Suomi <3 Paleo
Comments 4

Suomi <3 Paleo – Miia N.

Haastattelusarjan ensimmäinen vieras tuo ehkä hieman yllättäen raikkaan tuulahduksen maamme rajojen ulkopuolelta. Tervetuloa Paleokeittiön vieraaksi, Miia N.!

Kerro hieman itsestäsi…

Olen Miia. Muutin pois Suomesta 90-luvun lopussa ja asun nykyään Pariisissa. Matkustan paljon ja harrastan hyvää ruokaa ja viiniä, taidetta sekä urheilua (juoksen ja joogaan).

Koska ja kuinka tutustuit paleo ruokavalioon?

Kävin muutama vuosi sitten ravintoneuvojalla, joka kehotti jättämään pois vilja- ja maitotuotteet, perunan sekä kananmunan useamman kuukauden ajaksi. Huomasin tänä aikana, kuinka paljon parempi olo on, kun ei täytä vatsaa vehnällä. Vaikka en enää täysin ehdottomasti noudata hänen ohjeitaan, niin olen viimeisen ~3 vuoden ajan pyrkinyt noudattamaan yhä terveellisempää ruokavaliota, ja pyrkinyt syömään mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa. Kun ensimmäisen kerran kuulin paleosta, tajusin etta tämähän on aikalailla sitä, mita pyrin syömään! Tämä ahaa-elämys antoi nimen syömistottumuksilleni. Ja kun jollain asialla on ”etiketti”, niin sen tiedostaa, ja sitä on helpompi noudattaa.

Miksi syöt, kuten syöt?

Syön sitä, mistä tulee hyvä olo. Terveellinen olo. Ei ähky, ei rasvainen, ei kemikaalinen.

Millainen on Sinun paleoideologiasi?

Ostan torilta sunnuntaisin monta kiloa hedelmiä ja vihanneksia, ja ne muodostavat ”pääruoan”. Sen lisäksi ostan ”lisukkeita”: lihaa, kalaa, ankkaa ja kalkkunaa. Katson tarkasti mitä ostan ruokakaupasta, ettei ruoassa ole hirveästi säilöntä- ja lisäaineita, ei palmuöljyä jne. Kanaa syön nykyään vähemmän. Porsasta en syö lainkaan. Ostan erittäin harvoin keksejä tai kakkuja, koska en ole tottunut syömään makeaa. Teen itse kaiken ruoan, koska pidän ruoanlaitosta. Mutta myös siksi, koska siten tiedän, mitä syön. En napostele, vaan syön kevyen aamupalan, lounaan ja illallisen.

Kuinka muut ovat suhtautuneet ruokavalintoihisi?

Ranska, kuten Suomikin, on leivän luvattu maa. Herättää hämmästystä, jos ei koske patonkiin. Minua taas ihmetyttää se, miksi joku haluaa täyttää vatsan vehnällä? Usein ihmiset viittaavat ja puolustautuvat kuitujen saamisella, mutta saa niitä kuituja muualtakin kuin leivästä… Välillä ihmiset myös kuvittelevat, että on tosi vaikeaa olla syömättä makeaa, ja kysyvät olenko dieetillä. Itse asiassa en ole koskaan ollut dieetillä – syön terveellisesti eikä se minulle ole hankalaa tai vaikeaa. Suomessa lomaillessani teen ruoat vanhemmilleni. Äitini aina sanoo loman jälkeen, että ”kuinka on mahdollista, että näillä sun herkuilla en lihonut yhtään – päinvastoin, laihduin”. Ehkä tämä on paras kannustus :-)

Mikä on lempipaleoruokasi?

Syömme kerran kuussa kunnon pihvin (useampi sata grammaa per hlö). Sen kanssa tarjoamme vihreän salaatin tomaattien ja sipulin kera, sekä punaviiniä. Ei leipää, ei perunaa.

Mitä paleoruokaa tarjoaisit paleovastaiselle ystävällesi?

Tekisin varmaan pihvin (linkki reseptiin alempana). Ostaisin hyvästä lihakaupasta tuoretta lihaa, jota ei ole marinoitu etukäteen missään lisäaineliemessä. Oliiviöljyä ja provenssen yrttejä päälle, ja uuniin grillattavaksi. Nam! Ja mikä ihmeellisintä, seuraksi riittää tuo yllämainittu vihreä salaatti, jossa on paljon sipulia ja tomaattia. (Jos tämän ruoan kanssa olisi perunaa, siitä tulisi ähky olo. Salaatti keventää sopivasti).

Millä herkuttelet? Mikä on lempipaleoherkkusi?

