Lifestyle
Jätä kommentti

Kuinka minimoida flunssariski?

Muutama sana flunssasta nyt kun monet taudin kourissa niiskuttelevat. Olen kirjoittanut flunssan ehkäisykeinoista aiemminkin. Itseasiassa tasan kaksi vuotta sitten. Hauska sattuma! Ohjeet ovat ihan hyviä ja edelleen päteviä. Itse olen kuitenkin viime vuosien oppien jälkeen päätynyt kiteyttämään flunssan torjuntakeinot vain kahteen huomioitavaan seikkaan. Jep, moni asia on niin kovin yksinkertainen, mutta jostain kumman syystä haluamme tehdä niistä monimutkaisia. Yksinkertaisesti ja minimalistisesti ilmaistuna voit minimoida flunssariskin toimimalla seuraavasti…

  1. Minimoi/vältä/eliminoi elimistön puolustusjärjestelmää rasittavat tekijät JA
  2. Maksimoi/suosi/lisää puolustusjärjestelmää tukevia tekijöitä.

Siinä se. Kaikessa yksinkertaisuudessaan. Todellisuudessahan elimistömme taistelee jatkuvasti tulehduksia, pöpöjä ja muita rasitteita vastaan. Jos immuunipuolustuksesi on vahva ja kunnossa, et huomaa tätä kulisseissa käytävää taistelua. Koska homma toimii. Niinkuin pitääkin. Jos puolustusjoukkosi ovat heikossa hapessa, sairastut. Joukoilla riittää enemmän töitä kuin ne ehtivät hoitamaan. Liian vähän henkilökuntaa. Tai liikaa töitä.

Kansantajuisemmin asia voidaan ilmaista seuraavasti.

Jos haluat minimoida flunssariskin, niin nauti ravintoa ja tee asioita, jotka vahvistavat puolustusjärjestelmää JA vältä ravintoa ja asioita, jotka kuormittavat puolustusjärjestelmää.

Melko yksinkertaista. Teoriassa. Ja käytännössä, kun asian sisäistää; osaa ja haluaa tehdä oikeita valintoja. Sinä päätät! Tässäkin asiassa. Syö ja juo riittävästi. Valitse ravinnerikkaita ruoka-aineita (erityisesti kypsentämätöntä), nuku tarpeeksi ja kuormita fyysisesti kehoa kohtuudella. Käytä tarvittaessa lisäravinteita. Juo puhdasta vettä. Vältä elimistön toimintaa rasittavia ja sabotoivia (tulehduksellisia) ruoka-aineita (sokerit, viljat, lisäaineet, huonot rasvat, tyhjä energia). Vältä lääkkeitä ja stressiä. Vältä kemikaaleja (myrkkyjä) ja pidä huolta elimistösi myrkynpoistojärjestelmästä (maksa).

Yksi sana auttaa jo pitkälle. Se sana on paleo. Puhdas paleo, jossa huomioidaan myös riittävä energian ja hiilihydraattien saanti auttaa torjumaan flunssaa. Ja monia muita sairauksia. Kyllähän paleollakin voi tehdä huonoja valintoja. Been there, done that! Aika-ajoin teen niin edelleen. Täysin tietoisesti.

Omat flunssat

Kun mietin omaa flunssahistoriaa, niin viimeisen kolmen vuoden aikana (paleolla) olen sairastanut keskimäärin yhden flunssan vuodessa. Näin syksyisin. Aiemmin ryvin flunssakierteissä. Ensimmäinen askel kierteistä irti oli antibioottien hylkääminen. Muista, että 70-80% vastustuskyvystä lähtee suoraan suolistosta! Lääkkeet ja huonolaatuinen ravinto ovat oiva tapa tuhota suoliston toimintaa.

Pääsääntöisesti olen sairastunut flunssaan lomilla. Tai lomien, erityisesti ulkomaanmatkojen jälkeen. Sanotaan, että sairastuminen johtuu stressin laukeamisesta. Onko todella näin? Kling kling! Ainakin omassa päässä kellot soivat. Mitä niillä lomilla tulikaan syötyä? Tai juotua ;)

Syksy on mulle siis flunssa-altista aikaa. Viime vuonna nenän vuotaessa mietin miksi näin. Siitäkin huolimatta, että elintavat olivat mielestäni kohtuukuosissa, sairastuin. Tänä vuonna päätin kokeilla vahvan D-vitamiinilisän aloittamista jo kuukautta tavallista aiemmin, elokuun alussa. Olin sairastumisesta myös tavallista enemmän huolissani, koska jouduin kesän lopulla syömään antibioottikuurin hammasytimen tulehdukseen. Kuurin aikana ja jälkeen aloitin monitahoiset tukitoimet suoliston suojelemiseksi, mm. ”yliannostelemalla” maitohappobakteereja sekä ravinnosta, että ravintolisistä. Siivosin myös ruokavaliota kesän jäljiltä ja nyt olenkin ollut jo 29 päivää TehoPaleolla, jossa elimistöä kuormittavat ruoka-aineet on minimoitu toden teolla. Katsotaan kuinka käy, kun vietän ensimmäistä TehoPaleon jälkeistä viikonloppua ;D.

Toistaiseksi olen siis välttynyt syysflunssilta ja olokin on ollut kaikinpuolin terve ja energinen. Lukuunottamatta näitä viimeaikaisia turvotuspäiviä ja huonosti nukuttuja öitä TehoPaleon alkupuolella.

Mietin nykyään jo automaattisesti ruokavalintoja tehdessäni valintojen vaikutusta terveyteen. Sekä akuutisti, että pidemmällä tähtäimellä. Mietin, kannattaako riskeerata?Onko tilanne tai valinta riskin arvoinen? Toisinaan se on. Kun valitsen tietoisen riskin, tulee mun olla valmis kantamaan myös seuraukset. Jos sairastun, niin tiedän vian olevan mitä todennäköisimmin ainakin 90% itsessäni, omassa toiminnassani. Silloin on turha syyttää ulkoisia tekijöitä. Ympäriinsä pärskivät ihmiset kyllä ärsyttävät aivan suunnattomasti. Pysykää kotona peiton alla tervehtymässä, älkääkä juosko ympäriinsä altistamassa muita taudille! Se on kovin itsekästä toimintaa. Mutta toisaalta, luotan vakaasti siihen, että kun olen huolehtinut itsestäni ja mun puolustusjärjestelmä toimii optimaalisesti, niin se kyllä selättää myös satunnaisten pärskijöiden levittämät pöpöt.

Katsotaan kuinka käy! Syksyä on vielä jäljellä.


Miltä kuulostaa tämä teoria? Millaisia flunssakokemuksia Sinulla on? Oletko koskaan havahtunut ravinnon ja flunssan väliseen yhteyteen? Oletko huomannut sairastuvasi yleensä silloin, kun ruokavaliosta huolehtiminen on jäänyt huonommalle?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.