Gluteeniton, Maidoton, Makeat herkut, Pääsiäinen, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Viljaton
Jätä kommentti

Sitruunaiset mustikkamuffinssit

Leppoisaa lankalauantaita! Kovasti uhkailin, että Välimerellinen kvinoasalaatti olisi ainoa asia, jonka tänä vuonna pääsiäispöytään kokkailisin. Noh, toisin kävi ;)

Vaikka en pääsiäisenä, sen enempää kuin muinakaan juhlapyhinä pidä kiinni paleo- tai mistään muustakaan ruokalinjasta, niin salaatin päälle teki mieli leipaista pikaisesti jotain ”hyvää herkkua”.

Niinpä hetken inspiraatiosta syntyivät kivasti pyhien teemaan istuvat sitruuna-mustikkamuffinssit sitruunaisella kuorrutteella. Sitruunoita kun oli vielä kvinoasalaatin jäljiltä jäljellä ja pakastin pursuaa edelleen mustikkaa. Sitä paitsi sitruuna on inkiväärin ohella yksi mun lemppareista, jota hammaslääkärini kauhuksi tuleekin käytettyä oikeastaan joka päivä. Jos ei muuten, niin juomavettä maustamaan ja raikastamaan.

Muffinssit syntyivät superhelposti ja pikaisesti. Ainakin aktiivisen tekovaiheen osalta. Hieman mittausta, vatkausta ja taikina muotteihin. Loppuaika odotteluun.

Puolivälissä paistoaikaa aloin kuitenkin olla hieman huolissani. Muffinssit olivat kohonneet kivasti, mutta alkoivat olla jo päältä aika tummia verrattuna taikinan kypsyysasteeseen. Ajattelinkin, että saan pistää koko satsin roskikseen tai sitten meillä syötäisiin pääsiäisenä lusikoitavaa muffinssia suoraan vuoasta. Näin ei onneksi käynyt. Loppu hyvin, muffinssit hyviä! Sen verran jouduin paikkailemaan paistovaiheessa, että vähensin uunin lämpötilaa puolivälin paikkeilla 150 asteeseen.

Mikä ihana raikkaan sitruunan tuoksu leijailikaan kämpässä! Siinä pääsi mukavasti virittymään pääsiäistunnelmaan. Muffinssien kannattaa kuitenkin antaa levätä ja jäähtyä huolella ennen kimppuun käymistä. Etenkin, jos aikoo taikoa päälle sitruunaisen kuorrutteen.

Itse leipaisin muffinssit valmiiksi jo keskiviikkona ja jätin yön yli jääkaappiin asettumaan. Koristelut vasta torstaina, ja pitkäperjantaina olivat mukana äipän ensimmäisessä pääsiäiskattauksessa. Siis ne, mitä jäljellä siinä vaiheessa oli.

Onneksi mantelijauho tekee muffinsseista tuhdimman puoleisia, joten kerta-annokseksi riittää hyvin isosta kakkusesta puolikas. On myös ruokaisana aika hyvä herkkuvälipala pääsiäisen jälkeenkin. Mulle riittäisi jopa aamiais- tai lounasmuffinssiksi.

Sitruunasta vielä sen verran, että maistellessani taikinaa oli sitruuna läsnä melko voimakkaasti. Vielä tuoreeltaan testailtuna sitruuna maistui yli mustikan, mutta muffinssien asettuessa ja kylmetessä sitruunainen maku jäi hieman taka-alalle. Ensi kerralla laittanen taikinaan vielä hitusen enemmän sitruunmehua ja kuoriraastetta. Seisottaessa muffinssien rakenne myös tiivistyy, joka oli mun mielestä vaan positiivinen seikka.

Ehkä parasta näissä muffinsseissa oli kuitenkin kuorrute, jossa sitruuna maistui vahvana vielä seisottamisen jälkeenkin. Kuorrutetta olisi hyvin voinut lykätä päälle vähän enemmänkin, mutta toisaalta muffinssien pinta näytti kivalta, enkä halunnut pistää sitä kokonaan piiloon.

