Terveempää ruokaa hyvällä maulla – 33% OFF! Paleokeittiön pimeä viikonloppu starttaa putiikissa perjantaina 26.11. ja kestää aina sunnuntain loppuun asti.
Kampanja koskee Paleokeittiön Parhaat 100 ONLINE -palvelua, jossa sinulle avautuu peräti 110 kaikkien aikojen suosituinta ruokaohjetta alle 20 sentillä/resepti sekä aivan uunituoretta, tällä viikolla julkaistua Paleokeittiön Parhaat 25 -reseptivihkosta, jossa 25 suosituinta reseptiä ladattavana pdf-tiedostona.
Parhaat 25 -reseptivihkosen voit lunastaa pimeään hintaan käyttämällä alennuskoodia BLKwknd21. Parhaat 100 ONLINE -alennus on laskettu valmiiksi – riittää kun käyt vain poimimassa sen ostoskoriin perjantain ja sunnuntain välisenä aikana.
Juhannuksena nautitaan Suomen suvesta, raikkaista salaateista, uuden sadon perunoista sekä vastakypsyneistä mansikoista. Ja herkutellaan – grillissä kypsennetyillä hampurilaisilla, hodareilla sekä viilennystä tarjoavilla jäätelöillä ja mehukkailla mocktaileilla. Poimi terveemmät kesäherkut Paleokeittiöstä!
Juhannus kuuluu eittämättä suomalaisten suurimpiin ja odotetuimpiin ruokajuhliin. Silloin ei vaakaan tuijoteta, eikä lasiin syljetä.
Paitsi jos on pakko – ruokarajoitteet eivät aina ole oma valinta. Onneksi on kesä ja hiljalleen startannut kotimainen satokausi, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia myös terveempään kesäherkutteluun.
Jokaisella lienee omat juhannusherkkunsa ja muut yöttömän yön perinteet. Vaihtelu virkistää – joskus on kiva kokeilla jotain ihan muuta.
Siksipä kokosin juhannukseen ja kesään passaavat Paleokeittiön reseptit yhteen – inspiraatioksi ja käytännön apuvälineiksi. Selaa, poimi parhaat tai sovella omien mieltymysten mukaan
Salaattia juhannusaterian alkuun sekä sivuun – tai kesäpäivän pääateriaksi
Kevyet, enemmän tai vähemmän vihreät salaatit kuuluvat kesään.
Siinä missä kotimainen tomaatti ja kurkku tarjoavat vankan perustan, tuovat tuoreet marjat sekä hedelmät salaatteihin raikkautta ja mukavaa makeutta. Sekaan sopii sujauttaa helppoja leikkeleitä, savulohta tai kesän pehmeitä juustoja -mozzarellaa, fetaa ja vuohenjuustoa. Lisää makua ja nättiä ulkonäköä salaateille antavat kaikenlaiset yrtit.
Uudet perunat maistuvat sellaisenaan sekä salaatissa
Ei tule kesää – ilman kesäperunaa.
Perunaa ei paljon Paleokeittiössä näy – paitsi kesällä ja erityisesti juhannuspöydässä. Koska sinne, jos minne se Suomen suvessa kuuluu. Peruna kun on kesällä parhaimmillaan – vasta maasta nostettuna, pestynä ja pikaisesti kiehautettuna kerä tillin ja kirnutun voinokareen.
Hampurilaista, hodaria, cocktail -palaa ja muuta suolaista pikkupurtavaa
Ilman näitä herkkuja ei tarvitse terveempää ruokavaliota noudattavat koko kesää kärvistellä. Burgereiden pullat on helppo korvata bataatilla tai portobellolla. Hodarit ja fajitat kietoutuvat kevyesti salaatinlehteen.
Grilli kuuluu suomalaiseen suveen kuin raekuuro juhannuspäivään tai inisevät itikat tyyneen järvimaisemaan. Hiiligrilli antaa kesäherkuille aivan oman vivahteen – sipauksen savuisuutta ja pienesti palanutta pintaa.
Harmillisesti ovat Paleokeittiön grillireseptit jääneet vähiin – ei grilliä, ei grillausreseptejä. Mutta joskus olen päässyt vieraisiin pihoihin grillin antimista nautiskelemaan.
Kotimaisista avomaan mansikoita kesä vasta alkaa! Mansikka taipuu moneen – menee salaateissa, kesäkakuissa ja muissa makeissa jälkkäreissä. Parasta kuitenkin auringonlämpöisenä suoraan puskasta syötynä.
Mutta ei vaan mansikkaa. Kotimaan marjojen rinnalla kesäpäivän jälkkäriin kontrastia tuovat eksoottiset hedelmät sekä yrtit – minttu ja sitruunamelissa.
Jäätelö on helppo kesäherkku, joka maistuu kaikille – myös itse terveellisemmistä raaka-aineista pyöräytettynä.
Ei kotitekoinen terveysjäde kaupan pakastealtaasta poimittua kermatötteröä vastaa, mutta saattaa yllättää kesävieraat positiivisesti. Kokeile ice creamin sijaan nopeasti syntyvää nice creamia!
Kuplajuoma kuuluu kesään – holittomana tai -holillisena
Myös nestetasapainoon kannattaa kesällä panostaa – Suomen kesä, ja etenkin juhannus on tunnetusti pitkä ja pirun kuuma.
Apu niin arki- kuin juhlahetkienkin juomatarjoiluun löytyy maustetuista kuplajuomista – alkoholilla tai ilman. Samaa makupohjaa voi mainiosti käyttää sekä kesän cocktaileihin, että maistuviin mocktaileihin – kätevää.
Varhaiskaali on alkukesän mainio kausiherkku, jota ei kannata missata. Nopea arkiruoka syntyy pannulla pikaisesti paistetusta jauhelihasta, varhaiskaalista sekä fenkolista. Simppeliä ja yksinkertaisesti hyvää – rehti suomiruoka rokkaa!
Piti tähän väliin keväistä paellaa Paleokeittiön tapaan postata, mutta muutos suunnitelmiin. Koska tämä maukas kausiherkku on parhaimmillaan juuri nyt – eikä kausi kauan kestä.
