Gluteeniton, Kananmunaton, Maidoton, Makeat herkut, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton, Ystävänpäivä
Comments 6

Vaaleanpunainen vadelmamousse leivos (raw)

Ensi viikolla muistetaan ystäviä! Ihan virallisesti ystävänpäivän muodossa. Ja kerrankin emäntä on ajoissa liikkeellä. Nämä vadelmaiset ystävänpäivän leivokset kun on jo syöty.

Ennen herkullisiin leivoksiin paneutumista pieni ilouutinen.

Paleokeittiö on sopivasti näin ystävänpäivän kynnyksellä saanut uuden ystävän! Ja yhteistyökumppanin. Enää ei tarvitse poimia maljakosta kuihtuneita neilikoita kuviin vaan paikallinen kukkakauppias Kirkkonummen Kukasta tarjoaa tarvittaessa flower poweria emännän kattauksiin. Iso kiitos vuoden yrittäjäksikin kunnassamme valitulle Anne Kataikolle yhteistyöstä sekä tämän postauksen kuvien kauniista kukista!

Ystävänpäivänä hemmotellaan ystäviä ja herkutellaan yhdessä. Mun mielestä päivään kuuluvat helppojen ja terveempien herkkujen lisäksi ruusut, suklaa ja vadelmat. Tytöt tykkää myös pinkistä. Ja kuohujuomasta. Ehkä sydämistäkin, mutta näin keski-ikäisenä tyttöporukan edustajana sydämet alkavat olemaan jo hieman liikaa. Ainakin jos pinkki, ruusut, vadelmat ja suklaa ovat jo edustettuina.

Tänä vuonna kehittelin ystävien makuhermojen hemmotteluun vaaleanpunaisen unelman vadelmamoussesta kaakaopohjalla. Helppo raakaleivos syntyy kädenkäänteessä eikä uuniakaan tarvitse lämmitellä. Jääkaappi ja pakastin on hyvä olla toiminnassa. Tällä viikolla ei tosin olisi tarvinnut niitäkään kun pakkanen on paukkunut täällä etelässäkin 10 asteen paremmalla puolella. Vai huonommalla?

Leivokset tosiaan katosivat jo ja kelpasivat mainiosti myös pullanpurijoille. Myös heille, joilla on edelleen hieman ennakkoluuloja emännän kokkauksia kohtaan =D

Joten rohkeasti vaan lusikat heilumaan ja blenderit pyörimään! Sunkin kaverit varmasti arvostavat sitä, että tarjoat heille omin kätösin väännettyjä ja ainakin vehnäjauho-sokeriseosta terveellisempiä leivoksia.

Näissä raikkaasti vadelmalle maistuvissa mousseleivoksissa on myös maku enemmän kuin kohillaan, joten senkään tekosyyn varjolla ei nyt voi pientä ystävänpäivän keittiöproggista sivuuttaa ;)

VADELMAMOUSSERAAKALEIVOKSET KAAKAOPOHJALLA

6 muffinssivuokaan koottua leivosta

Kaakaopohja

  • 1 ½ dl mantelijauhetta
  • 1 dl mantelirouhetta (tai veitsellä rouhittuja kokonaisia manteleita)
  • reilu ½ dl raakakaakaojauhetta
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • ripaus suolaa
  1. Mittaa kuiva-aineet sopivaan astiaan. Sekoita hyvin. Lisää kookosöljy ja vaahterasiirappi. Sekoita tasaiseksi esim. painelemalla seosta lusikalla kulhon reunoja vasten.
  2. Annostele sopiviin vuokiin. Painele käsin tiiviisti vuokien pohjaan noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Vadelmamoussetäyte

