Suomi <3 Paleo
Jätä kommentti

Suomi <3 Paleo – Sami Sundvik

Tämänkin viikon haastatteluvieras lienee useimmille Paleokeittiössä piipahtaville tuttu. Eikä hänen tunnettuutensa taida rajoittua ainoastaan paleopiireihin vaan veikkaan, että kaverin ajatukset tunnetaan laajemmaltikin ravinnosta ja harjoittelusta kiinnostuneiden keskuudessa. Tervetuloa ja kiitos, kun suostuit haastettelupyyntööni, Sami!
Kerro hieman itsestäsi…

Sami Sundvik, syntyisin Oulusta, nykyisin kotipaikkana Espoo. Teen töitä myynnin ja markkinoinnin parissa – lisäksi teen ravinto- ja fysiikkavalmennuksia, ja pidän erilaisia ravintoluentoja. Pidän omaa blogiani osoitteessa www.samisundvik.com – suoraa puhetta ravinnosta, painonhallinnasta, suorituskyvystä ja hyvinvoinnista. Tekstit eivät välttämättä sovi herkkänahkaisille tosikoille :)

Ikää 39 vuotta

Harrastuksina salitreeni – ylimääräistä vapaa-aikaa töiltä ei juurikaan jää.

Koska ja kuinka tutustuit paleo ruokavalioon?

Oma ruokavalioni on muokkautunut paleohenkiseksi asteittain. Ensin jätin maitotaloustuotteet (lääkärin suosituksesta) kärsittyäni useista ylähengitystieinfektioista. Gluteenia sisältävien tuotteiden karsiminen alkoi muistaakseni noin kolme vuotta sitten, kun perehdyin erilaisiin ruokavalioihin. Lopullisesti kaikki gluteeni jäi pois yli 2 vuotta sitten. Einekset ja valmisruoka ovat jääneet pois todella kauan sitten.

Vaikka ruokavalioni onkin vahvasti paleo, en yleensä käytä tuota termiä kun keskustelen ruokavaliosta esimerkiksi asiakkaideni kanssa. Aivan liian monella on paleosta valmiiksi negatiivinen, ja usein täysin virheellinen käsitys, lähinnä iltapäivälehtien ja keskustelufoorumien sekavan tiedon varaan rakennettu.

Miksi syöt, kuten syöt?

Miksi en söisi ? Haluan syödä puhdasta, aitoa ruokaa – joka tukee sekä terveyttä että suorituskykyä.

Millainen on Sinun paleoideologiasi?

Syön paljon lihaa ja kasviksia sekä marjoja – paljon rasvoja, paljon proteiinia. En käytä mitään viljatuotteita, enkä maitotaloustuotteita. Jos täysin tarkkaa paleoideologiaa miettisi, heraisolaatti on ainoa tuote joka tarkasta paleoruokavaliosta ei löydy.

Kuinka muut ovat suhtautuneet ruokavalintoihisi?

Ruokavaliotani on pidetty kummallisena viimeiset 20 vuotta. Ensin se sisälsi valtavasti maitotaloustuotteita ja suuria määriä hiilihydraatteja (liittyen perinteiseen ja vanhakantaiseen bodyruokavalioon). Nyt hämmästelyn aiheena on rasvojen suuri määrä, ruokavalion ”yksipuolisuus” ja viljojen sekä maitotaloustuotteiden puute.  Pitäessäni erilaisia ravintoluentoja, yleensä kriittisimmin ruokavaliooni ja ajatuksiini suhtautuvat, perinteisen lautasmallin puolustajat, ovat seminaarin osallistujista huonokuntoisimpia.

Mikä on lempipaleoruokasi?

Luomulaatuinen jauheliha, lautasellinen vihanneksia ja kupillinen mustikoita. Tuliset mausteet, hapankaalta, jälkiruokana pari palaa raakasuklaata ja kupillinen laadukasta kahvia, vastajauhetuista pavuista.