Kyse on kaalista. Ei tiiviistä, valkoisesta varastokaalista vaan mehukkaasta, vihertävästä varhaiskaalista, joka kypsyy hetkessä. On herkullista myös kypsentämättömänä, esimerkiksi perinteisen kaaliraastesalaatin raaka-aineena tai eksoottisemmassa coleslaw’ssa punakaalin paikalla.
Inspiraation varhaiskaalipaistokselle tarjosi PaleokokkienRiitta, joka oli laittanut varhaista kaalia pannulle muiden kasvisten kaveriksi. Minä päädin täydentämään paistosta jauhelihalla ja fenkolilla, joka passaa autoimmuunipaleolle Riitan suosimia koisokasveja paremmin.
Fenkoli ei paistoksesta maullisesti silmille hyöki, mutta antaa pelkkää kaalia monipuolisemmin ravinteita.
Esimerkiksi natriumia ja kaliumia saa fenkolista kaaliin verraten tuplaten, A-vitamiinia ja beetakaroteenia kymmenkertaisesti.
Niitähän tässä on nyt proteiinin ohella kuukauden päivät tankattu – ravinto-aineita, kaikenlaisista kasviksista ja purnukoistakin. Ei tässä vielä täysin terveen kirjoissa olla, mutta olo on monellakin osa-alueella huomattavasti kuukauden takaista terveempi. Voin suositella – tankkaus- ja puhdistuskuuriksi täysin terveillekin.
Olen aina yhtä ällistynyt, kuinka paljon voimme omaan oloon, jopa sairauksiin elintavoilla ja sillä, mitä suuhun pistämme vaikuttaa. Näin yhä, vaikka takana on jo melkoisen monta kevätsiivousta ja paluuta puhtaalle paleolle.
Autoimmuuniprotokollan osalta kokeilu on ensimmäinen – kannattava, eikä loppujen lopuksi edes kovin hankala.
Ihan hirvittävän moni voi tänä päivänä huonosti. Autoimmuuni- ja tulehduksellisia sairauksia sairastavien määrä sen kun kasvaa vuosi vuodelta – etenkin nuorten ikäluokassa. Uskoinko joku vähemmän kaunis päivä kuuluvani tähän joukkoon?
Ikä alkaa pikkuhiljaa painaa, mutta perusterveellistä elämää elävänä täytyy todeta, että en. Samaan hengenvetoon täytyy vielä täydentää, että ei vaan se ruoka, liikunta, uni ja stressitön elämäntapa – kyse on usein monen tekijän summasta. Geeneilläkin on omat koodinsa kisassa.
Meillä on nykypäivänä kaikki mahdollisuudet olla terveempiä ja voida paremmin kuin koskaan aiemmin! MIKSI sitten olemme sairaampia ja voimme huonommin kuin koskaan ennen?!
Suosikkisanontani, jonka ymmärtää tai ei ymmärrä. Harva myöskään tietää, kuinka hyvin voisi voida. Omaan olotilaan tottuu – kaikki on hyvin, mutta voisi olla paremmin. Jos on ikänsä syönyt kaupan kasvatettua kuralohta, ei voi tietää, miltä aito, vapaana kirkkaissa vesissä vaeltanut villilohi maistuu – parhaan määrittää tähänastinen paras.
Palataanpa saarnastuolista takaisin varhaiskaalipaistokseen.
Taas näitä mössöruokia, totesi äitini. Kyllä, koska mössöruoat useimmiten ovat helppoja ja nopeita valmistaa, niitä syntyy kerralla isompikin määrä ja ovat helposti varastoitavissa sekä lämmitettävissä. Tiskiäkin syntyy vähemmän – ekologista.
Eivät ehkä ole kaikkein kuvauksellisempia annoksia, mutta herkullisia ovat.
Varhaiskaali-jauhelihapaistos oli itselleni myös oiva muistutus siitä, kuinka hyvää simppeli, vain kourallisen raaka-aineita sisältävä ruoka voi olla. Tämä tahtoo kokkaus- ja kokeiluinnossa joskus unohtua – vain pippurilla ja suolalla maustettu rehellisesti suomalainen ruoka rokkaa.
(~1 dl kookosmaitoa + vettä kermaiseen paistokseen)
Esivalmistele; silppua sipuli, suikaloi kaali ja fenkoli.
Kuullota sipuli rasvassa pannulla. Lisää sipulin joukkoon jauheliha. Ruskista, mausta suolalla sekä mustapippurirouheella ja siirrä sivuun.
Lisää pannulle paistorasvaa. Kuullota fenkoli lähes kypsäksi. Lisää kaali ja jatka kuullottamista, kunnes kaali muuttuu ”läpikuultavaksi ja on sopivan pehmeää. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella tarvittaessa.
Palauta kypsä jauheliha-sipuliseos kaalin ja fenkolin seuraksi pannulle. Sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita.
💡 Kokeile myös kermaista kaali-jauhelihapaistosta lisäämällä valmiiseen paistokseen kookoskermaa.Toimii erityisen hyvin seuraavan päivän lämmitetyssä versiossa.
ℹ️ Tämä resepti on AIP hyväksytty. Korvaa tarvittaessa kookosöljy sopivalla paistorasvalla ja kookosmaito lehmänkermalla.
Uudet reseptit sähköpostiin?
Prosessoidaan
Onnistui! Saat tiedon seuraavasta reseptistu00e4 su00e4hku00f6postiisi.
Whoops! Jotain meni pieleen. Lataa sivu ja yritu00e4 uudelleen, ole hyvu00e4.
Etsitkö helppoa ja nopeaa arkiruokaa, jossa mukana maku? Vastaus löytyy marokkolaisittain maustetusta jauhelihapannusta, jonka helppous ja nopeus piilevät arkisen jauhelihan lisäksi valmiissa kukkakaaliriisissä sekä raastetussa porkkanassa. Makupuolesta vastuun kantavat marokkolainen mausteseos kera sitruunanraikkaan jogurttikastikkeen.
Aika kiitää – kesä tuli ennen kuin ehti ”kissaa” sanoa. Tai itse asiassa ei – aika monta ”kissaa” ehdin ennen tätä kesäkuun aurinkoista päivää hokea.