  • reilu 3 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liota mieluiten yön yli, etenkin jos blenderi ei ole tehokkaimmasta päästä)
  • ½ dl hunajaa
  • ½ dl kookosöljyä sulatettuna
  • yhden ison sitruunan mehu
  • 1 rkl vaniljajauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 2 ½ – 3 dl pakastevadelmia sulatettuna
  • punajuurimehua värjäämiseen
  1. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi vadelmat ja punajuurimehu tehosekoittimeen. Sekoita mahdollisimman sileäksi, moussemaiseksi tahnaksi.
  2. Lisää vadelmat. Jatka sekoittamista, kunnes massa on tasaista. Tarkista maku.
  3. Lisää tarpeen mukaan punajuurimehua halutun värin aikaansaamiseksi. Blandaa tasaiseksi.
  4. Annostele mousse kaakaopohjan päälle vuokiin. Anna jähmettyä jääkaapissa. Jos leivokset eivät irtoa vuoista nätisti, niin pakasta noin tunnin verran ja kokeile uudelleen. Anna vuokien lämmetä tarvittaessa vielä hetken huoneenlämmössä ennen irroitusta.
  5. Koristele valmiit tortut esim. sulatetulla tummasuklaalla, vadelmilla ja mintunlehdillä. Säilytä tarvittaessa jääkaapissa. Tarjoile noin puolisen tuntia huoneenlämmössä tekeytyneenä (pohja pehmenee hieman mukavammaksi lusikoida ja moussen maut maistuvat paremmin).

Jos vadelmainen mousseleivos ei tällä kertaa innosta, niin tsekkaa lisää inspistä Paleokeittiön aiempien vuosien ystävänpäiväherkuista!

Ihanaa ystävänpäivän odotusta kaikille Paleokeittiön upeille ystäville!

Kukat tarjosi Kirkkonummen Kukka ja Hautauspalvelu.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

1 kommentti

  1. Sarkku says

    Hei!
    Tätä täytyy kyllä testata, vaikuttaa hyvältä :)
    Voisikohan ohjeesta tehdä yhden kakun, irtopohjavuokaan? Riittääköhän määrä, jos halkaisija n.20cm..

    Ja vaahterasiirapin voi varmaan korvata hunajalla tai agavesiirapilla?

    • Moikka Sarkku!

      Joku samaa kyselikin jo facen puolella (tosin vielä hieman isompaan vuokaan) ja veikkaan, ettei tämä satsi oikein riittäisi. Sinuna tekisin varuilta puolitoistakertaisen annoksen. Saattaa olla, että jää hippasen yli, mutta loput voi taiteilla pienempiin muotteihin leivoksiksi. Ja tämä täyte on kyllä niin hyvää, että sitä kauhoo ihan sellaisenaankin suuhun ;D

      Juu, makeutukseen voi käyttää muitakin vaihtoehtoja.

      Hyvää ystävänpäivää! :)

      P.S. Jos testailet, niin tulehan kertomaan, kuinka ainesten riittävyyden kanssa kävi :)

      • Sarkku says

        Tein osan muffinivuokaan ja suurimman osan aineista pienehköön vuokaan. Vähän sovelsin siis..

        Moussesta ei vain tullut kovin sileää, niinkuin sinulla näyttäisi olevan, mistähän johtuu? (seassa pikkuisia pähkinän palasia). Ja muutenkin tuntuu,että oli aika vetinen. Ei jähmettynyt jääkaapissa, piti pakastaa. Ohjeen mukaan kyllä tein. Mikähän tässä vikana?!

        Kiitos vastauksesta :)

        • Sarkku says

          P.s. Oli kyllä tosi hyvän makuisia, nam :b
          Joskus kyllä teen uudestaan!

        • Moikka Sarkku!

          Liotitko pähkinät? Tuohon massan sileyteen vaikuttaa oleellisesti myös tehosekoitin. Mulla on tehokas blenderi, jota sitäkin käytin aika kauan. Massa oli kyllä silkkistä, vaikka pähkinöiden liottaminen jäi vain tuntiin (ku unohtu :D).

          Täyte ei sinänsä jähmety samanlaiseksi kuin monissa raakakakuissa vaan jää moussemaiseksi. Itse pakastin vain vuoasta irrottamisen helpottamiseksi ehkä tunnin verran, mutta säilytys jääkaapissa. Hyvin pysyivät koossa myös tarjoilulautasella huoneenlämmössä. Mutta ei lohkeavaa vaan lusikoitavaa.

          Oiskohan näistä pohdinnoista apua? Myös vadelmien nestemäärä saattaa vaikuttaa (+ punajuurimehu, jos käytössä). Niitäkin voisi vähän valuttaa. Ja laittaa tarvittaessa hieman enemmän pähkinää ja/tai kookosöljyä.

          Mutta mukava kuulla, että maku oli kuitenkin kohillaan, vaikka koostumus tällä kertaa petti! :)

  2. Päivitysilmoitus: Muista ystävää! – Skyline Sunshine | Lily

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.