Maidoton, Makeat herkut, NON-PALEO, Reseptit
Comment 1

Makee mandariinikakku

Välillä tekee hyvää saada suun täydeltä sokeria ja mahaan makeita mandariinikakkusia!

Tässä on ehtinyt jo vierähtää reilu kuukausi siitä, kun kokeilin leipasta mandariinikakkua. Mutta koska facebookissa menin reseptiä lupaamaan vielä ennen viikonloppua, niin tässä sitä nyt olisi.

Tiukille menee, mutta vielä ehtii maistaa mandariinikakkua ennen maanantaina alkavaa Kevätsiivousta! Ja koska Kevätsiivousta kestää kuukauden päivät, niin ihan hetkeen ei näitä syntisiä reseptejä Paleokeittiöön tipu! Jos ei nyt muutenkaan ihan hirveän usein, eihän? ;)

Kevätsiivous tullee näkymään myös enemmän tai vähemmän Paleokeittiössä tulevina viikkoina. Vaikka en itse todennäköisesti pipo silmillä hommaan tällä kertaa lähdekään, niin pyrin parhaani mukaan omalla toiminnallani kannustamaan siivousjoukkoja. Eli eiköhän Kevätsiivouksen tällä kertaa sivuuttaneet tule tätä kautta saamaan pienen annoksen projektista. Jos jollekin iskee inspiraatio matkan varrella, niin uudet Kevätsiivoojat ovat tervetulleita hyppäämään kelkkaan aina 31.3. saakka! Suosittelen kyllä lämpimästi aloittamaan NYT, heti maanantaina. Alusta asti on helpompi pysyä kelkan kyydissä. Sillä tämä kelkka tulee kiitämään kovaa!

Kevätsiivouksesta takaisin, ei ehkä kaikkein nopeimpiin, mutta aivan naurettavan helppojen mandariinikakkusten pariin! Koska vielä saa ja ehtii ;). Mandariinikakkuset eivät ole paleota parhaimmillaan, mutta aika hyvällä polulla ollaan silloin, kun kaksi kolmesta pahasta on poissa. Kakkuset ovat gluteenittomia ja maidottomia. Mutta eivät sokerittomia! Alkuperäinen resepti on herkkupeppu Nigella Lawsonin käsialaa, joten makeutta ei näistä kakkusista todellakaan puutu! Pikkasen muokkasin reseptiä parempaan korvaamalla valkoisen sokerin luomuraakaruoko- eli intiaanisokerilla. Toimii oikein hyvin. Mutta vähempikin olisi mun mielestä riittänyt.
Siinä kakkusten pääraaka-aineet; sulassa sovussa suklaa ja kasa mandariineja. Nigellan reseptissä ei suklaata tällä kertaa näkynyt, mutta en vaan voinut vastustaa ajatusta chilisuklaalla kuorrutetuista mandariinileivonnaisista. Vaikka chilisuklaa ei niin kovin chilistä ollutkaan, niin makupari sopi yhteen paremmin kuin paita ja pyrstö!

Kuten jo mainitsin, niin kakku on yksi helpoimmista ikinä! Tarvitset vain muutaman mandariini ja…
kuusi kananmunaa ja…

…kupillisen raaruokosokeria sekä…

…vähän isomman kupillisen mantelijauhoa. Siinäpä ne, kaikki oleellisimmat!

MAKEET MANDARIINIKAKKUSET

 • 375 g mandariineja (koosta riippuen ~3-5 kpl)
 • 6 isohkoa luomumunaa
 • 225 g ruokosokeria (myös kookossokeri toiminnee)
 • 250 g mantelijauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Muutama raaka-aineisiin liittyvä huomio tähän väliin. Sokeria olisi tosiaankin voinut olla vähemmänkin. Seuraavaan satsiin aion käyttää ainakin 50 g vähemmän sokeria. Lisäksi Nigella on mun mielestä unohtanut suolan! 1/2 – 1 tl himalajansuolaa olisi todennäköisesti tasapainottanut makuja kivasti. Mutta koska kyseessä oli ensimmäinen kerta ever, niin noviisina noudatin kuuliaisesti mestarin ohjeita =)

