Gluteeniton, Kananmunaton, Maidoton, Makeat herkut, Pääsiäinen, Reseptit, Sokeriton, Sponsoroitu, TÄYSPALEO, Vappu, Vegaani, Viljaton
Comments 2

Sitruunaiset raakaleivokset ripauksella lakritsia

Kaikkien keittojen, kalojen ja potkien jälkeen pääsiäispöydässä maistuu raikas jälkkäri! Ja mikäs sen paremmin pääsiäiseen sopii kuin sitruuna.

Ehkä lakritsilla täydennetty sitruuna? Eräs näistä match made in heaven -yhdistelmistä, johon inspiraatio syttyi jo ystävänpäivänä toisen taivaallisen makuparin, vadelman ja suklaan liitosta. Siitä lähtien olen odottanut pääsiäistä saapuvaksi, jotta pääsisin väsäämään näitä sitruunaisia raakaleivoksia ripauksella lakritsia.

Oijoi, nyt syntyi kyllä herkku emännän mieleen! Ei liian makeaa, reippaasti sitruunaa ja mukana pientä twistiä lakritsista. Sisältää myös toisen taivaallisen yhdistelmän. Nimittäin hunaja ja sitruuna passaavat paremmin kuin hyvin yhteen. Varsinaista makujen sinfoniaa koko leivos! Ja aika kivan näköinenkin vielä.

Kakkusen pääosaa näyttelee eittämättä sitruunainen keskikerros. Lakritsia löytyy paitsi leivoksen päältä kastikkeen muodossa, niin myös taatelisesta pohjasta lakritsijuurijauheena.

Kastikkeen keittelin kasaan marketin karkkihyllystä kerätystä lakritsitoffeesta. Sitä olisi tosin voinut keitellä kokoon kauemminkin, jolloin lopputulos olisi todennäköisesti ollut jähmeämpi. Ja kauniimpi, kun musta makia olisi pysynyt paremmin kasassa, eikä levinnyt ympäri leivosta.

Lakritsitoffee sisältää luonnollisesti sokeria. Jos ripaus sokeria on juhlapäivinäkin täysin nounou, niin leivos kyllä maistuu mainiosti ilman sitäkin.

SITRUUNARAAKALEIVOKSET RIPAUKSELLA LAKRITSIA

5 silikoniseen muffinssivuokaan koottua leivosta

Lakritsainen pohja

 • 1 dl manteleita (~65 g, kuorellisia)
 • 1 dl tuoreita taateleita (~100 g)
 • ~1 tl lakritsinjuurijauhetta
 • ripaus suolaa
 1. Rouhi mantelit karkeasti veitsellä. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta ”taikinaksi”.  Jos taikina ei ota onnistuakseen, niin lisää hieman kookosöljyä. Kokonaisten manteleiden sijaan voi käyttää myös helpommin sekoittuvaa rouhetta.
 2. Annostele sopiviin vuokiin. Painele käsin tiiviisti vuokien pohjaan ~½ – 1 sentin paksuiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Sitruunatäyte

 • ~4 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liota mieluiten yön yli, etenkin jos blenderi ei ole tehokkaimmasta päästä)
 • ½ – ¾ dl hunajaa
 • ¾ dl kookosöljyä nestemäisenä
 • kahden sitruunan mehu (1 – 1¼ dl)
 • ~½ tl suolaa
 • kurkumaa värjäämiseen
 • koristeluun lakritsikastiketta (ohje alla) ja sitruunamelissanlehtiä sekä sitruunan- ja limenkuorta
 1. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi kurkuma tehosekoittimeen. Sekoita mahdollisimman sileäksi tahnaksi.
 2. Lisää tarvittaessa kurkumaa halutun värin aikaansaamiseksi. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunaa tai hunajaa mieluisen makutasapainon saavuttamiseksi.
 3. Annostele täyte pohjien päälle vuokiin. Tasaisimman lopputuloksen saat käyttämällä pursotinta. Tasoita pinnat ja anna jähmettyä jääkaapissa. Jos leivokset eivät irtoa vuoista nätisti, niin pakasta noin tunnin verran ja kokeile uudelleen. Anna vuokien lämmetä tarvittaessa vielä hetken huoneenlämmössä ennen irrotusta.
 4. Koristele ennen tarjoilua esim. lakritsikastikkeella, sitruunamelissalla ja sitruunan- ja/tai limenkuoriraasteella. Säilytä peitettynä jääkaapissa.

Lakritsikastike

 • ¼ dl kookoskermaa
 • ~60 g lakritsitoffeeta
 • ripaus suolaa
 1. Laita lakritsitoffeepalat pieneen kattilaan. Lisää kookoskerma. Kiehauta keskilämmöllä ja sekoittele, kunnes toffeet ovat sulaneet tasaiseksi massaksi. Anna kiehua muutamia minuutteja.
 2. Jäähdytä kastike (jääkaapissa). Kaada jäähtynyt massa leivosten päälle tai pursota raitoja esim. minigrip -pussin avulla, josta leikkaat pienen kulman pois.
 3. Laita jääkaappiin ja koristele loppuun ennen tarjoilua.

