Makeat herkut, Reseptit, TÄYSPALEO
Jätä kommentti

Piparibollerot vol. 1

Piparkakkupirtelö -postauksessa jo kerroin, kuinka itse piparkakut eivät tee emännälle tiukkaakaan, mutta se taikina! Se tekee! Jäinkin tuon postauksen jälkeen pohtimaan, että ehkä pelkkä piparkakun tuoksu ja maku eivät vielä riitä tyydyttämään tämän jouluisen herkun himoa. Ehkä osa salaisuutta piilee piparkakkutaikinan rakenteessa…? Siitä se sitten syntyi, ajatus piparkakkutaikinasta. Ilman jauhoja ja lisättyä sokeria ;)

Ajatus vei viime keväisiin tunnelmiin, jolloin leipasin ensimmäisen (ja toistaiseksi ainoan ;)) raakakakkuni ever. Raakakakun pohjahan on tavallaan taikinaa. Tästä tämä testiluonteinen tuunaus sitten lähti! Ja tähän se tällä kertaa päätyi…

PIPARIBOLLEROT vol. 1 (~15 kpl)

 • 2 dl saksanpähkinöitä
 • 2 dl pehmeitä taateleita
 • 2 rkl raakakaakaojauhetta
 • ~1 rkl CocoVin kookosöljyä
 • 2 tl piparkakkumaustetta
 • sopivasti murskattuja manteleita tai mantelirouhetta
 • hieman ceyloninkanelia
 • hieman himalajansuolaa
 1. Murskaa mantelit karkeaksi rouheeksi veitsellä tai tehosekoittimessa (varo, ettei mene jauhoksi). Jätä ”mantelirouhe” hetkeksi sivuun odottelemaan.
 2. Laita kaikki muut ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä melko kuivahkoksi taikinaksi. Taikina vetreytyy, kun siitä pyörittää pienen lihapullan kokoisia (ja näköisiä ;)) bolleroita lämpimien sormien välissä.
 3. Tsekkaa maku, täydennä tarvittaessa tai kaavi taikina ulos blenderin purkista.
 4. Sekoita joukkoon vielä mantelirouhe manuaalisesti ennen kuin aloitat pullanpyörityksen.
 5. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia palloja.
 6. Anna maustua jääkaapissa ainakin parisen tuntia, jos vaan maltat. Jääkaapissa jähmettyvät sen verran, että eivät suttaa syödessä sormia. Ja maku sen kun paranee bolleroiden vanhetessa =)

Huom! Ovat melko tuhtia tavaraa, joten koko taikinaa ei ehkä kannata vetää kerralla huiviin. Onneksi yksi pallero silloin tällöin tuntuu tukahduttavan pahimmat makean mieliteot.

Vaikka koesatsi hyvin maistuikin, niin mielen perukoilla alkoi pieni kehitystyö. Viilattua versiota lienee tulossa, kunhan ajatukset ensin konkretisoituvat teoiksi. Eikä näistä välttämättä tarvitse bolleroita pyöritellä. Taikina toimii hyvin alkuperäisessä tehtävässään raakakakun pohjana tai voihan näistä todennäköisesti vääntää mitä monimuotoisempia raakapipareitakin.

Mutta kyllä näitä kannattaa kokeilla! Ehdottomasti! Ja koska mulla ei nyt koekaniineita piisannut itseäni useampaa, niin kivahan se olisi kuulla, maistuvatko nämä muillekin (kerro kuulumiset kätevästi vaikka veispuukissa =)). Villikissoille eivät piparibollerot maistuneet (eivät kai ole joulukissoja…) ja oma makuaisti ei ehkä ole sieltä luotettavimmista päästä. Se on auttamattomasti tuhottu vuosien viherpirtelölipityksellä ja jokseenkin sokerittomalla ruokavaliolla ;)


P.S. Kuvat on otettu pikaisesti pimeässä vailla jääkaapissa jähmettämistä. Tässä vaiheessa näyttävät vielä kosteilta ja kiiltäviltä, mutta kyllä bollerot nopeasti viileässä kiinteytyvät ja menettävät öljyisen kiiltonsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.