Syy yht’äkkiseen kesäheräämiseen löytyy tästä ja toisestakin julkaisua odottavasta reseptistä. Ne kun on kokattu varastokasvisten varassa kevättalven lumien vielä maassa maatessa.
Hoidetaanpa nämä alta pois, jotta päästään toisenlaisiin tunnelmiin.
Aina vähän harmittaa kun reseptit jäävät pidemmäksi aikaa luonnoksiin makaamaan. Koska ei vaan kykene enää yksityiskohtia ja fiiliksiä muistamaan. En aio edes yrittää – viime kuukaudet tuntuvat vuosien takaisilta.
Kevät on kulunut omaa napaa tuijotellessa – kadonnutta terveyttä etsiessä. Parempaan päin matkataan – ultraterveellisen ruoan ja aikamoisen lisäravinnearsenaalin kanssa.
Jos autoimmuunipaleo kiinnostaa, niin kannattaa pysyä Paleokeittiössä
– infoa ja reseptejä tulossa.
Ehkä valmennustakin halukkaille luvassa.
Sen verran on marokkolaisittain maustetusta jauhelihapannusta muistikuvaa, että hyvää ja etenkin helppoa arkiruokaa on. Koska jauheliha ja valmiiksi ”raastettu” kukkakaaliriisi. Raastettu porkkanakin pehmenee pannulla pikaisesti.
Makua pannuun pannaan marokkolaiseen tapaan monesta mausteesta. Mutta yhdelläkin pärjää – jos poimii sen valmiina sekoituksena marketin maustehyllystä.
Raaka-ainelista näyttää nälkävuoden mittaiselta, mutta aika yksinkertaisten perusasioiden ja -ainesten äärellä ollaan.
Oikoa voi mausteseoksen lisäksi paahdetuista mantelilastuista ja marokkolaista makumaailmaa tukevista aprikooseista, mutta jogurttikastikkeesta ei kannata tinkiä – paitsi jos on pakko. Tasapainottaa ja raikastaa mukavasti muutoin itämaisten mausteiden tuomaa tunkkaisuutta ja jauhelihan raskautta. Eikä tuo oikeastaan muuta vaadi kuin muutaman minuutin sekoittelun.
MAROKKOLAISITTAIN MAUSTETTU JAUHELIHAPANNU
3 – 4 annosta
Sitruunainen jogurttikastike
3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori raastettuna
1 tl juoksevaa hunajaa
~½ tl suolaa
rouhittuamustapippuria
Mausteseos
3 tl juustokuminaa
3 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl savupaprikaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
½-1 tl chilihiutaleita
(cayennepippuria)
Jauheliha-kukkakaalipannu
kirkastettua voita tai muuta rasvaa/öljyä kuullottamiseen
1 sipuli silputtuna
400 g jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä rutistettuna
2-3 porkkanaa karkeasti raastettuna
300 g valmista kukkakaaliriisiä/-murua(tai kokonaista paloiteltuna ja murustettuna)
tuoretta persiljaa
suolaa ja rouhittuamustapippuria
Tarjoiluun
paahdettuja mantelilastuja
rusinoita tai pehmeitä kuivattuja aprikooseja
sitruunaista jogurttikastiketta(ohje yllä)
tuoretta persiljaa
Valmista jogurttikastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Jätä jääkaappiin maustumaan.
Valmista mausteseos mittaamalla kaikki mausteet valmiiksi pieneen astiaan tai lautaselle.
Esivalmistele kasvikset. Silppua sipuli, kuori valkosipulit ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Jos käytät kokonaista kukkakaalia, niin raasta muruksi tai paloittele ja hienonna tehosekoittimessa pulsettamalla.
Aloita pannun valmistus kuulottamalla mausteseosta rasvassa isohkossa pannussa tai kasarissa muutamia minuutteja sekoitellen.
Lisää silputtu sipuli ja jatka kuullottamista.
Lisää mukaan jauheliha. Ruskista.
Rutista sekaan valkosipulin kynnet. Jatka kypsennystä hetken aikaa. Mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.
Lisää raastettu porkkana. Anna kypsyä hetken aikaa sekoitellen ennen kuin lisäät kukkakaaliriisin. Kypsennä ~10 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai muita mausteita.
Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon silputtu persilja.
Tarjoile kera sitruunaisen jogurttikastikkeen, paahdettujen mantelilastujen, rusinoiden tai kuivatun aprikoosin sekä silputun persiljan.
💡 Jos haluat päästä vieläkin helpommalla ja nopeammin, niin korvaa maustesseos valmiilla ras el hanout -maustesekoituksella.
💡 Kaipaatko hieman tulisuutta? Lisää ripaus cayennepippuria.
💡 Eksoottisempi pannu? Korvaa persilja tuoreella mintulla tai korianterilla.
ℹ️ Täyspaleo- tai maidoton ruokavalio? Korvaa turkkilainen jogurtti kookosjogurtilla tai jätä jogurttikastike pois ja rutista päälle hieman sitruunamehua.
ℹ️ AIP ruokavalio? Jätä jogurttikastike pois ja rutista päälle hieman sitruunamehua. Korvaa mausteseos seoksella, jossa1 tl jauhettua inkivääriä, 1 tl kurkumaa ja 1 tl kanelia. Jätä myös mustapippuri pois.
Kotitekoinen remoulade on monipuolinen ja helppo klassikkokastike, joka sopii mainiosti maustamaan merellisesti täytettyjä kananmunanpuolikkaita. Pikaisesti syntyvä pikkupurtava maistuu niin arkena kuin juhlana – tarjoa vaikka pääsiäisen, vapun tai vuodenvaihteen pirteänä alkupalana.
Artikkeli on julkaistu alunperin nyt jo edesmenneellä enJOY -sivustolla. Silloin remoulademunat koristivat uuden vuoden juhlapöytää, mutta ehkä sitäkin paremmin ne passaavat pääsiäisen alkuruoaksi tai pikkupurtavaksi.
