Gluteeniton, Kananmunaton, keski-eurooppalainen, Maidoton, Makkara, Pähkinätön, Reseptit, Salaatit, SEMIPALEO, Sokeriton, Viljaton
Jätä kommentti

Lämmin linssi-makkarasalaatti sinappisella kastikkeella – Helppo bistroruoka arkeen

Ranskalaisen bistroklassikon innoittama lämmin linssisalaatti maistuu suomalaiselle helppona ja herkullisena arkiruokana. Ruokaisa raakamakkaralla täydennetty ja sinappivinaigretilla maustettu salaatti mennee parhaiten lounaasta, mutta täyttää vatsan myös päivän pääaterialla.

Kun kerran linssien makuun päästiin, niin niillä jatketaan. Oli Intialaisittain maustettu punainen linssipata nimittäin sen verran herkkua – eikä kehokaan kiukutellut.

Linssit ovat emännälle omassa keittiössä ihan uusi juttu, joten niiden kokkaaminen jaksaa innostaa.

Täyspaleoon eivät kasvissyöjien suosimat linssit palkokasveina mahdu, mutta eivät myöskään ole raaka-aine pahimmasta päästä.

Ovat myös kelpo pikaruokaa, joiden hintakaan ei päätä huimaa.

Tällä kertaa tartuin punaisten linssien sijaan kypsennettäessä paremmin rakenteensa pitäviin mustiin belugalinsseihin. Sillä tarkoituksena ei ollut tehdä muhennosta vaan ruokaisa lämmin salaatti, johon mustat tai vihreät linssit sopivat helpommin hajoavia punaisia ja keltaisia linssejä paremmin.

Kaviaarimainen ulkonäkökin miellyttää edellä mainittuja enemmän.

Innoitus lämpimään linssisalaattiin lähti tällä kertaa ranskalaisesta bistroklassikosta, jossa sinivihreiden du Puy -linssien painikkeeksi pistetään perinteisesti savuista Kielbasa -raakamakkaraa kera sinappivinaigretin.

Aikalailla ranskalaisittain mentiin, joskin pikkasen paremmin suomalaiseen arkiruokailuun sopivin viilauksin. Kyllä tuli taas hyvää, helppoa ja kivannäköistä herkkua, jonka maukkauden salaisuus piilee salaattikastikkeessa – jälleen kerran.

Pariisilaisessa bistrossa makkaralla täydennetty linssisalaatti tarjotaan perinteisesti alkuruokana. Emännälle kelpasi ruokaisana ihan päivän pääateriaksi, mutta useimmille varmaankin täyttää vatsan parhaiten lounasaikaan.

LÄMMIN LINSSI-MAKKARASALAATTI SINAPPIKASTIKKEELLA

3 – 4 annosta

Sinappivinaigrette

  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 tl Dijon -sinappia
  • ~½ tl suolaa
  • rouhttua mustapippuria

Linssi-makkarasalaatti

  • 3 dl (250 g) mustia (beluga) tai vihreitä luomulinssejä huuhdeltuna
  • ~7½ dl vettä
  • 1 pieni sipuli lohkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä veitsen lappeella likistettynä
  • 5-8 timjaminoksaa
  • 1 laakerinlehti
  • ~2 rkl kirkastettua voita tai muuta rasvaa kuullottamiseen
  • 2 porkkanaa pieninä kuutioina (~125-150 g)
  • 1 pieni fenkoli pieneksi pilkottuna (~100 g)
  • 300 g Bratwurstia tai muuta raakamakkaraa
  • tuoretta persiljaa
  • suolaa
  1. Esivalmistele – sekoita kaikki sinappivinaigretin ainekset tasaiseksi kastikkeeksi esim. haarukalla ”vatkaten”. Pilko fenkoli ja porkkanat pieniksi ”kuutioiksi”. Kuori ja lohko sipuli neljäksi lohkoksi. Likistä kuoritut valkosipulin kynnet veitsen lappeella niin, että hieman hajoavat. Siivuta myös raakamakkara valmiiksi (jos on helposti koossa pysyvää mallia).
  2. Huuhdo linssit ja laita kattilaan. Lisää kattilaan kylmä vesi, lohkottu sipuli, likistetyt valkosipulinkynnet, laakerinlehti sekä timjami. Mausta suolalla. Kiehauta ja jätä kiehumaan miedolla lämmöllä ~20-25 min tai kunnes linssit ovat sopivan kypsiä.
  3. Kuullota sillä aikaa pieneksi pilkotut porkkanat ja fenkoli paistinpannulla ~10 min. Mausta ripauksella suolaa ja siirrä lautaselle odottamaan.
  4. Paista bratwursteja siivutettuna (tai kokonaisina) samalla pannulla kunnes ovat hieman ruskistuneet pinnalta.
  5. Kaada kypsistä linsseistä vesi pois. Poista sipulit, valkosipulit, timjaminruodot sekä laakerinlehti.
  6. Lisää lämpimiin linsseihin sinappivinaigrette. Sekoita.
  7. Lisää kuullotettu porkkana-fenkoliseos, paistetut makkarasiivut sekä silputtu persilja. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  8. Tarjoile lämpimänä kera tuoreen persiljan.

💡 Kaipaatko enemmän vihreää? Täydennä porkkana-fenkoliseosta kuullotuksen loppuvaiheessa pinaatilla. Vaati kypsennystä vain sen verran, että muuttuu tummemman vihreäksi ja ”sulaa” muiden kasvisten sekaan.

💡 Salaatti toimii myös seuraavana päivänä – kylmänä tai lämmittettynä. Säilyy hyvin kolme päivää suljetussa astiassa jääkaapissa.

Herkkävatsaisille lienee pieni varoituksen sana paikallaan.

Vaikka punaisten linssien kohdalla ei keho kiukutellut, niin mustien suhteen tilanne olikin toinen. Sai kaiketi vatsa tehdä vähän enemmän töitä sulatuksen suhteen, joten aivan täysin en vatsavaivoilta säästynyt.

Jokaisen ruoansulatus toimii kuitenkin yksilöllisesti, joten kannattaa kokeilla, miten oma maha kasvissyöjien kaviaariin suhtautuu.

Paleokeittiö - Terveempää ruokaa hyvällä maulla

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.