KotiGourmet, Laskiainen, NON-PALEO, Reseptit
Jätä kommentti

Kirsikkaa, suklaata & ripaus rommia – Laskiaispullat aikuiseen makuun

On taas se aika vuodesta kun lautaselle lapataan hernerokkaa, suupielistä pyyhitään kermavaahtoa ja pohditaan, jotta kumpaa sinne pullan väliin pitäisi laittaa, mantelimassaa vai marjahilloa. Jospa laittaisi jotain ihan muuta? Vaikka rommilla terästettyä kirsikkahilloa ja tryffelitäytettä – laskiaispullat aikuiseen makuun.

Artikkeli on julkaistu alunperin nyt jo edesmenneellä enJOY -sivustolla. Höpinät ovat aikansa eläneet, mutta resepti on aina ajankohtainen. Tai ainakin kerran vuodessa – laskiaisena.

Parempaa ruokaa terveellä maulla! KotiGourmet -reseptit ovat Paleokeittiön tavanomaisesta ruokaideologiasta poikkeavia ruokaohjeita – erityistilanteiden harvinaista herkkua, jotka saattavat sisältää myös muita kuin terveelliseksi ravinnoksi miellettyjä aineksia.


Kyllä vaan, paastonaikaa pukkaa ja sitä ennen on otettava ilo irti elämästä. Mieluiten vielä pariin kertaan saman viikon aikana – ensin sunnuntaina ja seuraavan kerran jo heti tiistaina.

Jos vielä jäi epäselväksi, että mistä tässä oikein on kyse, niin laskiaisesta on puhe. Ja niistä pulleista laskiaispullista, joita on marketissa kaupattu jo viikkotolkulla, mutta jotka ovat vaan niin paljon parempia ”ku ite tekee”.

Perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta joskus vaihtelu virkistää. Siksipä emäntä tekaisi Team enJOYn suosiollisella avustuksella hippasen erilaista pullaa laskiaisen pyllymäkeä piristämään.

Pullat ovat toki perinteisiä, mutta välissä on jotain syntisen hyvää ja aikuiseen makuun pelkkää kermaa ja mantelimassaa paremmin istuvaa.

Ajatus rommisella kirsikkahillolla sekä suklaisella rommitryffelitäytteellä täytetyistä laskiaispullista lähti suoraan sanottuna silkasta kateudesta. Ja makeanhimosta.

Tässä ihan naapurissa, kartanoravintola Wohlsgårdissa vieteltiin nimittäin viikko sitten jälleen viini-iltaa. Itse en paikalle tällä kertaa päässyt, mutta korviini kantautui luotettavasta lähteestä huhu, että jälkiruoaksi olisi tarjoiltu suklaafondanttia kera kirsikkahillokkeen. Yam!

Suklaa ja kirsikka yhdessä menevät emännän makupaletissa kategoriaan ”taivaalliset makuparit”, ja niin kävi houkutus suureksi, että oli molemmat samaan, ajankohtaiseen pullaan pistettävä. Sekä ripaus rommia, sulaa suklaata ja kullanruskeaksi paahdettua mantelilastua päälle.

Laskiaispulla leivotaan perinteisesti tavallista kahvipullaa kookkaammaksi, mutta näin reippaalla ja tuhdilla täytteellä pienempikin, peruspullan kokoinen baakelsi tai pienempi riittää pääsemään yltäkylläiseen laskiaistunnelmaan.

LASKIAISPULLAT ROMMISELLA SUKLAATRYFFELI- JA KIRSIKKATÄYTTEELLÄ

PERUSPULLAT

~15 keskikokoista pullaa

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • ~7 dl vehnäjauhoja
  • 50-75 g voita tai margariinia
  • kananmunaa voiteluun
  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseksi lämmitetyn maidon joukkoon. Anna liueta.
  2. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot. Alusta tasaiseksi ja lisää lopuksi huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi. Vaivaa pullataikinaksi.
  3. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa.
  4. Pyöritä kohotetusta taikinasta keskikokoisia pullia. Anna kohota hyvin peitetyn pellin päällä.
  5. Voitele pullat rikotulla kananmunaseoksella ja kypsennä 220 asteisessa uunissa ~12-15 minuuttia.
  6. Anna pullien jäähtyä hyvin (jääkaapissa). Leikkaa pullista ”hattu” pois ja täytä rommimaustetulla kirsikkahillokkeella sekä suklaisella rommitryffelitäytteellä. Koristele tomusokerilla, sulalla suklaalla sekä paahdetuilla mantelilastuilla.
  7. Säilytä valmiiksi täytetyt pullat tarvittaessa kylmässä. Ota lämpiämään ennen tarjoilua. Parasta huoneenlämpöisinä tarjoiltuna!

ROMMILLA MAUSTETTU KIRSIKKAHILLOKE

Riittää ~8-10 pullaan

  • 200 g valmista kirsikkahilloa, esim. St. Dalfour
  • 1-2 tl rommia (tai maun mukaan)
  1. Lisää rommi kirsikkahillon sekaan ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua vähintään puoli tuntia.

ROMMITRYFFELITÄYTE

Riittää ~8-10 pullaan

  • 150 g tummasuklaata, kaakaopitoisuus 55-70%
  • 150 g kuohukermaa
  • ½ – 1 tl vaniljajauhetta (siemeniä tai esanssia)
  • 1 rkl rommia (tai maun mukaan)
  • ripaus suolaa
  • (vaahterasiirappia tarvittaessa makeutukseen)
  1. Rouhi suklaa karkeasti veitsellä. Laita lämmönkestävään kulhoon.
  2. Kuumenna kerma (+ vaahterasiirappi) pienessä kattilassa keskilämmöllä kiehumispisteeseen (älä anna kiehua). Kaada kuuma kerma suklaan päälle. Varmista, että suklaa peittyy kokonaan kermaan.
  3. Anna suklaan sulaa joitakin minuutteja. Sekoita massa tasaisen kiiltäväksi.
  4. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi niin, että paksuuntuu.
  5. Lisää vanilja, rommi ja ripaus suolaa. Vatkaa ”vaahdoksi” sähkövatkaimella ensin keskinopeudella niin, että kaikki ainekset sekoittuvat ja sen jälkeen korkealla nopeudella ~2-3 minuuttia, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi ja vaaleammaksi.
  6. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota tai lusikoi pullien väliin HETI. Täyte jähmettyy hieman huoneenlämmössäkin, joka saattaa vaikeuttaa käsittelyä.

Kyytipojaksi lämmintä kaakaota paremmin istuu kuumana höyryävä kuppi kahvia. Tai jokin vettä vähän väkevämpi – punssi?

Ihan hullun herkullista laskiaista Sinulle!

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.