Vuosi vaihtui uuteen jo parisen viikkoa sitten, mutta palaanpa vielä hetkeksi vuodenvaihteen ruokatunnelmiin. Merelliset munanpuolikkaat eivät ehkä sinänsä ole vahvasti uuden vuoden juhlintaan liitettävä pikkupala, mutta kyllä tämä helppo ja monipuolinen klassikko istuu vallan mainiosti tähänkin tilanteeseen.
Moni mieltää klassikkoruoat tylsiksi, mutta ei klassikkoa turhaan kutsuta klassikoksi.
Erilaisilla täytteillä saa munia mukavasti modifioitua myös trendikkäämpään suuntaan. Tällä kertaa pistin kuitenkin oikein kaksin verroin klassikoksi kun täytettyjen munien toiseksi pääraaka-aineeksi valikoitui kotitekoinen remouladekastike.
Täytetyistä munanpuolikkaista monipuolisia tekevät paitsi lukemattomat täytevaihtoehdot, niin myös istuvuus melkeinpä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Toimivat yhtälailla arkena kuin juhlavammissakin kokoontumisissa – isommissa ja pienemmissä.
Meillä täytetyt munat koristavat pöytää niin jouluna, itsenäisyyspäivänä kuin pääsiäisenäkin. Ovat tuttu näky myös sunnuntain runsaammin katetussa ruokapöydässä.
Arkena eri tavoin päällystetyt munanpuolikkaat sujahtavat suuhun ihan sellaisenaan ilman sen kummempia lisäkattauksia. Runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä välipala vie nälän pienemmälläkin määrällä – ja pitää sen myös poissa pidempään.
Moni voi olla asiasta eri mieltä, mutta itse pidän sopivasti täydennettyjä munia myös mitä parhaimpana terveysruokana.
Ajatus näistä merellisistä brunssimunista lähti tällä kertaa ranskalaisesta remouladekastikkeesta. Päälle vielä kylmäsavustettua lohta, mustaa merileväkaviaaria sekä silputtua ruohosipulia, niin kokonaisuus oli kivasti koossa ja kaunista katseltavaa.
Jo pitkään päässä oli muhinut ajatus omatekoisesta remouladesta. Jostain kumman syystä olen aina hankkinut kastikkeen valmiina, vaikka sen valmistus on helppoa ja yksinkertaista. Etenkin, jos pohjana käyttää valmista majoneesia. Loppu kun on lähinnä pikkasen pilkkomista, mittaamista ja sitten vaan sekoittelua.
Remoulade -reseptejä löytyy jos jonkinlaisia. Kirjosta voidaan kuitenkin erottaa kaksi päätyyppiä – punertava ja mausteisempi kreolilainen remoulade sekä se aito ja alkuperäinen ranskalainen versio. Peruskastikkeeseen voi lisätä myös raastettua piparjuurta tai tikutettua juuriselleriä.
”Etikkainen” remoulade sopii erityisen hyvin tasapainottavaksi ja raikastavaksi kaveriksi rasvaiselle kalalle.
Mutta viihtyy yhtälailla niin lihan, kaiken kalan ja muiden merenelävien, kananmunan kuin kasvistenkin kyljessä. Toimii myös maustetun majoneesin tavoin leivällä, hodareissa ja hampurilaisissa. Testaa myös dippikastikkeena!
1 rkl ruohosipulia, tilliä tai persiljaa silputtuna
(hieman hunajaa)
Merelliset kananmunat
keitettyjä kananmunia puolitettuina
remouladekastiketta(ohje alla)
kylmäsavustettua lohta suikaleiksi leikattuna
tummaa merileväkaviaaria
silputtua ruohosipulia, tilliä tai persiljaa
Valmista remouladekastike. Pilko kaprikset, shalottisipuli ja maustekurkku pieneksi. Sekoita kaikki ainekset sopivassa kulhossa hyvin keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa maustavia aineksia (+ hunajaa).
Anna maustua jääkaapissa noin puolisen tuntia.
Kokoa kaikki ainekset munanpuolikkaiden päälle aineslistan järjestyksessä. Tarjoile mieluiten heti, mutta säilyvät tarvittaessa jonkin aikaa kauniina myös jääkaapissa.
💡 Voit valmistaa remouladekastikkeen jo edellisenä päivänä ja antaa maustua yön yli.
💡 Jos valmismajoneesi on liian etikkaista, niin lisää hieman hunajaa tasapainottamaan kokonaisuutta.
💡 Valuta pilkottu maustekurkku sekä kaprikset huolelllisesti, jotta kastikeesta ei tule liian juoksevaa – rakenteeltaan tuhdimpi kastike pysyy munien päällä mukavammin.
💡 Kokeile monikäyttöistä remouladea myös muiden kala- ja äyriäisruokien kaverina tai vaikka perunasalaatin kastikkeena. Sopii myös hodarien ja burgereiden täytteeksi tai dippikastikkeeksi. Erityisen hyvää jouluna mallas- tai saaristolaisleivän päällä kera merellisten lisukkeiden.
Ranskalaisen bistroklassikon innoittama lämmin linssisalaatti maistuu suomalaiselle helppona ja herkullisena arkiruokana. Ruokaisa raakamakkaralla täydennetty ja sinappivinaigretilla maustettu salaatti mennee parhaiten lounaasta, mutta täyttää vatsan myös päivän pääaterialla.
Linssit ovat emännälle omassa keittiössä ihan uusi juttu, joten niiden kokkaaminen jaksaa innostaa.
Täyspaleoon eivät kasvissyöjien suosimat linssit palkokasveina mahdu, mutta eivät myöskään ole raaka-aine pahimmasta päästä.
Ovat myös kelpo pikaruokaa, joiden hintakaan ei päätä huimaa.
Tällä kertaa tartuin punaisten linssien sijaan kypsennettäessä paremmin rakenteensa pitäviin mustiin belugalinsseihin. Sillä tarkoituksena ei ollut tehdä muhennosta vaan ruokaisa lämmin salaatti, johon mustat tai vihreät linssit sopivat helpommin hajoavia punaisia ja keltaisia linssejä paremmin.
Kaviaarimainen ulkonäkökin miellyttää edellä mainittuja enemmän.
