Gluteeniton, Kananmunaton, Keitot, Maidoton, Pähkinätön, Reseptit, Sokeriton, TÄYSPALEO, Vegaani, Viljaton
Jätä kommentti

Kermainen kantarellikeitto kesäkurpitsasta

Onko emäntä selättänyt sienikammon?! Kyllä tässä on nyt niin tainut vähän päästä käymään. Ja hyvä niin, sillä parisen vuotta olen asiaa jo aktiivisesti työstänyt. Sen kunniaksi tarjoilen nyt Paleokeittiössä peräti toisen sienireseptin koskaan! Viime kesänähän laittelin jo hunajapiklattuja minikantarelleja. Jotka olivat muuten äärettömän hyviä; eivät maistuneet sienille ollenkaan ;)

Sienissä ehkä makua enemmän ongelma on kohdallani ollut koostumuksessa. Olen kyllä varovasti sieniruokia maistellut, jos sellaisia tarjolla on ollut. Mutta en niitä varta vasten ennen ”selätä sienikammo” -projektia lautaselleni valinnut . Saati sitten itse valmistanut.

Jos siellä nyt sattumalta joku toinenkin sienien kanssa kamppaileva haluaa oppia syömään sieniä, niin kerronpa lyhyesti, kuinka se omalla kohdalla onnistui.

Ensinnäkin täytyy löytyä halu ja motivaatio oppia jotain uutta. Mua auttaa myös aina, kun teen jostain asiasta projektin eli tartun haasteeseen. Sen jälkeen tarvitaan vain tietoisia valintoja. Ja onnistumisia. Positiivisia kokemuksia.

Minä aloitin valitsemalla sieniruokia laadukkaiksi rankkaamissani ravintoloissa. Metsäsienikeitosta taisin aikanaan aloittaa ja siitä sitten risottoon sekä sienillä täydennettyjen salaattien kimppuun. Edelleen vähän ällötti, mutta kun maku oli jokseenkin kohillaan ja huomasin olevani edelleen elossa, niin rohkeus kasvoi sieniä syödessä.

Piklattujen kantarellien kautta pääsin viimein lähikosketukseen sienien kanssa. Tänä vuonna olin niistä jopa hieman innoissani. Tämä on vasta toinen resepti, mutta sienikokkauksia on tältä syksyltä takana kaikkiaan jo kokonaiset kolme. Pari muuta ohjetta odottelevat vielä julkaisua. Ja siellä onkin sellaista comfort foodia tuloillaan, että hohhoijakkaa ja oksat pois! Aika hyvin aloittelijalta.

Mutta siis sieniä ja muita inhokkiruokia syömään ja kokkaamaan oppii syömällä. Ja kokkaamalla. Baby steps lienee myös kaksi avainsanaa. Näillä metodein olen nyt selättänyt paitsi sieni-, niin myös äyriäiskammon. Mihinköhän inhokkiin sitä seuraavaksi tarttuisi? Ehkä etanoihin. Sirkatkin kun tuli jo syötyä. Tosin niiden työstämiseen täytyy vielä löytää jostain lisämotivaatiota. Vielä ei sytytä.

Pari sanaa vielä tästä helposta herkkukeitosta. Näin paleonäkökulmasta kermaisten keittojen ongelma on usein suurustus, johon käytetään jotain viljavaa jauhoa ja/tai maitopohjaisia raaka-aineita.

Muitakin vaihtoehtoja on, mutta ratkaisin ongelman tällä kertaa viime viikkojen suosikkikasviksella eli kesäkurpitsalla sekä vanhalla tutulla kookoskermalla. Kyseessä on siis oikeastaan kesäkurpitsa-kantarellikeitto, jota kesäkurpitsa ei maultaan mietona häiritse. Oikeastaan päinvastoin. Kookoskermaa on vain luraus, enkä itse pitkäaikaisena ja avokätisenä kookostuotteiden käyttäjänä makua keitosta erota. Vain suolaa saa yleensä tuikata hieman enemmän kuin lehmänkermaa, sulatejuustoja yms. käytettäessä. Muista siis tarkistaa suola!

