Meinaa kiire viedä emännän mennessään! Suomi heräilee vähitellen talviunilta ja kaikenlaista tapahtumaa, juhlapäivää ja muuta puuhaa pukkaa. Jonkin verran on kirjoiteltu ruokareseptejä talteen. Niiden työstäminen julkaisukuntoon on vain jäänyt muiden töiden jalkoihin.
Mutta mikäs sopiikaan sen paremmin kiireisen arkeen kuin nopeasti valmistuva ja aivan superherkullinen kana-saltimbocca! Helppoa arkiruokaa parhaimmillaan. Kyllä Italiassa osataan!
Saltimbocca on varmasti monelle ihan tuttu juttu. Mullekin, vaikka en ole sitä aiemmin itse valmistanut. Näyttää monimutkaisemmalta kuin onkaan. Ja maistuu paremmalta kuin näyttää ;)
Inspiraatio perinteisesti vasikanlihasta valmistettavaan saltimboccaan lähti aivan mainiosta, televisiossa pyörivästä kokkaussarjasta, jossa italialaiset sukujuuret omaava Michela Chiappa kokkailee rennoissa tunnelmissa Italian innoittamaa ruokaa. Alkuperäinen resepti löytyy Chiappojen kotisivuilta enkä sitä tällä kertaa lähtenyt sen kummemmin tuunaamaan. Ei tarvinnut. Vain ”valkoviinikastikkeen” ohitin ja kaadoin viiniä pannun sijasta lasiin.
Jokunen vinkki tarttui kuitenkin mukaan ja muistiin seuraavaa kertaa varten.
Käyttämäni broilerin fileet olivat ensinnäkin sen verran ohuita, että niiden puolittaminen Michelan ohjeen mukaan horisontaalista osoittautui haasteelliseksi. Lopulta totesin, että what the hell, nuijin fileet kokonaisina ja leikkasin ne vasta sitten kahteen osaan.
En tiedä, onko Italiassa prosciutto hieman erilaista kuin meidän markettivastaava. Laitoin nuijittujen kanafileiden päälle ohjeen mukaan kaksi prosciutto -viipaletta päällekäin. Ratkaisu osoittautui ainakin omaan makuun melko suolaiseksi, joten totesin, että jatkossa yksi siivu riittänee. Tai on löydettävä vähäsuolaisempi parmankinkku kanalle kaveriksi.
Salviaa sen sijaan olisi voinut olla reilumminkin, vaikka lehdet kookkaita olivatkin. Saman olen huomannut monen muun kotimaisen yrtin kohdalla; maku on mieto, joten yrttejä voi annostella surutta reilummallakin kädellä.
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA KANASTA
4 annosta
- 4 broilerin rintafilettä
- 4 -8 siivua prosciuttoa eli ilmakuivattua parmankinkkua
- tuoretta salviaa
- kirkastettua voita paistamiseen
- suola ja ruohittua mustapippuria
- (vajaa lasillinen valkoviiniä kastikkeeseen)
- Nuiji rintafileet kelmun välissä noin sentin paksuisiksi. Jos ”pihveistä” tulee liian isoja, niin leikkaa nuijitut fileet kahteen osaan.
- Suolaa ja pippuroi fileet kevyesti molemmin puolin.
- Aseta 1-2 siivua parmankinkkua kanafileiden päälle (vain toiselle puolelle, toinen paistetaan nakuna). Laita kinkun päälle vielä 2 isoa tai useampikin salvianlehti. Kiinnitä salviat kanafileiden läpi pujotetulla hammastikulla.
- Kypsennä pannulla, keskilämmöllä ~2-3 minuuttia/puoli tai kunnes fileet ovat läpikypsiä. Itse aloitin nakupuolesta, mutta kääntelin pihvejä paistoajan puitteissa muutamaan otteeseen.
- Poista fileet ja kaada halutessasi pannulle vajaa lasillinen valkoviiniä. Anna redusoitua kuumalla pannulla noin minuutin verran. Ripottele ”kastiketta” valmiiden fileiden päälle ennen tarjoilua.
- Tarjoile tuoreen salaatin, riisin tai bataattiranskalaisten kera.
Hei,
Kiitos! Olemme tehneet näitä jo pari kertaa ja hyvää oli.
t. Taikku
Moikka Taikku! Joo, tämä on ihan pomminvarma resepti helppoon ja hyvään arkiruokailuun =)