Gluteeniton, Makeat herkut, Pääsiäinen, Reseptit, SEMIPALEO, Sokeriton, Vappu, Viljaton
Jätä kommentti

Porkkanakakkuleivokset raikkaalla sitruunakuorrutteella

Vappuna munkki on must! Mutta jos perinteinen munkkirinkilä ei maistu tai terveydelliset syyt estävät sellaisen nauttimisen, niin nyt olisi hieman terveempää vaihtoehtoa vappuun tai muihin kevään karkeloihin.

Nämä pähkinäiset porkkanakakkuleivokset syntyivät ex-tempore jo pääsiäisenä, kun piti keksiä jotain viemisiä vieraspöytään. Pohja on vanha tuttu kahden ja puolen vuoden takaa, ja meinasinkin jo jättää leivokset kokonaan julkaisematta. Viilasin kuitenkin kuorrutetta paremmin kevääseen sopivaksi ja ajattelin, josko näistä joku uskalias ammentaisi inspiraatiota omaan, terveempien herkkujen leikekirjaan.

Väsäsin kakkuset kiireellä, jolloin tietysti vähän kaikki menee pieleen. Juuri silloin kun EI pitäisi.

Ensinnäkin lähdin leipomaan muffinsseja, jotka klassisesti poltin päältä unohtaessani itseni puhelimeen ja muffinssit uuniin. Mitä tehdään kun homma menee reisille? Sovelletaan.

Leikkasin muffinsseista palaneet ”hatut” pois, jolloin ne näyttivät oikein kelvollisilta koristelua varten. Kun sitten pitkästä aikaa pistin porkkanakakkua suuhuni, niin totesin aika pikaseen, että on tavara sen verran tuhtia, ettei kukaan jaksa kokonaista muffinssia pupeltaa. Leikkasin muffinsseista vielä pohjat pois, halkaisin jäljelle jääneen osan kahtia ja totesin, että tästähän riittää nyt leivoksia isommallekin porukalle. Isompaa porukkaa ei kuitenkaan ollut, joten säästin ylimääräiset palaset ja sävelsin niistä oikein raikkaan ja maistuvan kerrosjälkkärin seuraavaan päivään (ohje tulossa!).

Loppu hyvin, kaikki hyvin ja ihmiset tyytyväisiä. Emäntä mukaan lukien. Että näin. Ei se emännälläkään aina homma suju ja putkeen sujahda. Kuviakin on vain muutama kelvollinen, mutta eiköhän näistä jo ajatuksesta kiinni saa ja jyvälle pääse.

PORKKANAKAKKUMUFFINSSIT / -LEIVOSPOHJAT

6-7 muffinssia → 12-14 leivospohjaa

Kuiva-aineet

  • 3 ¾ dl mantelijauhoja
  • 3 rkl kookosjauhoja
  • 2 tl luomu apple pie -mausteseosta (tai piparkakkumaustetta tai sopivassa suhteessa kanelia, inkiväärijauhetta ja hitunen muskottipähkinää tai vain kanelia)
  • ¾ tl ruokasoodaa
  • ½ tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa

Muut ainekset

  • 3 kananmunaa
  • 3 rkl kookosöljyä
  • 1 pienen tai puolikkaan isomman luomuappelsiinin mehu ja kuori
  • ~5 dl porkkanaraastetta
  • vajaa desi kookoshiutaleita
  • vajaa desi manteli- tai hasselpähkinärouhetta
  • koosta ja halutusta makeudesta riippuen ¨10-15 kpl tuoreita taateleita (kivet poistettu!)
  1. Sudi silikoninen muffinssivuoka kookosöljyllä.
  2. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Sekoita kuiva-aineet keskenään isohkossa kulhossa.
  4. Poista taateleista kivet. Laita rouheasti pilkotut taatelit, raastettu appelsiininkuori sekä -mehu ja kookosöljy toiseen kulhoon. Aja tasaiseksi massaksi sauva- tai tehosekoittimella.
  5. Tee kuiva-aineiden keskelle syvennys. Riko kananmunat ja lisää taatelimassa syvennykseen. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi.
  6. Lisää taikinaan porkkanaraaste, kookoshiutaleet ja manteli-/pähkinärouhe. Sekoita tasaiseksi.
  7. Annostele taikina muffinssivuokiin. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä ja maustua mielellään seuraavaan päivään. Syö muffinssimuodossa tai leikkaa muffinssit pyöreiksi leivospohjiksi. Yhdestä muffinssista tulee kivasti kaksi leivospohjaa. Säästä ”hattu” ja ”pohjat” kerrosjälkiruokaan (ohje tulossa!)

SITRUUNAKUORRUTE

  • 1 prk mascarpone -juustoa huoneenlämpöisenä (250 g)
  • ~100 g suolatonta luomuvoita huoneenlämpöisenä
  • 1½ – 2 rkl hunajaa
  • ½ – 1 sitruunan mehu
  • 1-2 tl raastettua sitruunankuorta
  1. Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella.
  2. Lisää joukkoon mascarpone. Vatkaa massa ilmavaksi ja tasaiseksi.
  3. Lisää loput ainekset ja vatkaa kevyesti tasaiseksi.
  4. Lusikoi tai pursota muffinssien tai leivosten päälle. Jähmetä tarvittaessa hetken aikaa jääkaapissa.
  5. Koristele leivokset esim. sitruunan- ja/tai limenkuorella ja sitruunamelissalla tai pähkinöin/pähkinärouheella ja porkkanalla.

Eivätkä emännän haasteet porkkanakakkuleivosten osalta vielä aiempaan tyssänneet. Kuorrute nimittäin juoksettui tai jotain, ja näytti jo käyttökelvottomalta. Päätin kokeilla, josko se varovasti lämmittämällä tokenisi. Ja tokenihan se! Oikein maukkaaksi.

Eli vinkiksi vielä, että jos sullekin sattuu käymään näin, niin lämmitä seosta vesihauteessa samalla sähkövatkaimella vatkaten, kunnes massa sekoittuu tasaiseksi. Toimi mulla, joten uskon, että toimii tarvittaessa sullakin =)

Nyt alan pistämään kimpsuja ja kampsuja kasaan huomenna alkavaa Tallinnan reissua varten. Instaan SAATTAA joitain kuvakuulumisia tupsahtaa jo aiemmin, mutta muille kanaville palailen vasta vapun jälkeen kera Tallinnan tuliaisten ja kuvan herkullisen kerrosjälkkärin.

Viettäkäähän reippaasti railakas vappu! Rennon rauhallinenkin on hyvä =)

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje | verkkokauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s