Syömme mereneläviä, ja talvella erityisesti ostereita jotka ovat todella hyvä sinkin lähde! (Tiesitkö?)
Tusina tuoreita ostereita valkoviinin kera on luksusta! (Tämä on yksi niitä harvoja hetkiä, jolloin yleensä syön patonkia. Se on Ranskassa tapana ostereita syödessä).

Oletko jonkin tai useamman ruoka-aineen suhteen ehdoton?

Porsasta en syö. Koen sen likaiseksi eläimeksi. Välillä vitsailen, että tuskin ne hindut, muslimit ja juutalaiset niin väärässä voivat olla. Eli jostain erikoisesta solidaarisuudesta en tätä eläintä syö.

Mikä on paleolla parasta?

Ollaan konstailematta. Ei keksitä mitä ihmeellisimpiä kiemuroita miten syödä. Syödään ilman ruokateollisuutta, paluu juurille!

Millaisia positiivisia vaikutuksia paleolla on ollut elämääsi?

Pidän siitä, etta tiedostan asioita. En osta mitä tahansa. Pystyn pienillä valinnoilla parantamaan elämänlaatuani huomattavasti. Ja viime kädessä uskon, että tämä tulee halvemmaksi verrattuna siihen, miten massaruokateollisuus haluaisi meidän syövän!

Mikä on ollut paleotaipaleella haasteellisinta?

Koska en pidä erityisemmin makeasta, minun on helppo sanoa ”ei” kakuille ja kekseille. Mutta uskon, että joillekin tämä voi olla todella vaikeaa! Pidän ranskalaisista juustoista, ja niitä oli vaikeaa olla syömättä useamman kuukauden ajan. Nyt syön juustoja sillöin tällöin.

Mitkä 3-5 vinkkiä antaisit paleota harkitsevalle tai aloittelevalle?

  1. Jos et ihan täysin pysty jättämään viljatuotteita, tee näin: vähennä huomattavasti vehnän käyttöä ja korvaa se muilla viljatuotteilla (tattari, jne).
  2. Korvaa peruna vihanneksilla, kvinoalla, pavuilla, jne. Kalakeitossa voi käyttää perunan tilalla kesäkurpitsaa, bataattia, lanttua, fenkolia jne.!
  3. Jos ajasta on puutetta, niin tee kerran viikossa iso ratatouille tai vastaava kasvispata, jota on helppo syödä ja lämmittää parin, kolmen päivän aikana.
  4. Sanon usein suomalaisille, että jätä se kaurapuuro, ja syö mieluummin kreikkalaista jugurttia kuivatuilla tai tuoreilla hedelmillä, pähkinöillä ja hunajalla. Tai tee vaihtoehtoisesti maissi/riisileipä itsellesi. Päälle kalkkunaa tai lohta ja avokadoa. Moni lähipiiriläinen on kokenut tämän hyväksi vaihtoehdoksi.
  5. On myös hyvä miettiä syömistä luonnon tarjonnan eli sesongin mukaan. Jos tomaatit ovat talvella kivikovia ja näyttää, etteivät ne ole aurinkoa nähneetkään, niin ei sitä tomaattia ole pakko laittaa salaattiin!
  6. Moni suomalainen metsästää, marjastaa, sienestää, kalastaa jne. Kysele lähipiiristäsi, niin varmasti löydät jonkun, joka myy edullisesti ylijäämäänsä :-). Esim. isäni kalastaa ja tuo Helsinkiin tullessaan ystäville kalaa.

Minkä reseptin haluaisit jakaa muille?

Pihvisisilialainen caponata ja kalapata (sisaltää perunaa, mutta sen voi korvata muilla vihanneksilla) .

Tai mikä parasta, matkusta ja ota vaikutteita muualta! Itse opin tekemään herkullisia ruokia alkuvuodesta Laosissa.

Miia toivottaa sinut tervetulleeksi Pearlspotting -blogiin ja blogin facebook -sivulle lukemaan lisää hyvästä ruoasta ja viinistä, hänen mielenkiintoisista matkoistaan sekä elämästään Pariisissa!

Kuvat Miian Pearlspotting -blogi.

Iso kiitos Miialle Suomi <3 Paleo -postaussarjan avaushaastattelusta! Toivotetaan hänelle kaikkea parasta Pariisiin ja maailmalle =)


Tule Sinäkin mukaan ”Suomi <3 Paleo” -haastattelusarjaan! Kaikki haastattelut ja aiheeseen liittyvät postaukset löydät kätevästi täältä.

Suomi <3 Paleo

4 Comments

  1. Kiitos Johanna tasta haastattelusta –ilo olla mukana! Hyvaa viikonloppua :-)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.