Kastikkeet, Reseptit, SEMIPALEO, TÄYSPALEO
Comments 2

Helppo homemade majoneesi

Uusi vuosi, vanhat reseptit! Niitä piisaa vielä arkistossa ja niillä aloitellaan. Tai jatketaan ;)

Tämä resepti onkin odotellut vuoroaan viime vuoden toukokuusta saakka, jolloin sain ensimmäistä kertaa elämässäni majoneesin onnistumaan. Muutamien kommervenkkien ja korjausliikkeiden kautta tosin…

Vaikka lupasin, että nyt loppuu ekomajon ostaminen, niin toisin kävi. Keväästä viime vuoden loppumetreille saakka on kulunut purkki, jos toinenkin. Majoneesi on mulle vähän kuin ketsuppi muille. Tuikkaan sitä lusikallisen sinne ja toisen tänne. Erityisesti keitetyt kananmunat majoneesilla ovat aivan must!

Siinä viime vuoden loppumetreillä raavin viimeiset majoneesit purkin pohjalta. Elimme vielä silloin paukkupakkasten aikaa, joten markettiin ei haluttanut lähteä. Eikä kyllä haluta nytkään kun vettä tulee kuin… noh, jokainen tietää, että mistä. Pienen pakon edessä kaivoin ainekset esiin ja aloin majoneesin valmistukseen. Tällä kertaa tein kuitenkin muutaman asian toisin. Onneksi.

Ensimmäisenä vaihdoin sauvasekoittimen ja sitä seuranneen käsivispauksen tehoblenderiin. Kylmässä kovettuva kookosöljy vaihtui myös extra light oliiviöljyyn ja yhden kananmunan keltuaisen sijaan tuuppasin mukaan kaksi. Ja onnistuin! Ensiyrittämällä! Ehkä kahdessa minuutissa. Eli nopeaa – joo, ja helppoa – no kyllä!

KOTITEKOINEN RAAKUUNAMAJONEESI

 • 2 kananmunan keltuaista
 • ~2,5 dl extra light -oliiviöljyä
 • 1-2 tl Dijon -sinappia
 • ~3 rkl sitruunamehua JA/TAI
 • maun mukaan 1-2 rkl raakaa kookosviinietikkaa (tai muuta vaaleaa viinietikkaa)
 • ~1 tl raakahunajaa
 • kuivattua rakuunaa tai muuta yrttiä
 • hieman himalajansuolaa ja mustapippurirouhetta
 1. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi oliiviöljy, yrtit ja mustapippuri blenderiin ja sekoita hyvin.
 2. Lisää vähitellen blenderin pyöriessä kapeana norona oliiviöljy ja jatka sekoittamista kunnes seos emulgoituu.
 3. Lisää yrtit ja mustapippuri, ja pyöräytä käsin tai blenderissä sekaisin.
 4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa haluamiasi aineksia esim. suolaa, sinappia ja/tai viinietikkaa.
 5. Säilytä jääkaapissa lasipurkissa, jossa säilyy ainakin viikon verran.

Alkujaan oli tarkoitus laittaa puolet oliiviöljyä ja toinen puoli kookosöljyä. Kookosöljy oli kuitenkin kiinteässä muodossa, enkä jaksanut alkaa sitä lämmittelemään. Kokeilen ensi kerralla. Ja vaikka extra light oliiviöljy ei ole mikään maailman paras vaihtoehto, niin on se maun kannalta ehdottomasti parempi kuin kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy. Aika harvoin suosittelen mitään lightia, mutta majoneesiin kannattaa siis valita tämä käsitelty kevytversio. Muutkin neutraalinmakuiset öljyt käyvät. Oliiviöljyllä hain hieman perinteistä paleompaa versiota majoneesista.

Mä pidän kaikesta etikkaisesta ja sitruunaisesta, joten laitoin aika reippaasti viinietikkaa. Ehkä kannattaa aloitella vähemmällä määrällä, maistella ja lisätä tarvittaessa. Myös pelkkä sitruunamehu tai viinietikka toimii. Ja sitten tietysti yrttejä tai vaikka valkosipulia antamaan lisää makua majoneesiin. Rakuuna toimii mainiosti. Tuoreena toimisi varmasti vieläkin paremmin. Mums!


P.S. Nyt näyttäisi siltä, että vuoden ensimmäinen TehoPaleo28 -valmennus käynnistyy virallisesti 19.1.15 ja epävirallisesti joskus 16. päivän tienoilla. Mukana uutta ja vanhaa, ja vähän Paleokeittiötäkin ;)

2 Comments

 1. Lallu says

  Hei! Suomessa ei käytetä nimitystä raakahunaja, koska suomalaista hunajaa ei saa kuumentaa. Kaikki suomalainen hunaja on ns. ”raakahunajaa”. Ulkomaisesta hunajasta ei samaa voi sanoa, joten kannattaa suosia suomalaista lähihunajaa.

 2. Päivitysilmoitus: Battaattiranskalaiset ja home made majoneesi (paleo) | Jonna1983

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.