Innoitus lämpimään linssisalaattiin lähti tällä kertaa ranskalaisesta bistroklassikosta, jossa sinivihreiden du Puy -linssien painikkeeksi pistetään perinteisesti savuista Kielbasa -raakamakkaraa kera sinappivinaigretin.
Aikalailla ranskalaisittain mentiin, joskin pikkasen paremmin suomalaiseen arkiruokailuun sopivin viilauksin. Kyllä tuli taas hyvää, helppoa ja kivannäköistä herkkua, jonka maukkauden salaisuus piilee salaattikastikkeessa – jälleen kerran.
Pariisilaisessa bistrossa makkaralla täydennetty linssisalaatti tarjotaan perinteisesti alkuruokana. Emännälle kelpasi ruokaisana ihan päivän pääateriaksi, mutta useimmille varmaankin täyttää vatsan parhaiten lounasaikaan.
LÄMMIN LINSSI-MAKKARASALAATTI SINAPPIKASTIKKEELLA
3 – 4 annosta
Sinappivinaigrette
½ dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl Dijon -sinappia
~½ tl suolaa
rouhttua mustapippuria
Linssi-makkarasalaatti
3 dl (250 g) mustia (beluga) tai vihreitä luomulinssejä huuhdeltuna
~2 rkl kirkastettua voita tai muuta rasvaa kuullottamiseen
2 porkkanaa pieninä kuutioina (~125-150 g)
1 pieni fenkoli pieneksi pilkottuna (~100 g)
300 g Bratwurstia tai muuta raakamakkaraa
tuoretta persiljaa
suolaa
Esivalmistele – sekoita kaikki sinappivinaigretin ainekset tasaiseksi kastikkeeksi esim. haarukalla ”vatkaten”. Pilko fenkoli ja porkkanat pieniksi ”kuutioiksi”. Kuori ja lohko sipuli neljäksi lohkoksi. Likistä kuoritut valkosipulin kynnet veitsen lappeella niin, että hieman hajoavat. Siivuta myös raakamakkara valmiiksi (jos on helposti koossa pysyvää mallia).
Huuhdo linssit ja laita kattilaan. Lisää kattilaan kylmä vesi, lohkottu sipuli, likistetyt valkosipulinkynnet, laakerinlehti sekä timjami. Mausta suolalla. Kiehauta ja jätä kiehumaan miedolla lämmöllä ~20-25 min tai kunnes linssit ovat sopivan kypsiä.
Kuullota sillä aikaa pieneksi pilkotut porkkanat ja fenkoli paistinpannulla ~10 min. Mausta ripauksella suolaa ja siirrä lautaselle odottamaan.
Paista bratwursteja siivutettuna (tai kokonaisina) samalla pannulla kunnes ovat hieman ruskistuneet pinnalta.
Kaada kypsistä linsseistä vesi pois. Poista sipulit, valkosipulit, timjaminruodot sekä laakerinlehti.
Lisää lämpimiin linsseihin sinappivinaigrette. Sekoita.
Lisää kuullotettu porkkana-fenkoliseos, paistetut makkarasiivut sekä silputtu persilja. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile lämpimänä kera tuoreen persiljan.
💡 Kaipaatko enemmän vihreää? Täydennä porkkana-fenkoliseosta kuullotuksen loppuvaiheessa pinaatilla. Vaati kypsennystä vain sen verran, että muuttuu tummemman vihreäksi ja ”sulaa” muiden kasvisten sekaan.
💡 Salaatti toimii myös seuraavana päivänä – kylmänä tai lämmittettynä. Säilyy hyvin kolme päivää suljetussa astiassa jääkaapissa.
Herkkävatsaisille lienee pieni varoituksen sana paikallaan.
Vaikka punaisten linssien kohdalla ei keho kiukutellut, niin mustien suhteen tilanne olikin toinen. Sai kaiketi vatsa tehdä vähän enemmän töitä sulatuksen suhteen, joten aivan täysin en vatsavaivoilta säästynyt.
Jokaisen ruoansulatus toimii kuitenkin yksilöllisesti, joten kannattaa kokeilla, miten oma maha kasvissyöjien kaviaariin suhtautuu.
Maistuu kukkakaali miehekkäämmällekin miehelle kun kaveriksi pannulle laitetaan herkkusienien ohella vähän voita, valkosipulia ja luraus kermaa. Nauti kukkakaali-herkkusienipaistosta lounaaksi tai lisukkeena – sellaisenaan tai raakamakkaralla täydennettynä.
Kermassa haudutettu kukkakaali-herkkusienipaistos ei ehkä ole pannu kaikkein kevyimmästä päästä, mutta eipä pakkasten paukkuessa pidä ollakaan.
Taisin jo aiemmin mainita, että talvella keho kaipaa kaiken punaisen, oranssin ja keltaisen ohella rasvaa. Kyllä se kevät keikkuen sieltä tulevi – ihan kohta. Ja kevään myötä myös kevyemmät kasvislautaset.
Pääraaka-aineita tähän täyttävään kasvispannuun tarvitaan vain pari plus yksi. Keskiössä ovat kevyt kukkakaali, ruokaisa herkkusieni sekä makuprofiiliin tasapainoa ja syvyyttä tuova sipuli. Mausteena reippaasti valkosipulia, metsäisää timjamia sekä pikkasen rautaisaa persiljaa – jotta ei ruoka ihan ruskeaksi jäisi.
Kelpaa maukas kasvispannu vaikka lounaaksi ihan sellaisenaan tai lisukkeeksi lihalle. Voisin kuvitella, että maistuisi etenkin riistaruoan kylkiäisenä.
Jos kotona istuu mies, jonka mielestä kukkakaali on yhä kaninruokaa, niin ei muuta kuin herkkusienet pannulle kera kukkakaalin valkosipulisessa voissa paistumaan ja kermassa kypsymään.
Kyllä, umamista kasvispaistosta leipäläpeen lapatessa tuli sen verran miesmäinen olo, että liitin pannun siltä istumalta Paleokeittiön äijäruokien alaheimoon.