 1. Pese mandariinit huolellisesti (käytin apuna ruokasoodaa), laita kokonaisina kuorineen kaikkineen kattilaan kylmään veteen ja keitä hiljalleen 2 tuntia. Kyllä, kaksi tuntia! Soseuta keitetyt mandariinit sauva- tai tehosekoittimella. Edelleen kuorineen kaikkineen =)
 2. Vispaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi tehosekoittimella tai vatkaimella. Taisin käyttää sähkövatkainta..
 3. Kaada taikina voideltuun vuokaan (mulla 25 x 20 sentin vuoka + voideltu leivinpaperi) ja paista 190 asteessa ~40-60 minuuttia kunnes taikina ei enää tartu testitikkuun. Kannattaa alkaa tsekkailemaan jo siinä 35 minuutin kohdalla.
 4. Anna jäähtyä, leikkaa sopiviksi paloiksi ja syö sellaisenaan tai kuorruta mielesi mukaan. Kakku on ehdottomasti parasta seistyään päivän, kaksi tai kolme!

Itse kuorrutin osan kakkusista sulatetulla chilisuklaalla. Osan tarjoilin ihan sellaisenaan koristeiden kera, koska kaikille ei tummasuklaa vaan maita. Ei voi käsittää! =D Yritin ensin valmistaa suklaasta ganachea, mutta se juoksettui ja sydän itki verta kun kippasin yhden suklaalevyllisen roskiin. Noh, aina ei voi voittaa. Toisen suklaalevyn kanssa en enää riskeerannut vaan käytin sen sellaisenaan.

Koristeeksi valmistin karamellisoituja mandariiniviipaleita, jotka nekään eivät aivan onnistuneet. Näyttivät kyllä kauniilta, mutta eivät maistuneet kovin hyvältä. Kehotinkin kaikkia mandariinikakkusista osingoille päässeitä siirtämään mandariinisiivut suosiolla sivuun.

KARAMELLISOIDUT MANDARIINISIIVUT

 • 2-3 mandariinia siivutettuina
 • 375 g ruokosokeria
 • 2,4 dl vettä
 1. Pese ja viipaloi mandariinit ohuiksi siivuiksi.
 2. Kiehauta vesi ja sokeri pannulla. Lisää joukkoon mandariiniviipaleet.
 3. Anna kiehua, kunnes mandariinit ovat pehmeitä (~20-25 min).
 4. Valuta ja jäähdytä uuniritilän tai leivinpaperin päällä.

Jos mandariineja ei ole saatavilla, niin samalla metodilla syntyy kakkua esim. sitruunalla taitetuista appelsiineista (Nigellan vinkki ;)).

Kakku oli kyllä makeaa, mutta ihanan kosteaa ja äärettömän mehevää! Oikein hyvä kakku. Ei aivan paleobrownieden tasoa, mutta kyllä näille mahdollisuus kannattaa antaa. Siinä missä browniet olivat suloisen suklaisia ja höyhenenkevyitä, niin mandariinikakkuset puolestaan makean hedelmäisiä ja ”lyijynraskaita”. Mantelijauhoilla leivotut kakut ym. tulevat helposti raskaiksi. Siis jo ihan fyysisesti painaviksi. Eikä näistä kyllä energiaakaan puutu!

Makoista, mandariinikakkuista viikonloppua, Sinulle!


Kevätsiivous2014

1 kommentti

 1. Paistaa180astetta says

  Kakkuhan on meksikolaisen mandariinikakun pohja ilman sitruunaa!

  Alkuperäiseen kakkupohjaan tulee sirtruunan kuori ja sitruunan mehu keitetään sokerin kanssa siirapiksi. Siirappi kaadetaan kakkupohjan päälle ja ripotellaan tomusokeri.

  Eli pohja ilman sitruunaa on: ”meksikolainen mandariinikakku Nigellan tapaan”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.