Gluteeniton, Kananmunaton, Maidoton, Makkara, Pähkinätön, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, TÄYSPALEO, välimerellinen, Viljaton
Comments 2

Italialaista tuoremakkaraa ja viinirypäleitä pannuun

Nyt jotain hyvää ja helppoa. Hieman erilaista ja sellaista, josta en ainakaan itse etukäteen tiennyt, että mitähän tästä sopasta tulee.

Tuli jotain äärettömän herkullista ja mielenkiintoista. Vaikka ei ehkä ihan heti uskoisi, niin hieman suolainen ja mausteinen tuoremakkara ja viinirypäleet passaavat paremmin kuin mainiosti yhteen!

Sain mukaani paketin luomua karitsan salsicciaa noutaesssani Reinin Lihan lihaleikkaamosta pääsiäispotkia. Yrityksen edustaja kertoi, että resepti on oma ja sen takana seisoo muistaakseni sardinialaiset sukujuuret omaava keittiömestari. Eli italialaisesta makkarasta voitanee puhua, vaikka valmistukseen onkin käytetty kotimaista karitsaa. Saa myös possuversiona.

Hienoa muuten, että salsicciaa saa jo! Suomestakin. Jopa valmiiksi pakattuna. Jokunen vuosi sitten tilanne oli toinen, ja etsiskelinkin tätä italialaista raakamakkaraa kaikkialta kera kissojen ja koirien. Raaka- tai tuoremakkara kun on mun mielestä se parempi vaihtoehto makkarannälkään. Laadukkaissa tuoremakkaroissa ei nimittäin ole muuta kuin täyttä lihaa, mausteita ja pätkä suolta kuorena.

Helpoimmalla olisin päässyt heittämällä makkarat vaan pannuun ja väsäämällä kaveriksi jonkun perussalaatin. Halusin kuitenkin hyödyntää laadukkaan makkaran jotenkin… italialaisemmin. Ei vaan ollut hajuakaan, jotta miten. Enkä internetin ihmemaailmassa ihan heti sen viisaammaksi tullut. Salsicciaa kun syödään näköjään Italiassakin usein ihan vaan sellaisenaan. Tai pasta- tai riisiruokien osana, joista kumpikaan ei nyt istunut emännän suunnitelmiin.

Kun vihdoin silmiini osui tämä jännittävältä kuulostanut makuparin, niin ohjeet olivat tietysti italiaksi. Käännöskone auttoi jonkin verran, mutta kyllähän homma tällä ”Ciao, bella bambina!” -kielitaidolla enemmän soveltamiseksi meni.

Mutta hyvin meni! Olen jälleen yhtä makukokemusta rikkaampi ja suosittelen kyllä muitakin kokeilemaan. Sopii yhtälailla arkisempaan ruoanlaittoon kuin juhlavampaankin pöytään. Vaikka vappuviikonloppuun!

SALSICCIA -TUOREMAKKARAA VIINIRYPÄLEILLÄ

2 annosta

  • 4-6 salsiccia -tuoremakkaraa (~450 g)
  • 150-200 g siemenettömiä luomuviinirypäleitä
  • 1 dl viinirypälemehua hauduttamiseen (käytin Raikastamon luomu karpalo-viinirypäle -pillimehua, mehun voi puristaa viinirypäleistä myös itse)
  • ~1 dl kuivaa valkoviiniä hauduttamiseen (tai vaihtoehtoisesti 2-3 rkl balsamiviinietikkaa ja hieman enemmän rypälemehua)
  • maustamiseen tuoretta timjamia ja rouhittua mustapippuria
  • paistamiseen voita
  1. Paista tuoremakkaroita keskilämmöllä voissa käännellen säännöllisin väliajoin, kunnes makkaroiden pinta on ruskistunut (~10 min).
  2. Lisää valkoviini, rypälemehu ja viinirypäleet. Kiehauta, laske lämpöä ja jatka hauduttamista kunnes neste on lähes haihtunut. Sekoita välillä rypäleitä ja kääntele makkaroita.
  3. Mausta tuoreella timjamilla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Tarjoile välittömästi tuoresalaatin tai ruusukaalinlehtisalaatin kera.

Tuhtien makkaroiden vastapainoksi lautaselle sopii tuore salaatti. Itse ihastuin pääsiäispöydän raikkaan rapsakkaan ruusukaalinlehtisalaattiin, jota onkin nyt syöty lisukkeena vähän sille ja tälle. Helppoa, hyvää ja keväisen vihreää!

Jos joku muukin muuten haluaa tutkia autenttisia italialaisia salsiccia-viinirypälereseptejä, niin hakusanojen Salsiccia con l`uva ja Salsiccia all`uva avulla löytyy ;)

Maukkaat karitsan luomu salsicciat tarjosi Reinin Liha.

facebook  |  instagram  |  pinterest  |  twitter  |  bloglovin  |  uutiskirje  |  verkkokauppa

1 kommentti

  1. Chipe says

    Tämä menee kokeiluun. Mulla on aina nimittäin tuoremakkaraa pakkasessa ja olenkin miettinyt uusia tapoja laittaa sitä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.