Jos pelkkä kasvisruoka lautasella kirvoittaa kommentteja, niin pannua on helppo täydentää proteiininlähteellä. Sen kun sekoittaa valmiiseen paistokseen vaikka kypsennettyä raakamakkaraa tai rapeaa pekonia. Ainakin bratwursti toimi aivan mainiosti seuraavan päivän pääaterian rikastuttajana.
VALKOSIPULINEN KUKKAKAALI-HERKKUSIENIPAISTOS
2 – 4 annosta (lounas / lisuke)
200 g herkkusieniä viipaloituna
1 pieni sipuli silputtuna
1 pienen kukkakaalin kukinnot (400-500 g kokonaisena)
30 g (reilu 2 rkl) voita (kirkastettua)
1 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä rutistettuna
~1 tl tuoretta tai pakastettua timjamia
½ dl kermaa (lehmän-, kookos- tai muuta kasvikermaa)
suolaa ja mustapippurirouhetta (⬅️ ei AIP) maustamiseen
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
(hieman vettä tarvittaessa)
Silppua sipuli, perkaa ja pilko kukkakaali tasakokoisiksi kukinnoiksi, putsaa ja viipaloi herkkusienet.
Paista herkkusieniä keskilämmöllä isohkossa, kuivassa kasarissa kunnes ovat vetäytyneet (neste haihtunut) ja muuttuneet mukavan ruskeiksi. Lisää voi sekä oliiviöljy. Sekoita.
Lisää silputtu sipuli. Sekoita ja jatka paistamista kunnes sipuli on kuullottunut, ~5 min.
Lisää kukkakaali. Jatka paistamista kunnes kukkakaali on saanut sieltä täältä hieman väriä, ~10 min.
Lisää rutistetut valkosipulinkynnet sekä timjami. Jatka paistamista sekoitellen ~1 minuutti.
Lisää kerma. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaali on sopivan kypsää (haarukkatesti, pieni purutuntuma ok). Lisää tilkka vettä, jos paistos näyttää ”kuivalta”.
Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon tuore persilja.
Syö sellaisenaan tai käytä esim. lihan (riista) tai laatumakkaran lisukkeena.
💡 Lihaisampi pannu? Sekoita joukkoon paistettua pekonia tai viipaloitua raakamakkaraa kypsennettynä, esim. bratwurstia.
💡 Pikaisempi pannu? Esikypsennä keittämällä hetki kukkakaalia samalla kun herkkusienet kypsyvät pannulla.
💡 Kauhistuttaako kerma tai noudatatko AIP ruokavaliota? Korvaa kookosmaidolla tai -kermalla, kasvis- tai lihaliemellä.
Helpon herkullisia talvipäiviä Sinulle!
Paleokeittiön uudet reseptit sähköpostiin?
Prosessoidaan
Onnistui! Saat tiedon seuraavasta reseptistu00e4 su00e4hku00f6postiisi.
Whoops! Jotain meni pieleen. Lataa sivu ja yritu00e4 uudelleen, ole hyvu00e4.
On taas se aika vuodesta kun lautaselle lapataan hernerokkaa, suupielistä pyyhitään kermavaahtoa ja pohditaan, jotta kumpaa sinne pullan väliin pitäisi laittaa, mantelimassaa vai marjahilloa. Jospa laittaisi jotain ihan muuta? Vaikka rommilla terästettyä kirsikkahilloa ja tryffelitäytettä – laskiaispullat aikuiseen makuun.
Artikkeli on julkaistu alunperin nyt jo edesmenneellä enJOY -sivustolla. Höpinät ovat aikansa eläneet, mutta resepti on aina ajankohtainen. Tai ainakin kerran vuodessa – laskiaisena.
Parempaa ruokaa terveellä maulla! KotiGourmet -reseptit ovat Paleokeittiön tavanomaisesta ruokaideologiasta poikkeavia ruokaohjeita – erityistilanteiden harvinaista herkkua, jotka saattavat sisältää myös muita kuin terveelliseksi ravinnoksi miellettyjä aineksia.
Kyllä vaan, paastonaikaa pukkaa ja sitä ennen on otettava ilo irti elämästä. Mieluiten vielä pariin kertaan saman viikon aikana – ensin sunnuntaina ja seuraavan kerran jo heti tiistaina.
Jos vielä jäi epäselväksi, että mistä tässä oikein on kyse, niin laskiaisesta on puhe. Ja niistä pulleista laskiaispullista, joita on marketissa kaupattu jo viikkotolkulla, mutta jotka ovat vaan niin paljon parempia ”ku ite tekee”.
Perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta joskus vaihtelu virkistää. Siksipä emäntä tekaisi Team enJOYn suosiollisella avustuksella hippasen erilaista pullaa laskiaisen pyllymäkeä piristämään.
Pullat ovat toki perinteisiä, mutta välissä on jotain syntisen hyvää ja aikuiseen makuun pelkkää kermaa ja mantelimassaa paremmin istuvaa.
Ajatus rommisella kirsikkahillolla sekä suklaisella rommitryffelitäytteellä täytetyistä laskiaispullista lähti suoraan sanottuna silkasta kateudesta. Ja makeanhimosta.
Tässä ihan naapurissa, kartanoravintola Wohlsgårdissa vieteltiin nimittäin viikko sitten jälleen viini-iltaa. Itse en paikalle tällä kertaa päässyt, mutta korviini kantautui luotettavasta lähteestä huhu, että jälkiruoaksi olisi tarjoiltu suklaafondanttia kera kirsikkahillokkeen. Yam!
Suklaa ja kirsikka yhdessä menevät emännän makupaletissa kategoriaan ”taivaalliset makuparit”, ja niin kävi houkutus suureksi, että oli molemmat samaan, ajankohtaiseen pullaan pistettävä. Sekä ripaus rommia, sulaa suklaata ja kullanruskeaksi paahdettua mantelilastua päälle.
Laskiaispulla leivotaan perinteisesti tavallista kahvipullaa kookkaammaksi, mutta näin reippaalla ja tuhdilla täytteellä pienempikin, peruspullan kokoinen baakelsi tai pienempi riittää pääsemään yltäkylläiseen laskiaistunnelmaan.