Sen verran vinkkiä vielä valmistukseen, että leivokset kannattaa tekaista jääkaappiin jo edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tasaantua. Pohjan lakritsijuurijauhe tuntui heti tuoreeltaan nautittuna ainakin omaan suuhun hieman kitkerältä, mutta maistui päivänä seuraavana oikein hyvältä.

Kakkuset kannattaa ottaa myös huoneenlämpöön lämpiämään noin puolisen tuntia ennen tarjoilua. Koostumus on pehmeämpänä helpommin lusikoitavissa ja makumaailmakin pääsee paremmin esiin.

Vielä täytyy antaa viimeinen viinivinkki pääsiäisherkutteluun. Kuvissa näkyy nimittäin eräs emännän suosikki makeampien valkkareiden kategoriassa, Pares Baltan Parellada -rypäleestä valmistettu Honeymoon (biodynaamisesti tuotettua luomua tämäkin), jota saa nyt myös Alkon tilausvalikoimasta kohtuulliseen hintaan. Oman ”kuherruskuukauteni” raijasin viime syksynä viinitilalta saakka, kun olin siihen jossain ravintolaillallisella ihastunut ja rajoitettua saatavuutta harmitellut.

Vaikka olen istuttanut Honeymoonin sitruunaisen raakaleivoksen kanssa samaan pöytään, niin ei siitä omaan suuhuni oikein leivoksen kyytipojaksi ollut. Huolimatta siitä, ettei leivos ole mitenkään ökymakea. Jälkiruokaviininhän tulisi kaikkien viinimaailman sääntöjen mukaan olla hiukan jälkkäriä makeampaa.

Emäntä nauttii ”kuherruskuukautensa” mieluiten viileänä ja ihan sellaisenaan, jopa kokonaan kiinteämmän jälkiruoan korvikkeena. Vinkiksi vaan teille, jotka haluatte päästä pääsiäisjälkkärin osalta tooooosi helpolla ;). Alkon sivuilla Honeymoonia suositellaan itämaisten ruokien kylkeen.

Elegantteja, itävaltalaisen Riedelin valmistamia, konepestäviä viinilaseja on näkynyt pitkin Paleokeittiön tämän vuoden pääsiäispöytää. Olen aivan lääpällään näihin erittäin ohuisiin ja kevyisiin Veritas -sarjan kristallilaseihin! Ovatkin nyt astiapuolella uusin keräilykohteeni eli vink vink vaan kaikki ystävät ja muut tutut, emännän syntymäpäivät lähestyvät! ;)

Riedelin laseissahan eräänä kantavana ajatuksena on lasien muotoilu siten, että ne tukevat eri rypälelajikkeista valmistettujen viinien aromimaailmaa. Höpö höpö, sanoin minä! Ennen kuin kokeilin.

Tuntuu uskomattomalta, mutta totta se on. Muodoltaan erilaiset lasit todellakin korostavat viinien eri ominaisuuksia. Kuulostaa ehkä hifistelyltä, mutta jos viinimaailmaan haluaa panostaa ja perehtyä paremmin, niin kannattaa investoida myös laadukkaisiin laseihin.

Riedelin laseja myy Suomessa viini- ja keittiötarvikkeiden erikoisliike Decanter, joka juhlistaa tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan mm. lukuisten vaihtuvien tarjousten muodossa. Asiantunteva henkilökunta avustaa lasien valinnassa, joten tällainen viinimaailmaan tutustumista vasta aloittelevakin voi astella myymälään itseään nolaamatta. Myymälät löytyvät Helsingistä ja Espoosta, verkkokauppa ja verkkokaupan neuvoa antava asiakaspalvelu palvelee kaikkialla.

Poimi myös muut Paleokeittiön Hyvän mielen pääsiäispöydän reseptit!

Rattoisaa pääsiäisviikkoa ja herkullista pääsiäistä Sinulle!

Kaupallinen yhteistyö; viinit Norex Selected Brands, lasit Decanter, kukat Kirkkonummen Kukka.
Sisältö UNIQ Content -tuotantoa.

UNIQ CONTENT Yksilöllistä sisällöntuotantoa ja -hallintaa yrityksesi tarpeisiin.

Seuraa facebookissa!Seuraa Twitterissä!Seuraa Instagramissa!Seuraa Pinterestissä!Seuraa Bloglovin`issaTilaa uutiskirje!Paleokauppa

2 Comments

  • Moikka Johanna!

   Nyt mulla ei ole ihan suoraa vastausta antaa kun en ole kokeillut, mutta ajatuksena kuulostaa hyvältä. Näiden leivosten sitruunakerros on aika tiivis, joten lähinnä mietin tarvitseeko enemmän tuunausta, jotta pysyy avokadolla yhtä hyvin kasassa. Ei muuta kuin testaamaan! Ja kiitos vinkistä, ehkä testailen itsekin :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.