneille ja edistyneille. Mukana on simppeleiden kehonpainoliikkeiden ohella hyvinkin vaativia harjoitusohjelmia, joissa hyödynnetään mm. voimistelurenkaita ja kiipeilyköysiä. Jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle löytyy varmasti jotakin; tehokkaita treeniohjelmia erilaisiin tilanteisiin, niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin.

Mikä kirjassa on parhainta? Tietysti se, että yksistä kansista löytyvät kaikki omat mielenkiinnon kohteet – paleoon keskittyvä ruokavalio, kokkaus ja toiminnallinen harjoittelu selkeästi ja sopivan laajasti/yksinkertaisesti esitettynä. Voin käsi sydämellä allekirjoittaa kaikki kirjassa esitetyt asiat, vaikka tietyin kohdin oma painotukseni on hieman eri. Lisäksi pidän kirjan laadukkaasta ulkoasusta. Kuvia on paljon ja ne ovat laadukkaita, annokset kauniita ja mies komea ;). Tykkään myös kirjoista, jotka ovat kirjan kokoisia ja joissa on kovat kannet sekä kiiltävät sivut.

Jos jotain kritiikkiä pitäisi antaa, niin se tulee pikkuasioista, joilla vaan on jostain syystä taipumus ärsyttää :D. Joillekin termeille olisi mielestäni löytynyt paremmat suomenkieliset vastineet (ainakin näin ammatillisesta näkökulmasta) ja sanan ”treeni” käyttö tökkii. Arkikielessä ”treenit” on ihan ok, mutta tämän tasoisessa kirjallisessa tuotoksessa lukisin mieluummin harjoittelusta kuin treeneistä.

Kenelle suosittelisin Functional training -kirjaa? Kirjaa voin suositella kaikille ruokavalion ja yksinkertaisen, mutta tehokkaan liikunnan avulla oman hyvinvointinsa parantamisesta kiinnostuneille. Enkä yhtään pistäisi pahaksi, jos omat valmennettavatkin kirjan lukisivat ;)

Best for last! Paleokauppa on nimittäin kesätauon jälkeen jälleen auki! Toivottavasti saamme sinne omien palveluidenji ohella paljon hyviä, Paleokeittiön lukijoita hyödyttäviä kamppiksia. Nyt sinulla on ainakin syyskuun loppuun saakka mahdollisuus hankkia Thomas Rode Andersenin Functional training -kirja Paleokaupasta hienolla 25%:n alennuksella hintaan 24,50 € (+ toim.kulut 3,50 €, ovh. 33 €)! Joten klik klik, kohti Paleokauppaa! :)

Paleokauppa

Antoisia lukuhetkiä ja toiminnallisia treenejä Sinunkin syksyysi!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.