LASKIAISPULLAT ROMMISELLA SUKLAATRYFFELI- JA KIRSIKKATÄYTTEELLÄ
PERUSPULLAT
~15 keskikokoista pullaa
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
½ tl suolaa
~7 dl vehnäjauhoja
50-75 g voita tai margariinia
kananmunaa voiteluun
Murenna hiiva kädenlämpöiseksi lämmitetyn maidon joukkoon. Anna liueta.
Lisää sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot. Alusta tasaiseksi ja lisää lopuksi huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi. Vaivaa pullataikinaksi.
Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Pyöritä kohotetusta taikinasta keskikokoisia pullia. Anna kohota hyvin peitetyn pellin päällä.
Voitele pullat rikotulla kananmunaseoksella ja kypsennä 220 asteisessa uunissa ~12-15 minuuttia.
Anna pullien jäähtyä hyvin (jääkaapissa). Leikkaa pullista ”hattu” pois ja täytä rommimaustetulla kirsikkahillokkeella sekä suklaisella rommitryffelitäytteellä. Koristele tomusokerilla, sulalla suklaalla sekä paahdetuilla mantelilastuilla.
Säilytä valmiiksi täytetyt pullat tarvittaessa kylmässä. Ota lämpiämään ennen tarjoilua. Parasta huoneenlämpöisinä tarjoiltuna!
ROMMILLA MAUSTETTU KIRSIKKAHILLOKE
Riittää ~8-10 pullaan
200 g valmista kirsikkahilloa, esim. St. Dalfour
1-2 tl rommia(tai maun mukaan)
Lisää rommi kirsikkahillon sekaan ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua vähintään puoli tuntia.
Kuumenna kerma (+ vaahterasiirappi) pienessä kattilassa keskilämmöllä kiehumispisteeseen (älä anna kiehua). Kaada kuuma kerma suklaan päälle. Varmista, että suklaa peittyy kokonaan kermaan.
Anna suklaan sulaa joitakin minuutteja. Sekoita massa tasaisen kiiltäväksi.
Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi niin, että paksuuntuu.
Lisää vanilja, rommi ja ripaus suolaa. Vatkaa ”vaahdoksi” sähkövatkaimella ensin keskinopeudella niin, että kaikki ainekset sekoittuvat ja sen jälkeen korkealla nopeudella ~2-3 minuuttia, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi ja vaaleammaksi.
Laita täyte pursotuspussiin ja pursota tai lusikoi pullien väliin HETI. Täyte jähmettyy hieman huoneenlämmössäkin, joka saattaa vaikeuttaa käsittelyä.
Kyytipojaksi lämmintä kaakaota paremmin istuu kuumana höyryävä kuppi kahvia. Tai jokin vettä vähän väkevämpi – punssi?
Pikainen arkiruokakin voi olla ravinteikasta, herkullista ja halpaa. Testaa vaikka tämä laajalti tunnetusta intialaisesta kasvisruoasta innoituksensa saanut, pinaatilla sekä paprikalla täydennetty linssimuhennos. Helppoa, nopeaa ja niin hyvää!
Intialaisella teemalla jatketaan talvea eteenpäin. Ihan aidon intialaiseksi en uskalla tätä nopeaa ja täyttävää muhennosta nimetä. Mutta Intiasta on inspiraatio kaivettu – dal lienee kaikille intialaisen kasvisruoan ystäville tuttu.
Eikä punainen linssipata ole oikeastaan edes pata vaan pikemminkin muhennos. Punainen linssipata vaan kuulostaa otsakkeessa paremmalta kuin muhennos. Käy myös kastikkeesta.
Pääsivät linssit ensimmäistä kertaa koskaan Paleokeittiön pöytään. Vieraissa pöydissä olen kyllä linssiä hyvällä ruokahalulla leipäläpeen lapannut.
Kylvövirvilät kuuluvat palkokasveihin, jotka eivät pilkulla viilattuun paleoon mahdu.
Semipaleoon pistin kuitenkin.
En linsseihin kuollut – tälläkään kertaa. Keho tuntuu kestävän ihan kivasti palkokasveja silloin tällöin nautittuna. Vatsakaan ei vastaan laittanut. Sehän on se paras ruoka-aineiden sopivuudesta kertova mittari – ellei varsinainen allergia vaivaa.
Parasta linssipadassa on – kaikki.
Monipuolisesti sekä -värisesti kasviksia, kanaliemestä kollageenit ja linsseistä pikkasen kasviproteiiniakin. Valmistuksen nopeutta ja helppoutta sekä seuraavan päivän lämmitettäviä jämiä unohtamatta.
Savuisan paprikan makukin juustokuminalla terästettynä on emännän mieleen. Lopputuloksena lämpimän mausteinen muttei tulinen arjen lohturuoka. Jos tulisuutta kaipaa, niin cayennepippuria lisäämällä onnistuu hetkessä.
Porkkanan ja paprikan pilkkominen lienee valmistusprosessin työläin vaihe. Mutta mitä pienemmäksi jaksaa pilkkoa, sitä nopeammin lepää linssipata lautasella.
Muhennosmaisen koostumuksen kannalta kannattaa suosia kaikkien kasvisten osalta tasalaatuista kuutiointia. Paitsi jos pataa bataatilla täydentää. Bataatti kypsyy porkkanaa ja paprikaa pikaisemmin, joten isompi kuutio parempi. Ellei mössöä mieli.
PUNAINEN LINSSIPATA PINAATILLA JA PAPRIKALLA
4 annosta
kirkastettua voita tai kookosöljyä kuullottamiseen
1 sipuli silputtuna
2 isohkoa porkkanaa kuutioituna
1 punainen paprika kuutioituna
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna tai rutistettuna
1 rkl savupaprikajauhetta
½ tl juustokuminaa
½ tl kurkumaa
¼ tl cayennepippuria
3 dl punaisia linssejä huuhdottuna
5 dl kana- tai kasvislientä
1 rasia (70 g) tuoretta pinaattia
½ pienehkön sitruunan mehu
tuoretta tai pakastettua korianteria tai persiljaa silputtuna
suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
Esivalmistele kasvikset; silppua sipuli ja valkosipuli, leikkaa porkkanat sekä paprika pieniksi kuutioiksi, huuhtele linssit.
