Maistuu kukkakaali miehekkäämmällekin miehelle kun kaveriksi pannulle laitetaan herkkusienien ohella vähän voita, valkosipulia ja luraus kermaa. Nauti kukkakaali-herkkusienipaistosta lounaaksi tai lisukkeena – sellaisenaan tai raakamakkaralla täydennettynä.
Kun rommitryffeliset laskiaispullat on syöty ja Ystävänpäivän chiliset suklaakupit kumottu, niin johan maittaa jälleen terveempi arkiruoka.

Kermassa haudutettu kukkakaali-herkkusienipaistos ei ehkä ole pannu kaikkein kevyimmästä päästä, mutta eipä pakkasten paukkuessa pidä ollakaan.
Taisin jo aiemmin mainita, että talvella keho kaipaa kaiken punaisen, oranssin ja keltaisen ohella rasvaa. Kyllä se kevät keikkuen sieltä tulevi – ihan kohta. Ja kevään myötä myös kevyemmät kasvislautaset.


Pääraaka-aineita tähän täyttävään kasvispannuun tarvitaan vain pari plus yksi. Keskiössä ovat kevyt kukkakaali, ruokaisa herkkusieni sekä makuprofiiliin tasapainoa ja syvyyttä tuova sipuli. Mausteena reippaasti valkosipulia, metsäisää timjamia sekä pikkasen rautaisaa persiljaa – jotta ei ruoka ihan ruskeaksi jäisi.
Kelpaa maukas kasvispannu vaikka lounaaksi ihan sellaisenaan tai lisukkeeksi lihalle. Voisin kuvitella, että maistuisi etenkin riistaruoan kylkiäisenä.

Jos kotona istuu mies, jonka mielestä kukkakaali on yhä kaninruokaa, niin ei muuta kuin herkkusienet pannulle kera kukkakaalin valkosipulisessa voissa paistumaan ja kermassa kypsymään.
Kyllä, umamista kasvispaistosta leipäläpeen lapatessa tuli sen verran miesmäinen olo, että liitin pannun siltä istumalta Paleokeittiön äijäruokien alaheimoon.

Jos pelkkä kasvisruoka lautasella kirvoittaa kommentteja, niin pannua on helppo täydentää proteiininlähteellä. Sen kun sekoittaa valmiiseen paistokseen vaikka kypsennettyä raakamakkaraa tai rapeaa pekonia. Ainakin bratwursti toimi aivan mainiosti seuraavan päivän pääaterian rikastuttajana.
VALKOSIPULINEN KUKKAKAALI-HERKKUSIENIPAISTOS

2 – 4 annosta (lounas / lisuke)
- 200 g herkkusieniä viipaloituna
- 1 pieni sipuli silputtuna
- 1 pienen kukkakaalin kukinnot (400-500 g kokonaisena)
- 30 g (reilu 2 rkl) voita (kirkastettua)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 4 valkosipulinkynttä rutistettuna
- ~1 tl tuoretta tai pakastettua timjamia
- ½ dl kermaa (lehmän-, kookos- tai muuta kasvikermaa)
- suolaa ja mustapippurirouhetta (⬅️ ei AIP) maustamiseen
- 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
- (hieman vettä tarvittaessa)
- Silppua sipuli, perkaa ja pilko kukkakaali tasakokoisiksi kukinnoiksi, putsaa ja viipaloi herkkusienet.
- Paista herkkusieniä keskilämmöllä isohkossa, kuivassa kasarissa kunnes ovat vetäytyneet (neste haihtunut) ja muuttuneet mukavan ruskeiksi. Lisää voi sekä oliiviöljy. Sekoita.
- Lisää silputtu sipuli. Sekoita ja jatka paistamista kunnes sipuli on kuullottunut, ~5 min.
- Lisää kukkakaali. Jatka paistamista kunnes kukkakaali on saanut sieltä täältä hieman väriä, ~10 min.
- Lisää rutistetut valkosipulinkynnet sekä timjami. Jatka paistamista sekoitellen ~1 minuutti.
- Lisää kerma. Sekoita ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaali on sopivan kypsää (haarukkatesti, pieni purutuntuma ok). Lisää tilkka vettä, jos paistos näyttää ”kuivalta”.
- Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
- Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon tuore persilja.
- Syö sellaisenaan tai käytä esim. lihan (riista) tai laatumakkaran lisukkeena.
💡 Lihaisampi pannu? Sekoita joukkoon paistettua pekonia tai viipaloitua raakamakkaraa kypsennettynä, esim. bratwurstia.
💡 Pikaisempi pannu? Esikypsennä keittämällä hetki kukkakaalia samalla kun herkkusienet kypsyvät pannulla.
💡 Kauhistuttaako kerma tai noudatatko AIP ruokavaliota? Korvaa kookosmaidolla tai -kermalla, kasvis- tai lihaliemellä.
Helpon herkullisia talvipäiviä Sinulle!


Paleokeittiön uudet reseptit sähköpostiin?