Mitä paleoruokaa tarjoaisit paleovastaiselle ystävällesi?

Hyvä pihvi grillistä, iso salaatti. Kasvissyöjät poisluettuna, hyvin harva on jättänyt syömättä :)

Millä herkuttelet? Mikä on lempipaleoherkkusi?

Raakasuklaa, satunnaisesti raakakakut, raakajäätelö. Tällä hetkellä suosikkina itsetehty raakajäätelö – perusraaka-aineina esimerkiksi avokado, kookosmaito, raakakaakao, banaani, mustikat. Ei vaadi edes jäätelökonetta.

Oletko jonkin tai useamman ruoka-aineen suhteen ehdoton?

Gluteenin suhteen absolutisti. Maitotuotteita harvoin,jäätelön muodossa. Kuten edellä mainitsin, käytän heraisolaattia.

Mikä on paleolla parasta?

Puhdas, aito, lisäaineeton ruoka. Elimistö toimii hyvin, ilman tarvetta laskea kaloreita tai miettiä annoskokoja. Suorituskyky, vireystaso, immuniteetti..eikä helposti pidettävä alhainen rasvaprosenttikaan huono bonus.

Millaisia positiivisia vaikutuksia paleolla on ollut elämääsi?

Suorituskyky, rasvaprosentti, immuniteetti, vatsan ja ihon kunto. Muutamia mainitakseni :)

Mikä on ollut paleotaipaleella haasteellisinta?

Arnoldsin donitsit aiheuttavat vieläkin akuutin kuolareaktion aina kun ohitan kyseisen kahvilan.  Niitäkään en ole reiluun kahteen vuoteen syönyt.. enkä ole sen takia yöuniani menettänyt :) Mitään varsinaisia vaikeuksia en koe asiassa olleen – ruoka ei ole minulle addiktio eikä pakkomielle. En koe että elämänlaatu olisi merkittävästi huonompi, vaikken syökään pizzaa, pastaa tai croissantteja. Jos niitä vaaditaan esimerkiksi ”elämästä nauttimiseen”, sosiaalisiin tilanteisiin, tai herkutteluun, kannattaa ehkä miettiä hallitseeko ruoka elämää liikaa, tai voisiko huonoja valintoja korvata pysyvästi paremmilla.

Mitkä 3-5 vinkkiä antaisit paleota harkitsevalle tai aloittelevalle?

  1. Opettele syömään aitoa ruokaa.
  2. Aloita karsimalla viljatuotteet pois, niiden poisjättämisen vaikutukset vatsan hyvinvointiin ovat selkeästi havaittavissa, nopeasti.
  3. Paleoaiheisia reseptisivustoja löytyy netistä valtavasti, etsi erilaisia reseptejä ja kokeile rohkeasti.
  4. Paleo ei tarkoita yksipuolista, hiilihydraattirajoitteista elämäntapaa.

Minkä reseptin haluaisit jakaa muille?

Oma raakajäätelöresepti löytyy täältä http://samisundvik.com/2013/11/01/samin-keittiossa-osa-2/.

Jos oikeasti haluat viedä jalat alta – itseltäsi tai kumppaniltasi – kokeile seuraavaa http://www.bulletproofexec.com/get-some-ice-cream. Vaatii muutaman vähän eksoottisemman raaka-aineen, mutta on oikeasti aivan törkeän herkullista.

Lisää Samin ajatuksia löydät Samin blogista sekä facebookista. Samilla on paljon, suoraselkäistä asiaa hyvinvoinnista. Tutustu!

Kuvat Samin blogi.

Iso kiitos Samille haastatteluun osallistumisesta! Keep up the good work! =)


Tule Sinäkin mukaan ”Suomi <3 Paleo” -haastattelusarjaan! Kaikki haastattelut ja aiheeseen liittyvät postaukset löydät kätevästi täältä.

Suomi <3 Paleo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.