Kuullota sipulia, porkkanaa ja paprikaa voissa tai öljyssä isohkossa kattilassa kunnes sipuli on läpikuultavaa (reilu 5 min).
Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista hetken aikaa.
Lisää kattilaan savupaprika, juustokumina, kurkuma sekä cayennepippuri. Sekoittele jälleen hetken aikaa.
Lisää huuhdotut linssit. Sekoita.
Lisää liemi. Kiehauta ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä ~10-15 minuutiksi, kunnes porkkanan ja paprikan kypsyysaste on mieluinen. (Itse jätin hieman purutuntumaa, joka pehmeni seuraavana päivänä lämmittäessä. Kypsennysaika riippuu myös pilkottujen kasvisten koosta -mitä pienempää silppua, sitä nopeammin valmistuu.)
Lisää pinaatti. Sekoittele, kunnes pinaatti on ”sulanut”.
Virkistä muhennos sitruunamehulla ja korianterilla (tai persiljalla). Mausta mustapippurirouheella. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita.
Syö sellaisenaan tai esim. riisin kera.
💡 Kaipaatko lihaa? Täydennä tai korvaa osa linsseistä paistetulla jauhelihalla.
Intialaisittain currylla sekä kurkumalla maustettu kookoskermainen porkkanasosekeitto lämmittää kehoa ja mieltä talven keskellä. Lumisten pakkaspäivien aurinkoinen keitto syntyy helposti ja nopeasti – maittaa myös päivänä seuraavana.
Tulla tupsahti se kunnon talvi ”lumivyöryineen” ja hetkellisine paukkupakkasineen tänne etelärannikollekin – kertaheitolla. Ja sehän tietää sitä, että keho kertoo kaipaavansa sisäistä lämmikettä – jotain pehmeän täyteläistä, sopivan mausteista sekä värikästä ja ravitsevaakin.
Oli aika poimia taas porkkanapussi marketin vihanneshyllyltä matkaan.
Näitä oranssinkeltaisia sosekeittoja on nähty Paleokeittiössä aiemminkin. Thaimaalaista versiota värittävät punainen currytahna ja paprika. Aurinkoisen sosekeiton porkkanaisuutta keventää kukkakaali. Löytyy myös appelsiinilla sekä korianterilla maustetut soseiset porkkanasopat. (Klikkaa resepteihin kuvagalleriaa selaamalla.)
Ei neljää ilman viidettä – kyllä yksi porkkanasosesoppa vielä mukaan mahtuu!
Tai kaksi. Sillä tätä kyseistä keittoa olen keitellyt jo muutamaan otteeseen – pelkällä porkkanalla sekä kukkakaalilla kevennettynä. Väri hieman kukkakaaliversiossa haalenee, mutta maku säilyy jokseenkin samana. Koska samat mausteet.
Tavoitteena oli päästä mahdollisimman helpolla – emännällä useimmiten on. Kaapista kaivoin tuoreita kasviksia lukuunottamatta kaiken tarpeellisen. Loput löytyivät lähikaupasta.
Sosekeitot ovat helppoja ja kohtuullisen nopeita – riittoisiakin.
Kasvisten rouheampi pilkkominen riittää, kypsennys sujuu kattilaan koskematta ja suurimman työn tekee tehosekoitin. Isompikin kattilallinen syntyy kerralla ja soppa senkun paranee päivänä seuraavana.
Mausteisuutta intialaistyyliseen keittoon antaa currymauste, jota komppaa keltainen kurkuma.
Lämpöä nostaa tuore chili sekä inkivääri. Kermainen täyteläisyys syntyy kookoskermasta – maidottomasti. Ripauksen raikkautta juurevaan keittoon tuovat lime sekä tuore tai pakastettu korianteri, jota näin talvisaikaan tulee käytettyä tuoretta tiiviimmin.
Vegeversiokin syntyy helposti korvaamalla kanaliemi kasviksista valmistetulla vastaavalla. Itse suosin kanalientä, koska keho kaipaa kollageenia ja lihaa tulee syötyä nykyään kohtuullisen niukasti.
CURRYLLA MAUSTETTU PORKKANASOSEKEITTO
4-6 annosta
kookosöljyä tai kirkastettua voita kuullottamiseen
1 iso sipuli siivutettuna
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2-3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 punainen chili pilkottuna (ja siemennettynä, ❗️ei AIP)
2 tl curryjauhetta(❗️ei AIP)
1 tl kurkumajauhetta
1 kg luomuporkkanaa pilkottuna
1 l kana- tai kasvislientä(Puljonki)
2 dl kookoskermaa
½-1 limen mehu
korianteria tuoreena tai pakastettuna (tai persiljaa)
Esivalmistele; kuori ja pilko porkkanat, siivuta sipuli, pilko valkosipulinkynnet sekä chili, raasta tuore inkivääri.
Kuullota sipuli isohkossa kattilassa kookosöljyssä tai kirkastetussa voissa. Lisää joukkoon valkosipulinkynnet, raastettu inkivääri ja chili kun sipuli on pehmennyt. Jatka kuullottamista ~5 min.
Lisää curry- ja kurkumajauhe. Jatka kuullottamista sekoitellen muutamia minuutteja.
Lisää kattilaan pilkotut porkkanat. Sekoita hyvin ja jatka kuullottamista hetken aikaa niin, että porkkanat maustuvat ja ”öljyyntyvät”.
Kaada kattilaan muutama desi lientä, jonka avulla saat irroitettua kattilan pohjaan kiinni jääneet mausteet. Lisää loppu liemi ja jätä kannen alle kiehumaan miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä (~15-20 min porkkanoiden koosta riippuen). Ota kattila pois liedeltä ja lisää kookoskerma.
Kaada keitto parissa erässä tehosekoittimeen ja surauta sileäksi.
Kaada takaisin kattilaan ja kiehauta. Lisää limen mehu sekä silputtu korianteri (tai persilja). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä muita mausteita.