Jos oikein on sienien ystävä, niin keitosta voi helposti tehdä myös rouheampaa surauttamalla vain osan sienistä samettiseksi sosekeitoksi ja jättämällä loput vähemmälle pilkkomiselle. Otin ensikertalaisena varman päälle ja pistin kaikki kantarellit sileäksi. Pari kokonaista jätin sentään koristeeksi. Söinkin ne vielä!

KERMAINEN KANTARELLIKEITTO KESÄKURPITSALLA

~2-4 annosta keiton notkeudesta riippuen

  • ~300 g tuoreita kantarelleja
  • 1 sipuli silputtuna
  • 1-2 valkosipulinkynttä siivutettuna
  • ~500 g kesäkurpitsaa paloiteltuna
  • ~1 dl kookoskermaa (tai -maitoa)
  • ~2-3 dl kanalientä (tai kasvislientä)
  • tuoretta timjamia
  • paistamiseen pekoninrasvaa + voita tarvittaessa
  • maustamiseen suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • tarjoiluun rapeaksi paistettua pekonia
  1. Esivalmistele kasvikset putsaamalla ja paloittelemalla kantarellit sekä pilkkomalla sipuli, valkosipulinkynnet ja kesäkurpitsa.
  2. Laita paloiteltu kesäkurpitsa kattilaan. Lisää kanalientä niin, että kesäkurpitsat melkein peittyvät. Kiehauta ja jätä kannen alle kiehumaan, kunnes ovat pehmenneet helposti haarukan mentäviksi. Mitä pehmeämpi kesäkurpitsa, sitä kermaisempi keitto!
  3. Paista sillä aikaa pekonit rapeiksi kuumalla pannulla. Nosta talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan ja murenna jäähtyneet pekonit rouheasti käsin.
  4. Lisää pekonin rasvaiselle pannulle sipuli ja valkosipuli. Kuullota.
  5. Lisää sipulien joukkoon sienet sekä 3-4 timjaminoksaa. Paista, kunnes kantarellit ovat muuttuneet kullanruskeiksi ja ylimääräinen neste on haihtunut. Poista timjaminoksat. Nosta tarvittaessa muutama sieni sivuun koristeeksi. Jos haluat rouheampaa sienikeittoa, niin laita noin puolet sienistä sivuun.
  6. Kaada keitetty kesäkurpitsa nesteineen tehosekoittimeen. Lisää sieni-sipuliseos sekä kookoskerma. Surauta sileäksi keitoksi. Lisää tarvittaessa kanalientä, jos haluat keitosta notkeampaa. Mausta suolalla. Tarkista maku ja lisää lopuksi mahdollisesti sivuun jättämäsi sienet. Pulseta pikaisesti.
  7. Siirrä keitto takaisin kattilaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Kiehauta ja tarkista maku.
  8. Tarjoile kera pekonirouheen.

Vegaaninen keitto syntyy helposti jättämällä pekonit pois ja korvaamalla kanaliemen kavisliemellä (vesikin käy) sekä paistorasvan esim. kookosöljyllä.

Sain facen puolella vihjeen, että kantarellien aika alkaa olla jo tältä syksyltä ohitse. Nämä sienet poimittiin vielä viime viikonloppuna ja marketissakin näytti edelleen olevan tuoretta kantarellia tarjolla. Mutta ei hätää, muutkin metsäsienet käyvät ja tarvittaessa jopa kuivatut tai talven varalle pakastetut. Tosin kantarellikeittoa ei suppilovahveroista saa. Vahverokeitto kyllä. Jota se tämäkin keltavahveroinen taitaa edustaa ;)

facebook | instagram | pinterest | twitter | bloglovin | uutiskirje

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s