SITRUUNAISET MUSTIKKAMUFFINSSIT SITRUUNAKUORRUTTEELLA

6 isoa muffinssia (pienempiä todennäköisesti tuplaten)

Kuiva-aineet

 • 3,5 dl mantelijauhoa
 • 0,5 dl kookosjauhoa (tai tapiocatärkkelystä)
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1/2 tl suolaa
 • ~1/4 tl jauhettua kardemummaa

Märkäaineet

 • 4 kananmunaa
 • 1 dl kookosöljyä
 • 1/2 – 3/4 dl hunajaa (tai vaahterasiirappia)
 • 4 rkl sitruunamehua
 • yhden ison tai kahden pienen sitruunan kuori raastettuna
 • 2-3 dl pakastemustikoita
 1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Voitele muffinssivuoka/-vuoat tarvittaessa kookosöljyllä tai vuoraa muffinssimuotit paperimuoteilla. (Käytin silikonivuokaa ilman voitelua ja muffinssit irtosivat mallikkaasti.)
 2. Mittaa ja sekoita kuiva-aineet erillisessä kulhossa.
 3. Vatkaa kaikki muut märkäaineet paitsi mustikat tasaiseksi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon sen jälkeen vähitellen sekaan kuiva-aineet tasaiseksi taikinaksi.
 4. Lisää jäiset mustikat taikinan joukkoon varovasti spatulalla tai lusikalla käännellen. Toimi suhteellisen nopeasti, jotta mustikat evät sula ja värjää taikinaa.
 5. Annostele taikina muotteihin ja kypsennä isoja muffinsseja ~40-45 minuuttia, kunnes ovat päältä kauniin ruskeita ja kypsiä. Tarkista noin puolivälissä paistoaikaa, ja jos muffinssit alkavat kovasti tummua päältä, niin peitä foliolla tai vähennä lämpöä 150 asteeseen.
 6. Anna jäähtyä hyvin jääkaapissa ennen kuorruttamista (vaikka yön yli, jolloin myös maut tasoittuvat kivasti).

Kuorrute syntyy helposti, mutta vaatii jäähdyttämisen, jotta kiinteytyy. Kuvassa vastavalmistunut, vesihauteessa jäähdytelty kuorrute, joka on vasta menossa jääkaappiin. Jämähtää jääkaapissa mukavasti, ja piti hieman jopa lämmitellä, jotta sain ”tahnan” ohuesta pursottimesta läpi. Koostumukseen voi siis vaikuttaa tarvittaessa lämpötilaa säätelemällä.

Huomaa, että kuorrute ei kovetu, kuten tomusokeripohjaiset kuorrutteet. Pysyy kuitenkin nätisti kasassa, ellei muffinsseja ala kovasti lämmittelemään. Oli sen verran helppo ja kaikin puolin hyvä kuorrute, että tätä tulen käyttämään aivan varmasti vielä muissakin leipomuksissa.

Keltainen sitruunakuorrute

 • 1 rkl kookosöljyä
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 rkl kookosmaitoa
 • ~1 rkl sitruunamehua (+ sitruunankuorta raastettuna)
 • värjäykseen ripaus kurkumaa
 1. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan tai teräskulhoon. Lämmitä liedellä sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa.
 2. Nosta astia liedeltä ja jäähdytä seosta kylmässä vesihauteessa haarukalla tai vispilällä sekoittaen. Nosta jääkaappiin jähmettymään 1/2 -1 tunniksi.
 3. Sekoita ja ripottele/pursuta/valuta kylmien muffinssien päälle. Anna kuorrutteen vielä jähmettyä muffienssien päällä jääkaapissa noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.
 4. Säilytä kuorrutetut muffinssit tarvittaessa jääkaapissa, suljetussa astiassa.
 5. Jos haluat kuorruttaa muffinssit kattavammin, niin tuplaa annos!

Parhainta pääsiäisviikonlopun jatkoa ja nautinnollisia muffinssihetkiä Sinullekin!

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.